Rymdimperiet slår tillbaka 1980

Rymdimperiet slår tillbaka poster

Synopsis

Tre år efter Dödsstjärnans förintelse har Imperiets makt åter stigit. Efter att rebellerna brutalt övermannas av imperiet på isplaneten Hoth börjar Luke Skywalker sin jedi-träning med den uråldrige jedimästaren Yoda, medan hans vänner förföljs av Darth Vader.
Ditt betyg
4.1 av 3,085 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mats Karlsson

4 maj 2014 | 15:30

Rymdfantasy när det är som bäst

Irwin Kershner lyckade göra det ingen, inklusive han själv, trodde var möjligt, att göra en lika fantastisk film som föregångaren. Resultatet är två timmar episk filmhistoria som man bara vill se om och om igen.

Historien tar vid efter händelserna efter "Stjärnornas krig", där rebellerna lyckades förstöra Dödsstjärnan. Nu har rymdimperiet återhämtat sig efter förlusten och med hjälp av rymdsonder får de reda på rebellernas nya bas på snöplaneten Hoth. Filmhistoriens mest episka slag är snart ett faktum.

George Lucas regisserade "Stjärnornas krig", men bestämde sig tidigt för att överlämna registolen till någon annan. Anledningen var att han kände sig för utarbetad efter första filmen och hans hälsa hade fått sig en rejäl törn. Dessutom fann han bara fördelar med att enbart vara filmens producent, som gav honom tid för att övervaka projektet.

Lucas överraskande val föll på 57-årige Irwin Kershner som först tackade nej, men övertalades av sin agent att slutligen ta jobbet. Anledningen till att han först tackade nej, var att han kände att det skulle bli ett omöjligt uppdrag att kunna överträffa "Stjärnornas krig".

Kershners farhågor om svårigheterna att överträffa första filmen var förståeliga, men inte ouppnåeliga. Kershner blandade väldigt framgångsrikt intressanta karaktärer med episka slag, trots att Kershner inte var ett fan av specialeffekter. Han ville främst få allt vara så verklighetstroget som möjligt, det var något Hamill fick erfara i Norge under en snöstorm. Istället för att pausa inspelningen skickade han ut Hamill i snöstormen och kylan för att filma scenen, där Luke vandrar i snön efter sin flykt från snömonstrets grotta.

Det är inte bara Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fischer som var första filmens huvudkaraktärer som återvänder till "Rymdimperiet slår tillbaka". Även Alec Guinness som helst ville glömma "Star Wars" gör ett par korta inhopp, men avstod från att ta betalt. Han gjorde det som en gentjänst för Lucas.

Förutom det episka slaget på Hoth får vi gott om svindlande rymdaction, som än idag är svårt att förstå att det är enbart utfört med hjälp av modeller. Vi får självklart även avnjuta den numera legendariska fighten mellan Darth Vader och Luke Skywalker, där Vader fäller de odödliga orden som Skywalker aldrig kommer att glömma.
Ian McDiarmid har blivit synonym med sin roll som kejsaren, men i "Rymdimperiet slår tillbaka" är det Clive Revill som ger rösten till kejsaren och Elaine Baker gestaltar honom. Dock syns McDiarmid i DVD-utgåvan. Inget unikt beteende hos Lucas, som mer än gärna uppdaterar karaktärerna till den senast använda skådespelaren.

Man kan konstatera att Lucas har gjort många märkliga val under sin karriär, men att anlita Irvin Kershner är ett rent genidrag. Två timmar av rymdsaga bara flyger fram och man är fullständigt utmattad av alla episka händelser, som i Kershners händer har blivit ett stycke filmhistoria. Man kan dra upp hur många exempel som helst, men Kershners "Rymdimperiet slår tillbaka" står i egen klass. Att kunna utgå från mästerliga "Stjärnornas krig" och leverera ett sådant actionstinnt rymdäventyr med häpnadsväckande vändningar, både hos karaktärer och i story. Det är ett närapå en ofattbar prestation.

"Sagan om ringen"-nördarna kan slänga sig i väggen, det här slår allt som kan kategoriseras som fantasy. Kort sagt, rymdfantasy när det är som bäst. En film som tål att återupplevas hur många gånger som helst. Den är lika fantastisk 101:a gången som första gången.

| 4 maj 2014 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rymdimperiet slår tillbaka
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu