Legend 2015

Drama Biografi Gangster
Storbritannien
131 MIN
Engelska
Legend poster

Synopsis

Den sanna historien om de beryktade gangstrarna, tvillingarna Ronnie och Reggie Kray, och deras uppgång och fall i 60-talets London. Tillsammans tar bröderna över staden, men samtidigt som deras imperium växer, hotas deras starka band av maktkamper, galenskap och en kvinna.
Ditt betyg
3.2 av 363 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Legend
Biopremiär
27 november 2015
DVD-premiär
28 mars 2016
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

12 november 2015 | 22:00

Not another gangster movie

Tom Hardy i dubbelroll som ökända gangstertvillingarna Krays hade kunnat vara ett riktigt guldkorn i sin genre. Men Brian Helgelands tafatta regi och manus fäller krokben för hela produktionen.
“Tom Hardy! I en dubbelroll! Som gangstertvillingar!” Man ser framför sig hur lyrisk regissören Brian Helgeland är när han lägger vantarna på de ökända bröderna Krays historia. Han kan ju praktiskt taget bara luta sig tillbaka i registolen och låta Hardy tugga sönder sceneriet.

Tyvärr är ju Helgeland långt ifrån lika stabil regissör som han är manusförfattare (Oscarbelönad för “L.A. konfidentiellt”). Med undantag för den smått roande “En riddares historia” så lyser minnesvärda titlar som regissör med sin frånvaro. “Legend” är tyvärr inget undantag, vilket är riktigt synd.

För de utan koll på bröderna Krays så var de ett tvillingpar i 60-talets England där de styrde den organiserade brottsligheten med järnhand. Reggie var den smarta klubbägaren medan Ronald var den oförutsägbara, våldsamma galningen med psykiska problem. Han var dessutom homosexuell, något man försöker plocka komiska poänger på här.

Hardy, en av sin generations mest mångsidiga skådespelare, är egentligen som klippt och skuren för rollen. Han anammar såväl Reggies välkammade playboy som Ronalds stirriga knäppis. Men någonstans har det gått fel. Det är som Helgeland gett Hardy fria tyglar och i ren beundran missat det ojämna överspelet. För varje scen som Hardy prickar in perfekt så finns scener där spelet, speciellt som Ronald, gränsar till parodi.

Men även manuset haverar. Man har lyckats klämma in nästan varenda gangsterkliché som finns, inklusive Emily Brownings menlösa kuttersmycke till fru, Christopher Ecclestons envisa men klantiga polis och återkommande montage av upp-och-ned-gångar. Protagonisten Reggie åker in och ut ur fängelse, bråkar med sin bror, bråkar med sin fru. Trots att man rör sig framåt i tiden är känslan av en upphakad LP-skiva påtaglig.

Och det är riktigt synd. Det är en läcker, påkostad produktion med begåvade birollsinnehavare som får på tok för lite svängrum. För Hardy hade detta kunnat bli det ultimata genombrottet och beviset på att han kan leda en storfilm ensam, dessutom i en saftig dubbelroll. Men allt faller på tafatt regi och manus.

Till skillnad från andra gangsterfilmer så lyckas man inte skapa någon sympati eller intresse för de vidriga huvudpersonerna som ägnar sina liv åt brott och våld på andras bekostnad. Se hellre “The Krays” (1990) som skildrade brödernas relation med deras mor (här begränsad som söt bullmormor) - eller vad som helst av Scorsese.
| 12 november 2015 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Den fantastiska filmen om Englands mest ökända gangster tvillingpar, bröderna Kray som styrde England med järngrepp under 60-talet. I rollen som båda bröderna den fantastiska, mumlande-men-vi-älskar-han-ändå, Mr Tom Hardy himself :) Som Tom Hardy fan kan jag nog inte uttrycka min glädje i ord över att få se honom gestalta båda bröderna Kray och bemästrar den psykiskt störda brodern Ronald lite bättre än rollen som den vackra men någorlunda förnuftiga brodern Reggie. Vi får följa hur bröderna tar över gangstermarknaden och gör den ena vita businessen till den andra korrupt och ohållbar, samtidigt som Reggies unga oskyldiga fru Frances går under vid sidan av sin man. Filmen är brutalt våldsam samtidigt som filmen är sig osar stilig och sexig 60-tals anda. Med ett underbart soundtrack av bla Duffy gör helheten till en guldklimp..betyget blir en 4a... Cast:Tom Hardy, Emily Browning, Taron Egerton mfl.. AAAA
Läs mer