Tulsa King 2022-

Drama Gangster
USA
37 MIN
Engelska
Tulsa King poster

Synopsis

Serie som följer gangstern Dwight som efter 25 år i fängelse skickas iväg av sin boss till Tulsa i Oklahoma på uppdrag. Han känner att hans maffiafamilj har vänt honom ryggen, och samlar ihop en otippad grupp av människor för att bygga sig ett eget kriminellt imperium.
Ditt betyg
3.5 av 19 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Go West, Old Man
2022-11-13
02
Center of the Universe
2022-11-20
03
Caprice
2022-11-27
04
Visitation Place
2022-12-04
05
Token Joe
2022-12-11
06
Stable
2022-12-18
07
Warr Acres
2022-12-25
08
Adobe Walls
2023-01-01
09
Happy Trails
2023-01-08
10
TBA
2023-01-15

Recensent

Jonatan Blomberg

16 januari 2023 | 17:30

Sylvester Stallone är lika tuff som förutsägbar i sin första tv-serie

Det råder ingen tvekan om att det uppstår en härlig slags "kravlös" underhållning, när Sylvester Stallone kliver in och axlar huvudrollen som en riktigt macho-gangster i "Tulsa King". Men jag hade hoppats på mer.
Det finns mycket att imponeras av när det kommer till "Tulsa King". Faktumet att Taylor Sheridan, skaparen bakom serierna "Yellowstone" (och dess spinoffer) samt "The Mayor of Kingstown" och filmer som "Hell or High Water" och "Sicario", under en fredagskväll fick veta av en producent att Sylvester Stallone sagt att han alltid velat spela gangster.
 
Mindre än 24 timmar senare hade Sheridan gått hem och skrivit manuset till pilotavsnittet av "Tulsa King" och på måndagen tackade Stallone ja till att hoppa ombord projektet, vilket samtidigt markerade skådespelarens första återkommande tv-roll. Okej, förutom att han dök upp i typ två avsnitt av serien "Las Vegas" för en massa år sedan då.
 
"Tulsa King" är med andra ord en serie som blev till lite på volley - och som sannolikt gjorde cheferna hos Paramount+ (SkyShowtime i Sverige) lika chockade som lyckliga över hur produktiv Sheridan är på att skapa nya projekt åt streamingtjänsten (han har sju olika serier under utveckling hos dem). Men frågan är om inte just den här serien hade kunnat gå och bli ännu bättre om det hade lagts ned lite mer tid på grundidén till handlingen? Det hade ju fortfarande varit ganska imponerande om det hade gått en vecka från idé till att det första manuset var klart, snarare än mindre än ett dygn.
 
Handlingen kretsar i alla fall kring gangstern Dwight "The General" Manfredi, som precis suttit av ett straff på 25 år för mord. Han höll tyst i alla dessa år om vad som egentligen hade hänt och vilka andra som var involverade i mordet, vilket gjorde att Dwight förväntade sig ett ordentligt avtackande när han slutligen släpptes fri igen. Det går inte som förväntat. Efter att ha skickats iväg till Tulsa, Oklahoma förväntas han istället driva in stålar åt maffian hemma i New York. 
 
Tyvärr, med den lilla summeringen, så kan du i princip räkna ut och förutse varenda liten vändning i berättelsen som vi som tittare kommer att ställas inför under den första säsongen. Men samtidigt så bryr jag mig nästan inte ens om det, för det råder nämligen ingen tvekan om att "Tulsa King" bjuder på den där typen av kravlös underhållning som gör tittandet till en genuint härlig upplevelse. Jag fattar varför Stallone sagt till någon att han alltid velat spela gangster - och jag är på riktigt glad över att Sheridan råkade höra talas om det.
 
Det är dessutom tv-skaparen Terence Winter ("The Wolf of Wall Street"), han ligger bakom "Boardwalk Empire" och skrev en massa "The Sopranos"-avsnitt när det begav sig, som varit "Tulsa Kings" showrunner. Sheridan hoppade nämligen mer eller mindre vidare till nästa projekt (han har väl fullt upp med "Yellowstone"-spinoffer) efter att han kläckt sin idé och lämnade över tyglarna till Winter istället. Det här är däremot en avsevärt "bredare" och mer mainstream gangsterberättelse än den vi fått se från honom tidigare.
 
"Tulsa King" känns tonmässigt mer som "Reacher" (Prime Videos tv-adaption från 2022 alltså) än både "Boardwalk Empire" och "The Sopranos". Det är absolut inget fel med det, "Reacher" bjöd på riktigt god underhållning också. Stallone gör dessutom ett riktigt bra jobb i sin huvudroll, där han dyker upp i mer eller mindre varje scen under den första säsongen. De andra karaktärerna vi får följa utvecklas däremot ytterst lite under den första säsongen.
 
Jag kan verkligen inte skaka av mig faktumet att det här är en serie som mycket väl hade kunnat bli en helt fantastisk tv-upplevelse för oss tittare... nu får vi väl helt enkelt "nöja oss" med den kravlösa underhållningen och hoppas på en fortsättning som höjer nivån ett par snäpp till. För jag kommer givetvis fortsätta titta på Stallone och "Tulsa King" med minst lika höga förhoppningar även nästa säsong. Men snälla, bli i alla fall lite bättre tills dess!
 
Hela den första säsongen av "Tulsa King" finns nu tillgänglig hos SkyShowtime.
| 16 januari 2023 17:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Mycket underskattad serie enligt min mening. Se den !
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu