Skribent

Viktor Jerner

17 september 2011 | 13:10

I fokus: Robert Rodriguez

Vi har synat den amerikanske filmmakaren Robert Rodriguez, bioaktuell med actionkomedin "Spy Kids 4D" där Jessica Alba och Jeremy Piven har huvudrollerna.

Den fjärde delen i "Spy Kids"-serien har denna vecka premiär här i Sverige. Denna serie har varit mycket framgångsrik finansiellt sett men har å andra sidan fått utstå en hel del stryk från kritikernas håll. Vad många inte vet är att det är den skicklige filmskaparen Robert Rodriguez som ligger bakom dessa filmer, en bred och allsidig regissör som gjort allt ifrån stenhårda serieadaptioner till lättsmälta familjeäventyr. Han kallas av många för "the one-man film crew", eftersom han ofta jobbar med fler saker än bara regi när han gör sina filmer, exempelvis klippning, specialeffekter, foto, steadicam, produktionsdesign och mycket, mycket mer.

Robert Anthony Rodriguez föddes den 20:e juni 1968 i San Antonio, Texas. Hans föräldrar var av mexikanskt påbrå, rötter som märks väl i många av hans filmer. När Robert var 11 år gammal köpte hans pappa en videobandspelare och en kamera, något som direkt väckte filmskaparen inom honom till liv. Hans första jobb som "regissör" kom när han började filma fotbollsmatcher på St. Anthony's High School där han gick. Eftersom Rodriguez valde att filma publikreaktioner, högtflygande fotbollar, natur och liknande missade han vissa bitar av själva matcherna, vilket gjorde att han sparkades med omedelbar verkan. Han var helt enkelt för skicklig och kunde inte hålla sig till att bara rikta kameran mot planen.

Efter att länge spelat in filmer med hjälp av sina fem systrar och fyra bröder ville Robert börja på allvar, och sökte sig då till filmprogrammet på University of Texas, men nekades inträde. Istället fortsatte han att satsa på kortfilmer och därmed erfarenhet. Av de över 30 kortfilmer som han spelade in tog han ett gäng och kombinerade dem under namnet "Austin Stories", en kombination som blev otroligt lyckad. Efter att ha vunnit priser på en lokal filmfestival fick han äntligen tillträde till filmutbildningen han sökt tidigare. Väl på University of Texas regisserade han 16 mm-kortfilmen "Bedhead" som också utgjorde ett stort steg närmare hans stora dröm, den blev nämligen prisbelönad på hela 14 mindre filmfestivaler. Den åtta minuter långa filmen skildrar en syster som med hjälp av övernaturliga krafter hämnas på sin jobbiga bror.

Under sommaren år 1991 anmälde sig Rodriguez till en teststudie av en ny medicin. Han fick spendera en månad på sjukhus men fick 3000 dollar för besväret och hade tid att jobba intensivt med manusskrivande. Efter att ha samlat ihop ytterligare 4000 dollar började Rodriguez jobba på sin första långfilm, "El Mariachi", en film som spelades in med hjälp av mestadels amatörer under en 14 dagars-period. Den skildrar en musiker som blir förväxlad med en hänsynslös brottsling med yrkesmördare efter sig, vilket resulterar i en hel del livshotande situationer. När Columbia Pictures upptäckte den valde de att köpa den, klippa den, förbättra ljudet och förstora den till 35 mm film. Den drog in cirka två miljoner dollar när den sedan släpptes på bio år 1992, mycket acceptabelt med tanke på den extremt låga budgeten. "El Mariachi" var Rodriguez väg in i den "riktiga" filmvärlden, något som han skriver om i sin bok "Rebel without a Crew: Or How a 23-Year-Old Filmmaker with $7,000 Became a Hollywood Player".

Nedan kan du se Rodriguez så kallade "10 Minute Film School" (uppdelad i två delar) där han på ett mycket intressant sätt beskriver vilka knep han använde för att skapa "El Mariachi" med så små medel.

Efter ett mindre TV-projekt i form av "Roadracers" (1994) gjorde Rodriguez år 1995 en uppföljare till "El Mariachi" vid namn "Desperado". Här kunde Rodriguez jobba lite mer fritt och seriöst eftersom han fick en tusen gånger större (!) budget än den han hade under inspelningen av "El Mariachi", sju miljoner dollar. I "Desperado" är det Antonio Banderas som spelar El Mariachi istället för Carlos Gallardo, och Salma Hayek gör rollen som Carolina, den kvinnliga huvudrollen. "Desperado", som fick blandad kritik och spelade in cirka 25 miljoner dollar, blev ytterligare ett stabilt steg framåt för Rodriguez.

