Alec Guinness

Skådespelare, Manusförfattare 02 april 1914 - 05 augusti 2000 Marylebone, London, England, UK

Biografi

Sir Alec Guinness var en brittisk skådespelare, född 2 april 1914 i London, död 5 augusti 2000 i Midhurst, West Sussex.

Guinness var utomäktenskaplig son till Agnes de Cuffe, som arbetade som bartender. På hans födelsecertifikat är inte faderns namn omnämnt, men Guinness själv trodde att det var en skotsk banktjänsteman vid namn Andrew Geddes.

Vid arton års ålder fick Guinness arbete som copywriter på en reklambyrå. År 1933 började han studera skådespeleri vid Fay Compton Studio of Dramatic Art och gjorde scendebut 1934; samma år gjorde han också filmdebut. Guinness engagerades på Old Vic 1936, där han spelade såväl Shakespeare som George Bernard Shaw och Anton Tjechov. År 1939 spelade han Hamlet på Kronborg slott i Helsingör, Danmark.

Under andra världskriget tjänstgjorde Guinness i brittiska flottan, först som vanlig sjöman men fick sedan befälsuppdrag, bland annat under invasionen av Sicilien och Elba.

Guinness betraktas som en av historiens mest mångsidiga skådespelare. Han var på scenen en framstående tolkare av Shakespeareroller, men även komediroller av olika slag. 

På film gjorde han minnesvärda rolltolkningar i bland annat Bron över floden Kwai (för vilken han belönades med en Oscar för bästa skådespelare), Sju hertigar, Ladykillers och Jag stal en miljon. Han är även känd för sin roll som Obi-Wan Kenobi i Star Wars.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler