Film

Skribent

Jenny Bång

8 mars 2016 | 12:00

Hollywoods mäktigaste kvinnor just nu

De står bakom Oscarsvinnare, blockbusters och de mest älskade tv-serierna. Möt några av kvinnorna som leder vägen i en mansdominerad filmbransch.
Precis som i många andra branscher är kvinnor underrepresenterade och sämre avlönade än männen, inom filmindustrin. Förra året hade bara 26% av de 250 mest inkomstbringande filmerna, en kvinnlig producent. En dryg tiondel av de filmerna hade en kvinnlig regissör. Lika många hade en kvinnlig manusförfattare. Under årets Oscarsgala vann en kvinnlig producent kategorin Bästa Film. Det var den fjärde kvinnan att vinna, sedan priset började delas ut.

Men, trots de skamlig låga siffrorna, finns det de kvinnor som har lyckats ta sig upp i toppen av Hollywoods översta maktskikt. 

Megan Ellison
Megan Ellison är 30-åringen som alla omtalar som en av de modigaste och djärvaste producenterna just nu. Hon har redan hunnit starta sitt eget produktionsbolag, Annapurna Pictures, där hon producerat filmer som "The Master", "Foxcatcher" och "American Hustle". Flertalet filmer har hon själv finansierat, när ingen annan producent vågat ta sig an dem. Exempel på detta är "Zero Dark Thirty", som ratades av andra producenter på grund av det kontroversiella temat i filmen. Under sina år som producent har hennes filmer redan lyckats samla ihop 17 Oscarsnomineringar. 

Kathleen Kennedy
En gång i tiden startade Kathleen Kennedy sin karriär som Steven Spielbergs sekreterare. Han uppskattade hennes råd så mycket att han lät henne producera "E.T.". Det var början på en karriär som hon fortsatte med att producera filmer som "Purpurfärgen", "Jurassic Park" och "Lincoln". Sedan 2012 är hon VD för LucasFilm och stod för produktionen av "Star Wars: The Force Awakens"

På sitt cv har Kennedy 60 producerade filmer med inte mindre än 120 Oscarsnomineringar. 

Shonda Rhimes
Som producent, manusförfattare och skapare till den hyllade serien "Grey's Anatomy", har hon gjort sig ett namn i Hollywood. Med sitt egna produktionsbolag ShondaLand har hon bland annat producerat spinoff-serien "Private Practice", thrillerserien "Scandal" och senaste dramaserien "How to Get Away with Murder". Shonda Rhimes är den första afroamerikanska kvinna att skapa och producera en serie som placerat sig på listan över de 10 mest sedda i USA. 

Kathryn Bigelow
För sex år sedan tilldelades hon, som första kvinna, en Oscar för bästa regi av den hyllade filmen The Hurt Locker. Innan dess hade hon arbetat tillsammans med sin dåvarande man, James Cameron och även själv regisserat och producerat till exempel K-19: The Widowmaker. Men 2008 kom det stora genombrottet med The Hurt Locker som generade priser. 2012 regisserade Bigelow Zero Dark Thirty som gav henne flera priser, hyllningar men även en hel del kritik. Hon har varit ”första kvinna” att tilldelas flertalet ärorika priser. Nu jobbar Bigelow med en ny HBO- serie om rekryteringen av jihadister i USA. Hon ska även regissera ännu en film skriven av Mark Boal, som skrev både "The Hurt Locker" och "Zero Dark Thirty". Filmen ska produceras av Megan Ellisons Annapurna Pictures.

Oprah Winfrey
Tv-drottningen som flera gånger blivit utsedd till både rikast och mest inflytelserika kvinna. När hon 2011 avslutade sin talkshow var det nog många som med spänning undrade vad hon skulle göra istället. Oprah har inte legat på latsidan. Hon har skådespelat i de båda prisade filmerna "The Butler" och "Selma". Just nu reser hon omkring i USA med sin ”The Life You Want”- turné och nästa år förväntas hennes memoarer publiceras. En bok som antagligen kommer nå högt upp på försäljningslistorna. 

Förutom sin TV-show och sitt skådespeleri har Oprah alltid varit känd för sitt välgörenhetsarbete med organisationen Oprah's Angel Network. Med sitt otroliga inflytande på både makthavare och tv-publik, kommer Oprah antagligen sitta kvar länge på tronen som drottningen av TV. 

Donna Langley
Langley har arbetat för Universal i 15 år och 2016 blir hennes tredje år som ordförande. Under Langleys tid som chef har Universal slagit nya rekord i filmvärlden, med inkomster på runt 6.7 miljarder förra året. Det var bland annat filmer som "Jurassic World", "Furious 7" och "Fifty Shades of Grey" som gav klirr i Universals kassa förra året. Succén resulterade även i att Donna Langley får priset som årets pionjär på 2016 års CinemaCon i april. Det gör henne till den mest framgångsrika studiochefen i Hollywood just nu.

Cheryl Boone Isaacs
Cheryl Isaacs är sedan 2013 ordförande för Oscarsakademin. Hon är den tredje kvinnan att inneha titeln och den första afroamerikanen. Hon började sin karriär i filmbranschen med att jobba med PR för bland annat Columbia Pictures. En karriärbana som ledde vidare till arbete hos både Paramount och New Line Cinema, där hon haft det övergripande ansvaret för internationell PR. Bland annat stod hon för marknadsföringen av storfilmerna ”Braveheart” och ”Forrest Gump”. Hennes egna företag, CBI Enterprises, har stått för marknadsföringen av filmer som ”The King's Speech” och ”The Artist”.

Som ordförande för Oscarsakedemien har hon fått hyllningar för sitt arbete för ökad mångfald och jämställdhet. Boone Isaacs la bland annat fram en femårsplan i slutet av 2015, med namnet A2020, där det tydliga målet är att skapa större mångfald i Hollywood

Läs också: Kvinnorna som tjänar mest i filmvärlden

| 8 mars 2016 12:00 |