Efter "Desperado" började Rodriguez samarbeta med sin vän Quentin Tarantino vilket ledde till två projekt på ganska kort tid, "Four Rooms" (1995) och "From Dusk till Dawn" (1996). "Four Rooms" är uppdelad i fyra delar och Rodriguez regisserade en av delarna medan de andra regisserades av Tarantino, Allison Anders och Alexandre Rockwell. Filmen som helhet fick fruktansvärt hård kritik, men Rodriguez del ansågs av många vara den absolut bästa. "From Dusk till Dawn" regisserades av Rodriguez själv och kretsar kring två brottslingar (George Clooney och Quentin Tarantino) som med sin gisslan omedvetet söker sig till en stad där vampyrer håller till. Filmen fick blandad kritik och medan många gillade Rodriguez regi och Tarantinos manus hade vissa svårt med bytet mellan kriminalrulle och vampyrskräckis.

Nästa projekt för Rodriguez som regissör blev sci-fi-filmen "The Faculty" från 1998 med Josh Hartnett i huvudrollen. Harnett spelar High School-studenten Zeke Tyler som får leda en motståndsrörelse när de anställda på hans skola tas över av utomjordiska parasiter. Även Elijah Wood, Jordana Brewster, Salma Hayek, Robert Patric och Famke Janssen befolkar rollistan. Filmen har beskrivits som en blandning av "Alien", "Invasion of the Body Snatchers" och "Scream", något som låter rimligt när det är Kevin Williamson (just "Scream") som skrivit manus. Även "The Faculty" fick blandad kritik och flera kritiker tyckte den levde alldeles för mycket på tidigare sci-fi-filmer. Den var heller inte särskilt framgångsrik finansiellt sett.

Rodriguez "Spy Kids"-serie började år 2001 med den framgångsrika första delen. Filmen är en familjeversion av spionrullar i James Bond-stil och är fylld av tekniska prylar och ostiga one-liners. Manuset skrevs av Rodriguez själv och fick sedan liv med hjälp av skådisar som Antonio Banderas, Carla Gugino, Alan Cumming, Alexa Vega, Daryl Sabara och Robert Patrick. Vega och Sabara gör rollerna som syskonen Cortez, de "kids" som titeln syftar på. "Spy Kids" blev extremt omtyckt när den kom ut, framförallt bland barn och ungdomar som vallfärdade till biografer världen över.

Eftersom filmen blev en så stor succé satsade man på en uppföljare direkt, "Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams" (2002). Hela grundcasten valde att återvända och fick tillägg som exempelvis Steve Buscemi. Trots att den inte var lika framgångsrik som den första så fick den mestadels positiv kritik och spelade in tillräckligt med pengar för att ännu en uppföljare kunde produceras. Den tredje filmen i serien, "Spy Kids 3D: Game Over" (2003), blev sedan den mest framgångsrika av de alla. Även här återvände de fyra huvudpersonerna än en gång och fick tillökning i form av Sylvester Stallone. Trots att det var den mest finansiellt framgångsrika filmen i serien fick den utstå tuff kritik. Man använde klassisk 3D-teknik när den producerades, sådan som kräver röda och blåa glasögon.

År 2003 lyckades också Rodriguez släppa en tredje del i sin så kallade "Mexico-trilogi" kretsandes kring El Mariachi. Filmen heter "Once Upon a Time in Mexico" och har utöver återvändande Banderas och Hayek en hel del intressanta namn i rollistan, inklusive Johnny Depp, Mickey Rourke, Willem Dafoe och Eva Mendes. Filmen släpptes som skrivet år 2003, men spelades in redan innan inspelningen av den andra och tredje delen i "Spy Kids"-serien. "Once Upon a Time in Mexico" är en av de första högbudget-filmerna som spelades in i digital HD istället för på film. Enligt Rodriguez är filmen en homage till Sergio Leones filmer, och det märker man väl när man ser filmen. Även om El Mariachi finns med i filmen så är han mer av en sekundär karaktär som hamnar i bakgrunden bland CIA-operationer, knarkkungar, konspirationer och statskupper. "Once Upon a Time in Mexico" drog in över tre gånger sin budget och fick mestadels positiv kritik.

Nästa projekt blev 2005 års fantasyäventyr "The Adventures of Sharkboy and Lavagirl", en film i "Spy Kids"-anda. Roberts son Racer Rodriguez kom på storyn till filmen, en berättelse om en mobbad pojke som skapar en mental låtsasvärld som han flyr till för att förverkliga sina drömmar och fantasier. Huvudrollen görs av en ung Taylor Lautner och andra namn i rollistan är David Arquette och George Lopez. Av vissa kritiker har "The Adventures of Sharkboy and Lavagirl" kallats den sämsta barnfilmen genom tiderna och även om alla inte var riktigt så hårda så fick den förkrossande dålig kritik från alla håll.

2005 blev också året då Rodriguez gjorde en film som ofta anses vara hans mästerverk, "Sin City". Filmen är en adaption av Frank Millers fyra seriealbum "The Hard Goodbye, "That Yellow Bastard", "The Big Fat Kill" och "The Customer is Always Right" som alla utspelar sig i den råa och våldsamma staden Sin City som Miller skapat. Staden är fylld till bredden med korrupta poliser, hänsynslösa maffiabossar och livsfarliga prostituerade. Frank var länge mycket negativ till projektet på grund av tidigare misslyckade serieadaptioner, men efter att Rodriguez visat honom en provfilmad sekvens var han såld på direkten. Miller är krediterad som medregissör, något som gjorde att Rodriguez fick lämna DGA för att få igenom. Projektet lockade till sig skådisar som Bruce Willis, Clive Owen, Benicio del Toro, Mickey Rourke, Jessica Alba, Brittany Murphy, Elijah Wood, Rutger Hauer, Rosario Dawson, Jaime King, Micheal Clarke Duncan, Carla Gugino, Nick Stahl, Michael Madsen och fler, en makalös skara skådisar. Filmen är precis som Millers serier svartvit och har lite färgklickar här och där, mycket effektfullt och vackert. "Sin City" blev en succé både finansiellt sett och kritikermässigt.

Året efter samarbetade Rodriguez med Tarantino (som faktiskt också regisserade en sekvens i "Sin City") igen då de tillsammans skapade två filmer med så kallad "Grindhouse"-känsla, likande gamla amerikanska exploateringsfilmer. Tarantino regisserade den ena, "Death Proof", och Rodriguez den andra, "Planet Terror".  "Planet Terror" är en hyllning till zombiegenren och har bland andra Rose McGowan, Josh Brolin och Freddy Rodriguez i betydande roller. Filmen fick god kritik från många håll, men blev dessvärre en finansiell besvikelse.

Efter dessa två relativt seriösa filmer återvände Rodriguez till barnfilmsvärlden med ännu en "Spy Kids"-liknande film, "Shorts" (2009). Denna gång kretsar filmen kring en pojke som hittar en sten med förmågan att uppfylla alla hans önskningar. Dessa krafter verkar roliga till en början men orsakar sedan kaos i staden. Bland relativt okända barnskådisar finns lustigt nog också William H. Macy, Kat Dennings, James Spader och Leslie Mann på rollistan. Filmen fick mestadels negativ kritik men blev ändå en måttlig succé för Warner Brothers när det gäller box office-intäkter. 

År 2010 gjorde Rodriguez en film om en av hans tidigare karaktärer. Filmen och karaktären heter "Machete" och dök upp redan i "Spy Kids"-filmerna och efter det i en fake-trailer i "Planet Terror". Machete spelas av Danny Trejo (som här gör sin första huvudroll) och är en före detta Mexican Federale som hamnar i trubbel när han accepterar ett yrkesmords-jobb. Precis som många av Rodriguez tidigare filmer har "Machete" en mycket intressant rollista med bland andra Robet DeNiro, Jessica Alba, Steven Seagal, Cheech Marin, Michelle Rodriguez, Lindsay Lohan, Don Johnson och Jeff Fahey. Filmen blev en blyg succé både när det gäller intäkter och kritikerrespons.

Nu har det alltså blivit dags för den fjärde "Spy Kids"-filmen som förmodligen är mycket efterlängtad bland många barn och ungdomar. Den heter "Spy Kids: All the Time in the World" och presenteras lustigt nog i "4D". Den fjärde dimensionen består i detta fall av något som kallas för "AromaScope", ett kort med rutor som man kan skrapa och sedan lukta på för att kunna känna dofter som har med särskilda sekvenser att göra. Även om det är två yngre skådespelare som står i centrum har Alexa Vega och Daryl Sabara återvänt i rollerna som syskonen Cortez. Med i filmen är också Jessica Alba, Jeremy Piven, Ricky Gervais samt Antonio Banderas och Danny Trejo som repriserar sina roller från tidigare filmer. "Spy Kids: All the Time in the World" har fått värdelös kritik men har redan blivit en finansiell succé, något som öppnar upp för ytterligare en uppföljare, "Spy Kids 5: The Destination" som planeras släppas 2012.

Utöver nästa "Spy Kids"-rulle har Rodriguez en hel del annat på gång. Det som är mest aktuellt just nu är förmodligen "Sin City 2" som fastnade i planeringsträsket ohyggligt länge. För stora "Sin City"-fan som mig själv är det mycket trevligt att projektet nu börjat röra på sig på allvar. Det har också pratats om uppföljare till både "Shorts" och "Machete", när dessa börjar röra på sig är dock ett mysterium.

Länkar:

10 Minute Film School - Spy Kids 2

10 Minute Flick School - Once Upon a Time in Mexico

15 Minute Flick School - Sin City

| 17 september 2011 13:10 |