Film

Skribent

MovieZine

17 april 2020 | 06:00

Streama nya biofilmer hemma - stor guide

Storfilmer från Hollywood och internationella guldkorn går direkt till streaming. Här är den kompletta guiden till alla titlar och var du hittar dem.
Det råder karantäntider runt om i världen - då flyttar biofilmerna ut på nätet. Studios som Universal och mindre aktörer har hittat alternativa sätt att nå sin publik, via tjänster som SF Anytime och Draken Film. De större Hollywoodfilmerna passar på att testa konceptet Premium VOD, en något dyrare filmhyra (99-189 kronor för två dygn).
 
Biograferna slår igen, men vi ser en liten tröst i situtationen: detta är en historisk tid för den digitala filmbranschen. Filmbolagen har länge velat kapa det så kallade "biofönstret", som dikterar att film ska vara exklusivt för biografer i 120 dagar. Det här är visserligen en tillfällig lösning med tanke på de oväntade omständigheterna i världen. Men med lite tur ser vi en början på en förändring i filmvärlden, där publiken själva får bestämma när, var och hur de vill se sina filmer.
 
MovieZine har satt ihop den kompletta guiden till alla tillgängliga titlar, och var du hittar dem. (Artikeln uppdateras löpande med nya titlar.)
 

Parasit

 
 
Bong Joon-hos omtalade, omskakande dramathriller kan mycket väl vara förra årets bästa film! Det skruvade familjedramat tog hem 6 Oscars och slog svenskt biorekord för en sydkoreansk film. Otroligt underhållande och fullt med överraskningar - den här vill du inte missa.
 
Hyr nu på TriArt Film. Filmen släpps på andra streamingtjänster inom kort.
 

Sonic the Hedgehog

 
 
Han är blå, supersnabb och oemotståndligt charmig. Igelkotten rusar från tv-spelsvärlden in i vår, i denna fartfyllda komedi. Ytterligare en nostalgi-faktor: Jim Carrey spelar över så som bara han kan i rollen som skurken Dr. Robotnik.
 
 

Like A Boss

 
 
Tiffany Haddish och Rose Byrne spelar sästa vännerna Mia och Mel, som driver sitt eget kosmetikföretag. Tyvärr får de ekonomiska problem och ser chansen att bli uppköpta av en stor sminkgigant inom sminkindustrin. Så börjar konflikterna med deras nya chef (Salma Hayek).
 
 

Catwalk

 
Large 9c6c63e8e7bb0717a14a9820497d632c catwalk
 
Den hyllade svenska dokumentären följer funktionsnedsatta Emma som har en dröm om att gå på catwalken i New York. Tillsammans med Glada Hudik-teatern ger de sig ut på en spännande resa för att förverkliga drömmen.

Finns nu hos bland annat SF Anytime.
 

LasseMajas Detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet

 
Large 9c6c63e8e7bb0717a14a9820497d632c c pressbild lassemajas 02
 
Nya familjefilmen om vännerna Lasse och Maja, som löser brott i staden Valley. En flicka vid namn Clara söker upp vår deckarduo, och vill ha hjälp att bevisa att hennes pappa - en dömd tågrånare - är oskyldig.

Finns nu hos bland annat SF Anytime.
 

Pelle Svanslös

 
Large 9c6c63e8e7bb0717a14a9820497d632c pellenotailsfstudios
 
I den nya filmen lever kattungen Pelle Svanslös ett härligt och skyddat liv ute på landet. När ett ruskigt oväder för honom alldeles ensam hela vägen till staden Uppsala så hamnar han i en främmande värld.

Finns nu hos bland annat SF Anytime.
 
 

Birds of Prey: and the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn

 
Färgstarka Harley Quinn i en egen film? Man tackar! Se hur Gotham Citys fräckaste antihjälte kommer över Jokern och drar ihop sitt alldeles egna tjejgäng. DC har gjort sin mest underhållande film på länge, med mycket våld och glimten i ögat.
 
 
Large d7d00a7e295a802a0065cee67cff8985 bloodshot vin diesel
 

Bloodshot

 
Superhjältefilmen med Vin Diesel i huvudrollen som artificiellt förbättrad soldat och dödsmaskin. Filmen fick biopremiär 13 mars, kort innan Filmstadens biografer stängde igen.

Köp digitalt på SF Anytime för 169 kr.
 
Large da1960c2dd612ae04ae398a628325997 portrait lady
 

Porträtt av en kvinna i brand

 
Celine Sciamma regisserar denna berörande kärlekshistoria med två unga kvinnor (Adéle Haenel och Noémie Merlant) i huvudrollerna. Filmen blandar symbolik med storslagen bildpoesi som resulterar i en ljuv filmisk karamell.

Hyr filmen på SF Anytime.
 
 

The Hunt

 
Tolv människor vaknar upp utan några minnen, och inser att de är en del av en dödlig lek. Den kontroversiella thrillern med Betty Gilpin, Emma Roberts och Hilary Swank släpptes på bio 13 mars.
 
