Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 september 2015 | 18:00

Höstens 15 hetaste filmer

Raka vägen från Compton till spionernas bro - nu kör vi in i tidernas finaste filmhöst!
Sommaren tillhör pampiga popcornfilmer, vintern är vikt åt dystra Oscarsdraman, på våren pumpas det ut lättsammare titlar och mycket utländskt. 

Hösten har nog alltid varit min favoritårstid för att gå på bio. För det första är det riktigt mysigt att gömma sig undan regn och kyla i en skön biosalong. För det andra: filmutbudet! Här kommer oftast de där breda kvalitetsfilmerna, av fantastiska filmskaparna och med tunga skådespelarnamn. Publikmagneter som också är godis för cineasten.

Förra året blev vi bortskämda med bland annat ”Gone Girl”, ”Boyhood” och ”Interstellar” - tre filmer som sedan toppade allas årsbästa-listor. I år ser höstschemat minst lika härligt ut.

Straight Outta Compton (11 september)
Dramabiografin om rap-pionjärerna N.W.A. blev en av sensommarens mest oväntade succéer i USA. Nu kommer den till svenska biodukar, berättelsen om hur Ice Cube samlade ihop polarna från det kriminellt tunga kvarteret och vände sina frustrationer till något kreativt.

Sicario (18 september)
Denis Villeneuves tidigare filmer (speciellt ”Prisoners”) sätter ju skyhöga förväntningar. Med ”Sicario” gör han oss inte besvikna, även om man bör veta att det här är hans mest konventionella film hittills. Emily Blunt spelar ung agent som blir indragen i ett fult och våldsamt knarkkrig bakom mexikanska gränsen. Med Benicio del Toro och Josh Brolin i starka biroller.

Maze Runner: The Scorch Trials (18 september)
När en young-adult-serie avslutas börjar nästa ta fart. I andra filmen i ”The Maze Runner”-serien ska vi få upptäcka vad för hemligheter som döljer sig bortom dödens labyrint. Efter "Hunger Games"-filmerna verkar "The Maze Runner" kunna bli genrens populäraste filmserie.

Everest (25 september)
Isländske Baltasar Kormakúr imponerade stort med ”Djupet”, nu siktar han in sig istället på världens högsta berg. ”Everest” följer några modiga män och kvinnor under ett försök att bestiga detta majestätiska naturens under, dessvärre under en jobbig snöstorm. Överlevnadsthriller med Josh Brolin, Jake Gyllenhaal och Jason Clarke.

Black Mass (25 september)
Kameleonten Johnny Depp tar sig an rollen som gangstern Whitey Bulger, som under 1970-talet samarbetade med FBI. Stjärnspäckat med Benedict Cumberbatch, Joel Edgerton, Dakota Johnson och många fler i rollistan. En av veckans hetaste premiärer på filmfestivalen i Venedig.

The Martian (2 oktober)
Att bli kvarlämnad ensam på Mars låter jobbigt. Lägg också till att astronauten Mark Watney varken har tillräckligt med mat eller något sätt att kommunicera med jorden… här gäller det att bli kreativ! Matt Damon spelar huvudrollen i Ridley Scotts nya rymddrama. 

Pawn Sacrifice (2 oktober)
Berättelsen om schack-underbarnet Bobby Fischer blev bland annat en hyllad dokumentär för några år sedan. Nu ska den omtalade schackturneringen mot ryssen Boris Spassky dramatiseras med Tobey Maguire och Liev Schreiber i huvudrollerna. Kan en film om två stillasittande män vid ett litet bord bli ett storslaget psykologiskt drama? Jag hoppas och tror att "Den siste samurajen"-regissören Ed Zwick lämnar mig matt. Schack matt.

The Walk (9 oktober)
Mer verklighetsbaserat, om fransmannen Philippe Petit som hade en dröm: att balansera på lina mellan World Trade Center-tornen. Drömmen blir i händerna på Robert Zemeckis en spektakulär och pulshöjande kuppfilm i 3D, med Joseph Gordon-Levitt med lustig dialekt. Kombinera den här med ”Everest” för en svindlande double-feature!

Masterminds (9 oktober)


Large a3b1a5034b36f737b27cda28956473dc 22a589c3ac70f2e8414b85edf1400329 master2

En sann historia här också - tro det eller ej - om en nattvakt i Loomis Fargo som planerar och genomför ett historiskt bankrån. Höstens mest lovande komedi har Kristen Wiig, Owen Wilson och Zach Galifianakis i huvudrollerna.

Crimson Peak (16 oktober)
Vi blir sällan bortskämda med riktigt bra och begåvad skräck. Men mitt i vågen av övernaturliga lågbudgetfilmer överraskar Guillermo del Toro med vad som verkar bli en riktig lyxig mysrysare. Jessica Chastain och Tom Hiddleston utforskar ett gammalt spökhus fullt av hemligheter.

Det vita folket (30 oktober)
Bäst i en annars blek svensk filmhöst är Lisa Aschans nya film, långt ifrån debuten "Apflickorna". En mystisk och stämningsfull dramathriller om instängda människor, deras vakter och vårt samhälle. Pernilla August och Vera Vitali skiner i huvudrollerna.

Spectre (30 oktober)
Ett år av många agentfilmer sparar kungen till sist. För första gången ska Daniel Craigs Bond få möta SPECTRE, den ljusskygga organisationen som gjort livet surt för 007 i flera av de klassiska filmerna. Sam Mendes är tillbaka i registolen efter ”Skyfall”, tidernas mest framgångsrika Bondfilm.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (18 november)
I tre år har Katniss samlat mod och styrka för att utmana Huvudstaden, och störta makthavarna som försökt ta livet av henne med alla medel. Nu är det sista chansen. Tre böcker blev fyra filmer och gjorde Jennifer Lawrence till en av våra största stjärnor, snacka om ett fenomen som nu knyter ihop säcken. Sevärt, dessvärre, också för Philip Seymour Hoffmans sista roll.

Legend (27 november)
Om du älskar Tom Hardy, tänk då bara hur det blir när vi får två av honom. Hardy gör som Armie Hammer i ”The Social Network” och spelar själv två tvillingbröder - dessa är Londons mest ökända gangsters från 1960-talet.

Spionernas bro (27 november)
En ny Steven Spielberg-film är alltid en högtid på bio. Efter flera fina krigsfilmer på Spielbergs meritlista, från Andra världskriget till ”War of the Worlds” ska det nu handla om kalla kriget. Bröderna Coen har skrivit manus och Tom Hanks spelar huvudrollen, det är bara att ställa fram några Oscars redan nu.

Oroa er inte, "Star Wars" är inte bortglömd. Den och flera andra december-filmer kommer på en egen lista längre fram när vintern knackar på dörren. Se fler kommande filmer i MovieZines premiärkalender.
| 4 september 2015 18:00 |