Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 november 2022 | 22:30

Missa inte: 15 nya tv-premiärer att hålla koll på i november

"Young Royals" och "The Crown" går upp mot nykomlingarna "Tulsa King", "Wednesday" och "Willow", för att nämna bara några av månadens hetaste tv-premiärer.
Vi har officiellt bytt över till vintertid, med ännu mörkare och kallare kvällar som följd. Lyckligtvis gör det att vi helt och hållet, utan skam kan göra oss bekväma framför tvn allt tidigare på kvällarna! Givetvis för att njuta av de många tv-premiärer som november har att bjuda oss på.
 
Här nedan har jag samlat 15 titlar, varav 10 är helt nya och 5 består av återkommande tv-serier, som åtminstone jag själv planerar att ge en chans under den kommande månaden. Nu är bara frågan vilka du själv kommer att ge en chans?
 

"Farliga förbindelser" - 6 nov (LIONSGATE+)

 
 
Om du inte kan få nog av kostymdrama så följer LIONSGATE+ (tidigare Starzplay) upp "The Serpent Queen" med "Farliga förbindelser" baserad på den franska boken "Les Liaisons dangereuses" från slutet av 1700-talet. Vi har tidigare sett Glenn Close, John Malkovich och Michelle Pfeiffer adaptera samma berättelse genom filmen "Farligt begär" (1988) och en modern adaption med Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe och Reese Witherspoon i "En djävulsk romans" (1999). Men nu har det alltså blivit dags att se hur en tv-adaption av den snart 250 år gamla berättelsen kommer att tas emot.
 

”Försvunna människor” - 7 nov (SVT)

 
 
I sex avsnitt får vi följa vad som händer när lastbilschauffören Erwin (Peter Viitanen), från i en liten svensk småstad, begår ett hemskt misstag. För att rädda sitt åkeri har Erwins chef (Ville Virtanen) nämligen bestämt att åtta syriska flyktingar ska smugglas i lastbilen - och när en oväntad poliskontroll dyker upp, så fattas plötsligt en rad snabba beslut som förändrar allt i de båda männens liv. 
 

”The English” - 11 nov (Prime Video)

 
 
Emily Blunt axlar huvudrollen som Lady Cornelia Locke i den nya westernserien "The English". Handlingen tar oss med på en resa genom den amerikanska prärien med start året 1890. Och för alla som gillade "1883" som släpptes här i Sverige precis i början av året, så verkar det här vara den första serien som kan utmana den i en snarlik genre. "The English" är skapad av manusförfattaren Hugo Block, som även ligger bakom hyllade "The Honourable Woman" och "Black Earth Rising". 
 

”Tulsa King” - 14 nov (SkyShowtime) - OBS: Premiären flyttad till december i Sverige.

 
 
Sylvester Stallone spelar huvudrollen som en gammal maffiasnubbe, som suttit av ett långt fängelsestraff och hållit tyst om vad han visste. När han nu släpps så förväntar han sig inledningsvis att få den respekt han förtjänar, men det går inte riktigt som han har tänkt... och snart har han skickats iväg till Tulsa, Oklahoma. Både titeln och trailern talar sitt tydliga språk, det dröjer givetvis inte länge innan han gör den lilla staden till sitt egna kungadöme. "Tulsa King" ser ut att bli ännu en av Taylor Sheridans populära tv-serier om stenhårda män ("Yellowstone", "Mayor of Kingstown"). 
 

”1899” - 17 nov (Netflix)

 
 
Efter de enorma hyllningarna kring Netflix (komplicerade) tyska originalserie "Dark", är samma tv-skapare nu tillbaka med ännu en riktigt invecklad och mystisk tv-serie. I "1899" följer vi immigranter ombord ett fartyg som reser från Europa till New York för att förverkliga sina drömmar, börja om på nytt och hitta lyckan. Men mitt under resan så tar fartyget emot ett mystiskt meddelande, ett nödrop från ett mötande skepp med det gudalika namnet Prometheus.
 

”Wednesday” - 23 nov (Netflix)

 
 
Tim Burton ("Edward Scissorhands", "Corpse Bride", "Batman") har regisserat hälften av den första säsongen av "Wednesday", som kommer att kretsa kring karaktären Wednesday Addams. Japp, om du inte redan hade koll på det så är det här alltså en slags spinoff till berättelserna om "Familjen Addams". Men den här gången får vi följa med på en övernaturlig resa in i det amerikanska skolväsendet...  
 

”Handen på hjärtat” - 23 nov (C More)

 
 
Parterapeuten Ava (Sara Shirpey) har en övernaturlig förmåga, som gör att när hon lägger sin hand på någons hjärta så kan hon se avgörande ögonblick ur personens framtida kärleksliv. En ganska passande kraft för just en parterapeut att ha, men också något som gjort det svårt för henne att hitta kärlek på egen hand. Vi tittare kommer däremot in i HANDlingen när hon får en väldigt specifik framtidsvision, som omkullkastar allt för henne.
 

”Echo 3” - 23 nov (Apple TV+)

 
 
Oscarsvinnaren Mark Boel, som ligger bakom filmerna "The Hurt Locker" och "Zero Dark Thirty", har fått chansen att skapa en lika välskriven tv-serie hos Apple TV+. Den här gången kretsar berättelsen kring hur forskaren Amber blir kidnappad under en forskningsresa i djungeln på gränsen mellan Colombia och Venezuela. Hennes hårda militärbrorsa (Luke Evans) och rika militärmake (Michiel Huisman) tänker däremot inte sitta på händerna hemma i USA, utan gör allt de bara kan för att få hem Amber igen. Ett uppdrag som visar sig vara långt mycket svårare än de först trott. 
 

”Willow” - 30 nov (Disney+)

 
 
80-talsklassikern är tillbaka med en fortsättning, 34 år senare. I originalfilmen fick Warwick Davis axla titelrollen som en aspirerande trollkarl, vars by upptäcker en bebis som misstänks vara en viktig del av en profetia. Nu har lite drygt 30 år passerat och av olika anledningar behöver han hitta barnet på nytt, som nu givetvis hunnit växa upp. Det vankas med andra ord ännu en episk och spännande resa för "Willow"!
 

”The Patient” - 30 nov (Disney+)

 
 
Steve Carell spelar en psykolog som nyligen förlorat sin fru, som plötsligt kidnappas av en seriemördare (Domhnall Gleeson) som vill få bukt med sitt... mördande. Det finns ju förhoppningsvis något positivt att hämta ur hans val av offer, även fast det troligtvis inte är så det känns för den stackars psykologen som nu alltså endast har en "patient".
 

5 ytterligare tv-serier som återvänder med nya säsonger:

 
Den efterlängtade femte säsongen av "The Crown" återvänder under november.
 
1 november:
”Young Royals” (säsong 2, Netflix)
 
4 november:
”Manifest” (säsong 4, Netflix)
 
9 november: 
”The Crown” (säsong 5, Netflix)
 
11 november:
”Mythic Quest” (säsong 3, Apple TV+)
 
22 november:
”Gangs of London” (säsong 2, C More)
 

Läs också: Jennifer Coolidge om hyllade "The White Lotus"-rollen

 
Vilka tv-serier ser du mest fram emot under november? Kommentera gärna nedan!
| 1 november 2022 22:30 |