Hyr filmen på SF Anytime eller Viaplay (189 kr i 48 timmar).
 
 

The Invisible Man 

 
Skräckfilm från Blumhouse tar ett gammalt monster-koncept in i modern tid. Elisabeth Moss spelar kvinnan som förföljs av en osynlig man, och försöker att inte tappa förståndet när ingen tror henne.
 
Hyr filmen på SF Anytime eller Viaplay (189 kr i 48 timmar).
 
 

Emma

 
Anya Taylor-Joy har huvudrollen som privilegierade Emma. Ett klassiskt Jane Austen-drama i ny och fräsch kostym, välspelat och visuellt vackert.
 
Hyr filmen på SF Anytime eller Viaplay (189 kr i 48 timmar).
 
 

Color Out of Space

 
Nicolas Cage spelar huvudrollen i denna H.P. Lovecraft-filmatisering - om en familj som hamnar mitt i en färgsprakande och fasansfull mardröm.
 
Finns att hyra på SF Anytime (99 kr).
 
 

Till min dotter

 
Hyllad och Oscarsnominerad dokumentär. När kriget i Aleppo bryter ut greppar den gravida Waad Al-Kateab videokameran för att dokumentera sin vardag.
 
Finns nu på Cineasterna.com (gratis med bibliotekskort) och som hyrfilm på SF Anytime för 49 kr.
 
Large da1960c2dd612ae04ae398a628325997 jag och min bror3
 

Jag och min bror

 
Kanadensisk komedi av Monia Chokri. Sofia är 35 år gammal när hon blir arbetslös, hemlös och tvingas att flytta in hos sin bror.
 
Finns nu på Draken Film (månadsabonnemang 79 kr) och SF Anytime.
 
 

Tito och fåglarna

 
Den brasilianska, apokalyptiska animationsfilmen gick upp på bio i vintras. En epidemi sprider sig och människor i hela världen insjuknar. Tioårige Tito ser hur jorden hotas av förödelse och han inser att han måste göra något för att stoppa det.
 
Finns nu på Draken Film.
 
 

Alice och borgmästaren 

 
Fransk dramakomedi följer borgmästaren av Lyon, som har hamnat i existentiell kris. Men när en ung filosof träder in i hans värld förändras allt.
 
Släpps 1 maj på SF Anytime, iTunes, Cineasterna, Draken Film med fler.
 
Large 26399ced5c7bf22dff937a6827fbe3e4 mrones8
 

Mr. Jones

 
Agnieszka Hollands dramathriller om den berömde journalisten Gareth Jones (James Norton), som blir vittne till ett folkmord år 1933. Filmen är tänkt att få biopremiär 27 mars (på de biografer som fortfarande har öppet).
 
Hyr den nu på flera streamingtjänster.
 
Large 26399ced5c7bf22dff937a6827fbe3e4 en vit vit dag1
 

En vit, vit dag

 
En sammanbiten snut blir besatt av att finna sanningen bakom sin bortgångna hustrus otrohet i Hlynur Pálmasons stramt stiliserade, isländska ångestdrama.
 
Finns att se hos Draken Film.
 
Large 26399ced5c7bf22dff937a6827fbe3e4 give me liverty5
 

Give Me Liberty

 
Amerikansk-rysk dramakomedi av Kirill Mikhanovsky följer Vic, som kör färdtjänst i Milwaukee.
 
Finns att se hos Draken Film.
 
Large 26399ced5c7bf22dff937a6827fbe3e4 candidate4
 

En kvinnas val

 
Drama från Saudiarabien i regi av Haifaa Al-Mansour. Filmen följer en ung kvinnlig läkare som stöter på problem på grund av sitt kön.
 
Kommer snart på Draken Film.
 
Large da1960c2dd612ae04ae398a628325997 jozigold
 

Jozi Gold

 
"Jozi Gold" är en dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven.
 
Hyr eller köp filmen på Vimeo.
 
 

Ash is Purest White

 
Jia Zhangkes drama från 2018 är en historia om våldsam kärlek. Biopremiären sker som planerat den 3 april, men får även premiär simultant på streaming.

Se filmen på Triart.se.
 
 

It Must Be Heaven

 
Komedi. Filmskaparen Elia Suleiman flyr Palestina i ett försök att hitta ett nytt hemland. Biopremiären sker som planerat den 8 maj, men filmen får även premiär simultant på streaming.

Släpps 8 maj på Triart.se.
 

Les Miserables

 
 
Den franska dramafilmen av Ladj Ly följer tre poliser som hamnar i konflikt med invånarna i en Paris-förort.
 
Släpps på streaming 20 april.
 
 

Dessa släpps tidigt bara i USA

 
Följande filmer är/blir tillgängliga tidigt på video-on-demand i USA. Än så länge har vi inga besked om (och när) de når svenska tittare. Det gäller bland annat "Frost 2", "Star Wars: The Rise of Skywalker", "Trolls 2: Världsturnén", "Birds of Prey", "The Way Back", "I Still Believe", Pixars "Framåt" och "Bad Boys for Life".
| 17 april 2020 06:00 |