Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 augusti 2016 | 17:30

Höstens 8 stora svenska biofilmer

Skratt, magi, CGI-jättar, skilsmässor, uppföljare och svepande romantik. Här är vad den svenska filmhösten har att bjuda på. Mjooorå!
Hittills i år har de svenska biosuccéerna lyst med sin frånvaro. Efter förra julens storfilm ”En man som heter Ove”, en stark publikmagnet långt in på 2016, fanns det kanske inte så jättemycket att hänga i granen. I höst kan det bli ändring på det, då flera filmer aspirerar på att bli biopublikens nya favoriter eller kritikernas älsklingar. 

Vi har tittat närmare på 23 svenskalångfilmspremiärer och hittat de åtta filmer alla lär prata om under slutet av året.

Den allvarsamma leken (9 september)Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken” hör till de stora svenska romanerna. I händerna på Pernilla August har historien blivit till en ambitiös film om drömmar, passion och förbjuden kärlek. Ett triangeldrama där Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlof och Liv Mjönes spelar efter manus av Lone Scherfig. Sekelskiftets Stockholm är fångat i det ovanliga 4:3-formatet, som August fastnade för efter att ha sökt inspiration i gamla fotografier.

Jag älskar dig - En skilsmässokomedi (30 september)Är du i en ålder där ”Micke & Veronica” eller ”Glada hälsningar från Missångerträsk” är det roligaste som går att se (för att du känner igen dig i varenda scen) är detta höstens film för dig. Johan Brisinger (”Änglavakt”) har gjort en romantisk komedi med mindre romantik men desto mer vassa gliringar, när Christine Meltzer och Björn Kjellman glider isär från varandra. En chans för alla gifta par att skärskåda sina relationer eller bara skratta åt de som har det lite jävligare.

Jätten (14 oktober)En 50 meter hög, datoranimerad jätte i en svensk film? Jodå, du ser rätt, men det här är troligen så långt från Spielbergs ”SVJ” man kan komma. ”Jätten” handlar om Rikard, 30 år och svårt missbildad. Han har svårt att kommunicera med omvärlden men hittar räddningen i en fantasivärld - och i boule. Regissören Johannes Nyholm har tidigare gjort flera uppmärksammade kortfilmer som går att hitta på Youtube.

Upp i det blå (21 oktober)Petter Lennstrand, mannen bakom ”Allram Eest”, jobbar med lurviga muppdockor även här i sin familjefilm/rymdkomedi ”Upp i det blå”. Det handlar om åttaåriga Pottan som skickas iväg på ponnyläger, men hamnar istället på en skrotgård, hos ett gäng riktigt märkliga typer som bygger en rymdfarkost. Adam Lundgren och Ida Engvoll är med i rollistan. 

Morran & Tobias - Som en skänk från ovan (26 oktober)Allt blir större och galnare när succén från SVT Play, om kedjerökande Morran (Johan Rheborg) och slackersonen Tobias (Robert Gustafsson), tar steget till bioduken. När Tobias ”råkar” bränna ner huset blir det början på ett nytt liv för det skruvade men älskvärda paret. Vi hoppas på många härliga Morran-oneliners som kan bli blivande klassiker! 

Flykten till framtiden (11 november)Om ”Flykten till framtiden” är en svensk ”Tillbaka till framtiden” så är Svante, 22 år, dess Marty McFly. Han är 70-talskillen som lever med ett hjärtproblem, men hittar oväntad hjälp när tunnelbanan kör honom till Stockholm i nutid. Sett till trailern verkar Henrik Dorsin som Doc… förlåt, Bengan, bli en minnesvärd karaktär. För regin står Ulf Malmros och Jaana Fomin, som gjorde tv-serien "Ack Värmland" ihop.

Bamse och häxans dotter (25 december)
Över 300.000 såg charmiga ”Bamse och tjuvstaden” på bio. Uppföljaren bjuder på mer magi, men också en i grunden allvarlig historia, om den utstötta häxan som uppfostrar sin dotter i den mörka skogen. Peter Haber gör återigen rösten till världens starkaste björn.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann (25 december)Det var aldrig solklart att megasuccén ”Hundraåringen” skulle få en uppföljare. Men med en helt ny historia, som spinner vidare på händelserna i Jonas Jonassons bok, skickas Allan med vänner (Iwar Wiklander och Jens Hultén) ut på nya äventyr. Ett år efter händelserna i förra filmen jagas de av CIA över hela världen. Robert Gustafsson gömmer sig åter bakom sminket och i registolen har Felix Herngren fått sällskap av brorsan Måns. Årets stora svenska julfilm.

Gillar du svenska filmer? Eller letar tips på nya sevärda titlar? MovieZines app Flixit hjälper dig att hitta filmer och serier som du kommer att gilla! Läs mer om fördelarna med Flixit eller ladda ner direkt från App Store.

Vad blev du nyfiken på från den svenska filmhösten? Kommentera nedan.
| 22 augusti 2016 17:30 |