Legend (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den sanna historien om de beryktade gangstrarna, tvillingarna Ronnie och Reggie Kray, och deras uppgång och fall i 60-talets London. Tillsammans tar bröderna över staden, men samtidigt som deras imperium växer, hotas deras starka band av maktkamper, galenskap och en kvinna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LEGEND

Not another gangster movie
Tom Hardy i dubbelroll som ökända gangstertvillingarna Krays hade kunnat vara ett riktigt guldkorn i sin genre. Men Brian Helgelands tafatta regi och manus fäller krokben för hela produktionen.
“Tom Hardy! I en dubbelroll! Som gangstertvillingar!” Man ser framför sig hur lyrisk regissören Brian Helgeland är när han lägger vantarna på de ökända bröderna Krays historia. Han kan ju praktiskt taget bara luta sig tillbaka i registolen och låta Hardy tugga sönder sceneriet.

Tyvärr är ju Helgeland långt ifrån lika stabil regissör som han är manusförfattare (Oscarbelönad för “L.A. konfidentiellt”). Med undantag för den smått roande “En riddares historia” så lyser minnesvärda titlar som regissör med sin frånvaro. “Legend” är tyvärr inget undantag, vilket är riktigt synd.

För de utan koll på bröderna Krays så var de ett tvillingpar i 60-talets England där de styrde den organiserade brottsligheten med järnhand. Reggie var den smarta klubbägaren medan Ronald var den oförutsägbara, våldsamma galningen med psykiska problem. Han var dessutom homosexuell, något man försöker plocka komiska poänger på här.

Hardy, en av sin generations mest mångsidiga skådespelare, är egentligen som klippt och skuren för rollen. Han anammar såväl Reggies välkammade playboy som Ronalds stirriga knäppis. Men någonstans har det gått fel. Det är som Helgeland gett Hardy fria tyglar och i ren beundran missat det ojämna överspelet. För varje scen som Hardy prickar in perfekt så finns scener där spelet, speciellt som Ronald, gränsar till parodi.

Men även manuset haverar. Man har lyckats klämma in nästan varenda gangsterkliché som finns, inklusive Emily Brownings menlösa kuttersmycke till fru, Christopher Ecclestons envisa men klantiga polis och återkommande montage av upp-och-ned-gångar. Protagonisten Reggie åker in och ut ur fängelse, bråkar med sin bror, bråkar med sin fru. Trots att man rör sig framåt i tiden är känslan av en upphakad LP-skiva påtaglig.

Och det är riktigt synd. Det är en läcker, påkostad produktion med begåvade birollsinnehavare som får på tok för lite svängrum. För Hardy hade detta kunnat bli det ultimata genombrottet och beviset på att han kan leda en storfilm ensam, dessutom i en saftig dubbelroll. Men allt faller på tafatt regi och manus.

Till skillnad från andra gangsterfilmer så lyckas man inte skapa någon sympati eller intresse för de vidriga huvudpersonerna som ägnar sina liv åt brott och våld på andras bekostnad. Se hellre “The Krays” (1990) som skildrade brödernas relation med deras mor (här begränsad som söt bullmormor) - eller vad som helst av Scorsese.
Senaste kommentarer
Anton S
Tom Hardy var briljant, och det fanns enstaka scener som var riktigt bra samt uppskattade musiken väldigt mycket.
Filmen som helhet däremot var ofokuserad, inte så värst spännande och ganska slätstruken. Det fanns ingen röd tråd i filmen, utan den hoppade lite hur som helst mellan händelser. Jag gillar Brian Helgeland, men hans manus och regi lämnade mycket att önska.

Legend får en väldigt svag trea p.g.a Tom Hardy's engagerade och underbara prestation, musiken samt ett par scener som var riktigt bra. Fast brist på spänning, fokus och jävlaranamma i manus och regi håller den på en medelmåttig nivå. Det är synd, för här fanns verkligen potential för något riktigt bra, men tas ej tillvara på.
Road House
Varför i helvete låter man det här utvecklas till ett relationsdrama mellan Tom Hardy nr.1 och hans fru? Ja, det kan man fråga sig... 1/5
PerH
Om vi ser på det positiva först så är Tom Hardy fruktansvärd bra som bägge tvillingbröderna Krays. Jäkligt bra samspel i mellan bröderna och skickligt gjort. Såklart en intressant story, som har varit filmad några gånger innan. Men nu kommer det tråkiga, regissören/manusförfattaren Brian Helgeland verkar inte själv ha trott på filmen, för han har slarvat bort en del scener som kunnat ha blivit magiska men som nu bara känns medelmåttiga.Som helhet känns filmen en aning enkelspårig och man hade kunnat förväntat sig mer mångfald i storyn. Men med det sagt, så är storyn så pass bra ihop med Hardys fantastiska insats och då får jag inte dåligt samvete när jag drar till med 6/10 i betyg.
Visa fler (6)

Relaterade filmer