Masterminds 2016

Action Komedi Deckare
USA
94 MIN
Engelska
Masterminds poster

Synopsis

David kör varje dag sin värdetransport med andra människors miljoner. Men allt detta förändras när hans drömtjej Kelly Campbell lurar in honom i århundradets kupp. Tillsammans med en grupp halvsmarta brottslingar och en absurd plan klarar de det omöjliga och sticker med 17 miljoner dollar i kontanter.
Ditt betyg
2.5 av 110 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Carl Adam Anderberg

7 oktober 2016 | 19:00

Harmlös och smålustig kuppkomedi

I "Masterminds" sätts några fina skådisar i arbete men de får inte sådär jättemycket att jobba med.
Regissören Jared Hess slog igenom med dunder och brak år 2004 då han släppte sin debutfilm "Napoleon Dynamite". En film som sedan dess åtnjutit en rejäl "kultifiering". Med sin nya komedi, "Masterminds", är den förhållandevis tillbakalutade humorn han stod för då borta till förmån för prutthumor och slapstick, och den sanna historien om ett galet rån blir till mer mainstream-vänlig fars än vad som kanske hade varit helt optimalt.

Handlingen lyder som följer: år 1997 begicks ett av de största rånen i amerikansk historia, då en värdetransportschaufför vid namn David Ghantt kom undan med lite drygt 17 miljoner dollar i kontanter. Han hade fått idén av en före detta kollega, och planen var att han skulle lämna största delen av pengarna hos denne kollega, som han dessutom var kär i, och sedan fly till Mexiko för att skaka av sig polisen. Eftersom att stöten i efterhand fick smeknamnet "the hillbilly heist", på grund av att de inblandade var just, tja, dumma bonnlurkar, passar sig förstås historien för en urflippad komedi.

Det är en ensemble med överlag roliga skådisar som porträtterar de olika karaktärerna i filmen, med Zack Galifianakis i huvudrollen som David, komplett med Prins Valiant-frisyr och bred sydstatsdialekt. Kristen Wiig spelar hans kollega. Mycket av "Masterminds" hänger på Galifianakis inneboende charm och att man faktiskt bryr sig om hur det går för hans stackars lättlurade figur, även om långt ifrån alla skämt går hem. Kate McKinnon stjäl här, likt i hennes genombrottsfilm "Ghostbusters", dock varenda scen hon är med i som klart psykotisk fru till Galifianakis. Ge henne en egen film att axla nu, tack.

Sammanfattningsvis lämnar jag biografen med känslan av att det här är en komedi som inte riktigt vågar. Riktigt bra humor ska ligga på gränsen, inte tryggt i mittfåran och skvalpa. Tempot är okej, skådisarna är rätt bra, några av skämten är roliga, men det känns ganska... mediokert alltihop. Det finns liksom ingenting som sticker ut här. Har du sett en sådan där halvbra komedi vi strösslats med de senaste åren så har du sett den här också. Underhållning för stunden men inget som kommer uppnå samma kultstatus som "Napoleon Dynamite", alltså.
| 7 oktober 2016 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Mer en galen heistfilm, men smårolig här och där. Gillar verkligen Kristen Wiig. 3-/5 (5/10)
Läs mer