Skribent

Mats Karlsson

30 november 2012 | 23:01

Grattis Ridley Scott, 75 år!

Värmde upp registolen med att göra första långfilmen "Duellanterna".

Ridley Scott föddes i South Shields i England en novemberdag 1937. 25 år gammal tog han sitt första regijobb med den prestigefyllda TV-serien "Z Cars". Han höll sig kvar i TV-seriernas värld i 12 år och gjorde bland annat "Half Hour Story", "The Informer" och "The Troubleshooters". När Ridley var 40 år gick han över till filmens värld och långfilmsdebuterade med den superba "Duellanterna". Bättre start kunde inte engelsmannen få.

Det stora genombrottet kom två år senare med en film som har satt stor prägel på science fiction-genren, nämligen "Alien". Den klassas idag som en av de mest banbrytande filmena, framför allt inom sci-fi. Ridley höll sig dock kvar i sci-fi-genren och gjorde en annan milstolpe, "Blade Runner". Filmen blev däremot en ekonomisk besvikelse, men man får ha i åtanke att filmen hade tufft motstånd av "The Thing" och "E.T.".

1985 gjorde Ridley fantasyäventyret "Legenden - Mörkrets härskare" där en ung Tom Cruise hade huvudrollen. Sex år senare regisserade han dramat "Thelma och Louise" som följdes upp av äventyrsdramat "1492 - Den stora upptäckten". 1997 gjorde Ridley den smått utskällda "G.I. Jane", men trots det lyckades filmen spela in fina pengar på biograferna.

2000 blev minst sagt det år som fick Ridley att återigen bli ett namn på allas läppar. Då regisserade han actionäventyret "Gladiator" med Russell Crowe i huvudrollen. Den blev en rejälv kassako och filmen belönades med hela fem Oscars. Året därpå gjorde Ridley uppföljaren "Hannibal" med Anthony Hopkins som gestaltade vid det här laget välkända seriemördaren Hannibal Lecter. Samma år regisserade han krigsfilmen "Black Hawk Down" som fann sin plats hos kritikerna.

2005 regisserade han actionäventyret "Kingdom of Heaven" som fick en del kritik, men Ridley tog igen det genom att leverera en vassare Director's Cut. Året därpå regisserade Ridley dramakomedin "Ett bra år" med Russell Crowe och Marion Cotillard i huvudrollerna. Han lämnade humorn för att göra den mer brutala "American Gangster". 2008 regisserade Ridley dramathrillern "Body of Lies" där Russell Crowe och Leonardo DiCaprio hade huvudrollerna.

2010 bestämde sig Ridley för att filmatisera den klassiske hjälten "Robin Hood" som premiärvisades i Cannes och fick blandade recensioner, men ekonomiskt gick den mer än bra. I år kom Ridley äntligen till skott och återvände till den genre som han både definierade och byggde upp hela sin karriär med, nämligen science fiction-genren. Det blev inte "Alien 5" som det var först tänkt att bli, istället blev det en ny sci-fi-film med "Alien"-vibbar som fick titeln "Prometheus". Filmen spelade in riktigt fina pengar, över 400 miljoner dollar och blev väl mottagen av kritiker. Det fanns flera kritiker som påpekade filmens relativt simpla story. Däremot var de flesta överens om att visuellt sett var den mer eller mindre fantastisk.

För närvarande håller Ridley på med thrillern "The Counselor" där vi har den starka trion Michael Fassbender, Javier Bardem och Brad Pitt. Det projekt som sägs bli hans nästa är den allmänt oönskade "Blade Runner Project" och enligt Ridley är det en uppföljare och inte en prequel som det först skvallrades om. Sedan är frågan när Ridley gör den planerade uppföljaren "Prometheus 2".

Ridley Scott är definitivt en av de största levande filmmakarna vi har idag och få har så pass många milstolpar och banbrytande filmer på sitt samvete som Ridley. Jag lyfter på hatten för denna innovativa filmmakare och håller tumamrna för fler milstolpar från honom framöver.

| 30 november 2012 23:01 |