Skribent

Andreas Samuelson

14 maj 2014 | 10:01

Grattis George Lucas, 71 år!

Mannen bakom världens mest populära science fiction-filmserie fyller 71 år. Vi firar honom genom att se tillbaka på hans största insatser inom film.

George Walton Lucas Jr satsade i sina ungdomsdagar på en karriär som racerförare men slutade som en av filmvärldens rikaste och mest inflytesrika filmskapare, främst tack vare en särskild science fiction-saga. I lagom takt med att "Star Wars - Episod VII" planeras så fyller originalets upphovsman 71 år. Vi hyllar honom och hans främsta meriter.

THX 1138

Lucas långfilmsdebut (efter en rad kortfilmer 1965-1969, varav en filmen bygger på) är en udda sci-fi som utspelas i ett framtidssamhälle där alla hålls passiva och apatiska genom övervakning och obligatoriska droger. Publik såväl som kritiker var tveksamma, främst på grund av en komplicerad intrig och Lucas uppmanades klippa om filmen (vilket han vägrade). Har på senare år tack vare regissörens status blivit något av en kultrulle. Titeln gav senare upphov till av Lucasfilm utvecklade ljudsystemet THX.

Sista natten med gänget

Lucas andra långfilm som regissör (och den sista med undantag för "Star Wars"-serien) kom att bli det genombrott som satte honom på Hollywoods karta. En av de ultimata ungdomsfilmerna - med då heta namn som Ron Howard, Richard Dreyfuss och Harrison Ford - som utspelas på high school-elevers examenskväll. Producerades av Lucas mentor Francis Ford Coppola och resulterade i fem Oscarsnomineringar (inklusive Bästa film och regi).

Stjärnornas krig

Den inledningsvis svårsålda (flera bolag nobbade) science fiction-rullen kom att med sina uppföljare bli en av populärkulturens viktigaste filmer. Han utvecklade även specialeffektsföretaget Industrial Light and Magic för rätt effekter för filmen. Första trilogin (Episod IV-VI) är bland de mest älskade, citerade och refererade filmerna någonsin medan den andra (Episod I-III) blev så hatad att den gav upphov till dokumentärer som "People vs. George Lucas".

Jakten på den försvunna skatten

Efter succén med den andra "Rymdimperiet slår tillbaka" så slog Lucas (som producent och storyförfattare) sina påsar ihop med Steven Spielberg för det första matinéäventyret med Indiana Jones. Ännu en filmlegend var född och flera uppföljare (av varierande kvalité) var ett faktum. Lucas låg även bakom den kortlivade TV-serien "Indiana Jones äventyr".

Som exekutiv producent har Lucas dessutom hjälpt flera filmer på fötter, inklusive animerade klassikern "Landet för längesedan", thrillern "Het puls", Oscarsnominerade dramat "Tucker - en man och hans dröm" samt kultsagorna "Willow" och "Labyrint". Han har dock även beblandat sig med mindre framgångsrika produktioner, inte minst den katastrofala serietidningsfilmatiseringen "Ingen plockar Howard" och senast krigsdramat "Red Tails".

| 14 maj 2014 10:01 |