Body of Lies 2008

Action Drama Thriller
USA
128 MIN
Engelska
Arabiska
Body of Lies poster

Synopsis

En CIA-agent skickas till Jordanien för att spåra en eftersökt terrorist. När han får hjälp av en av Jordaniens hemliga agenter skapas ett nervöst professionellt förhållande som leder till både kulturella och moraliska konfrontationer mellan de båda männen.
Ditt betyg
2.9 av 689 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Body of Lies
Biopremiär
5 december 2008
DVD-premiär
8 april 2009
Språk
Engelska , Arabiska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

1 januari 2008 | 00:00

Lysande Crowe, kompetent Scott

Ridley Scott senaste är en politisk thriller om terrorismens konsekvenser som aldrig riktigt bränner till. Trots en underhållande Russell Crowe och sedvanligt snygga actionscener.

Den politiska action-thrillern har gjort en oväntad comeback de senaste åren. Från Stephen Gaghans ”Syriana”, Robert Redfords ”Lejon och lamm” och Peter Bergs ”The Kingdom” till Ridley Scotts nya bidrag ”Body of Lies”. Gemensamt för de här filmerna är att de alla kretsar kring USAs strävan efter en synlig fiende efter 11:e septembers vändpunkt.

Här får vi stifta bekantskap med den skicklige CIA-agenten Roger Ferris (DiCaprio) som under ett uppdrag i Irak förlorar en av sina bästa vänner och börjar tvivla på de metoder som han tvingas använda. Hans chef, Mr. Hoffman (Crowe), är en arrogant Washington-baserad byråkrat som inte skyr några medel i kampen mot terrorismen, inklusive att likvidera oanvändbara avhoppare. När Ferris förflyttas till Jordanien för att jaga den svårfångade terroristen Al-Salim börjar hans handgripliga metoder allt mer att krocka med Hoffmans cyniska planer. Nyckeln till operationens framgång verkar allt mer ligga i den jordanska säkerhetstjänstens excentriske chef Hani (Mark Strong) händer.

Scott lägger tyngdpunkten av filmen på att visa hur underrättelsetjänst bedrivs på fältet. Det blir många scener med bläddrande i mappar och springande i smala gränder. Han gör det naturligtvis bra men samtidigt är det som om filmen aldrig riktigt lyfter till den nivå som man hela tiden tror att den ska. Sidointriger kommer och går men grundberättelsen är förvånansvärt rak och faktiskt ganska oengagerande. Actionscenerna är sylvasst iscensatta men förhållandevis få och en avgörande scen i slutet av filmen är tråkigt nog en stor besvikelse.

Nej, den största behållningen i ”Body of Lies” är utan tvekan Russell Crowe och Mark Strong. Crowes underhållande tolkning av den ärkeamerikanske buffeln Ed Hoffman är både rolig och skrämmande. Större delen av filmen kommunicerar han sina cyniska order via sin mobil, samtidigt som han hämtar och lämnar sina barn eller gör andra vardagliga saker. Det är en slående bild av att det så kallade kriget mot terrorismen framförallt är amerikanska medelklassens krig. Men filmens största stjärna är trots allt den brittiskfödde skådespelaren Mark Strong i rollen som säkerhetschefen Hani. Han äger varenda scen som han är med i och spelar skjortan av en DiCaprio på rutin.

Men Crowe och Strong i all ära, det här är en film som till slut känns som en liten besvikelse och det bara för att Ridley Scott står som regissör. Det här borde ha blivit en stor film, men blev inte mer än en parantes i den store regissörens cv.

ONÖDIGT VETANDE ”Body of Lies” baseras på kåsören David Ignatius roman från 2007.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Body of Lies
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu