The People vs George Lucas (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När George Lucas släppte specialutgåvorna till den första Star Wars-trilogin och följde upp med tre prequels blev han måltavla för besvikna entusiaster och upprörda bloggare. Många fans vände sig mot honom och han hånades för sin girighet. Filmen tar formen av en rättsprocess där den konfliktfyllda relationen mellan folket och regissören utgör själva fallet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE PEOPLE VS GEORGE LUCAS

Filmnördars härliga hatkärlek
Det finns få saker som kan orsaka sådana känslostormar som science fiction och dess lojala fans. Den här dokumentären fokuserar sig på "Star Wars"-serien, dess skapare George Lucas och hur han lyckades vända de fanatiker som avgudade hans verk emot honom. Det är smått bisarrt, smått skrämmande men samtidigt mycket underhållande och ett måste för filmälskare.

George Lucas är inte bara de flesta sciencefictionnördars stora hjälte utan även filmgalningars i allmänhet då han som ung och utstött lyckades med drömmen att slå igenom inom film och skapa inte en utan en hel serie legendariska filmer som tagit en säker plats i filmhistorien. "Stjärnornas krig" var något häftigt, spännande och nyskapande vars mest fanatiska fans sett filmerna hundratals gånger, spelat in egna versioner och spenderat hela årslöner på leksaker från filmerna.

Men när Lucas, som blivit en av filmvärldens mest framgångsrika miljonärer, insåg teknikens utveckling i och med DVD:n bestämde han sig för att fräscha upp de gamla klassikerna och ge ut originalserien i den form han själv tänkt från början, vilket innebar ändringar och nya scener som inte uppskattades av fansen.

Kritiker, filmfolk, komiker men framför allt nördar berättar om det omskakande beslutet (framför allt vägran att släppa filmen i dess originalform, utan ändringar), hur det påverkade dem och andra, och hur kärleken till deras guru övergick i hat och förakt. Det berättas om detaljer, effekter och scener som hade större betydelse än någon kunnat ana och orsakat debatter som t.o.m. skildrats i hemgjorda "fan films".

Inte blev det bättre av att Lucas efterlängtade uppföljare "Star Wars Episod 1 - Phantom Menace" gjorde de flesta besvikna. Det finns inte nog med skällsord för vilken dynga fansen av de gamla filmerna ansåg de nya var. Speciellt hatet mot ökända figuren Jar Jar Binks märks tydligt hos frustrerade, irriterade, förbannade och uppgivna "Star wars"-älskare som vägrar inse att deras stora idol uppgraderat sig med ny teknik och lämnat det hederligt gammelmodiga de växt upp med bakom sig.

"People vs George Lucas" skulle nästan kunnat handla om vilken filmserie eller -franchise som helst om det inte vore för att Lucas själv sticker ut som profil - en affärsman som övergivit det konstnärliga filmskapandet för kommersiell framgång. Fansen känner sig svikna och överkörda men hyser ändå respekt för skaparen av deras älskade favoriter och förvirrad hatkärlek uppstår.

Att dessa människor engagerar sig så pass i detta fenomen är fascinerande om än smått skrämmande. Vissa har en mer sund, distanserad relation till det hela medan andra har fruar/mödrar som klagar på att deras hela ekonomi gått åt till leksaker. Men häri ligger också filmens kärna, den starka kärleken som delas av så många och är svår, nästan omöjligt att värja sig emot. Fansens hemmagjorda filmer - med allt från husdjur, barn, lego och lerfigurer i rollerna - är fantastiska. En personlig favorit är parodin på "Lida" där en George Lucas-kopia tvingas skriva om "Episod 1" av en kvinna som imiterar Kathy Bates kända psykopat.

Vi får även lite filmhistoria på köpet, som den omtalade TV-filmen från en julspecial eller hur Lucas själv på 1980-talet protesterade mot att filmbolag gjorde om och förbättrade äldre filmer (då handlade det om färgläggning).

Tyvärr får vi varken något försvar från filmbolagen (som tackat nej) eller Lucas själv, utan det blir till slut fansen själva som halvt om halvt kryper till korset och erkänner Lucas storhet trots sveken. Det hade blivit en starkare debatt av att få filmfolkets egna perspektiv men det är ändå en härlig och underhållande dokumentär om och för filmnördar.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
12420-0
Du har såklart rätt. En personlig åsikt är en personlig åsikt. Jag vet att du förstått min poäng vid det här laget och även kanske håller med mig i en viss mån.
Mats
Det är ganska tufft att säga att 80% av kritikerna som är omnämnda på Rotten Tomatoes är ute och seglar, förutom jag själv då. Självklart kan man tycka vad man vill, men det kan ju faktiskt vara så att de har rätt och du har fel.
12420-0
Precis som du tycker att det aldrig är fel att komma med en åsikt så anser jag att det är like fel att anse att Star wars episod 3 är en 4/5 eller en 8/10. 
Våra åsikter i frågan går isär vilket jag och andra tydligt kan utläsa.  Nu tycker jag inte att Star wars episod 3 är dålig på grund av min egna personliga åsikt.  Det är något jag bedömer rent filmkritiskt. Sett till hur karaktärer, story, och den generella tonen på filmen fungerar tillsammans. Ska man bedöma filmen ur en filmkritisk synpunkt går det inte att komma ifrån att det är horribelt skräp. Att moviezines kritiker ifråga inte förstått hur man bedömer en film korrekt är ett problem. Det är inte en fråga om åsikt utan om recensentens övergripande frånvaro av någon slags förmåga att göra en korrekt bedömning. 

Sluttjatat om den felaktiga recensionen. För att man skall anse att en dokumentär är sevärd granskar man dokumentärens ämne och även hur bra den var på att visa en sanning. Tycker man en dokumentär är dålig tyder det på att dokumentäreren far med osanning och är för vinklad för att tvinga fram åsikter och reaktioner.

Hade recensenten av dokumentären tyckt att Star wars episod 3 hade varit en utmärkt film hade man mest troligt tyckt att dokumentären var löjligt vinklad film och därmed sänkt betyget något. 

Exempelvis så om man ser dokumentären Bananas så frågar man inte i synnerhet efter just bananmärket Dole nästa gång man vill köpa Bananer. Poängen är att man ska bli medveten om ett problem och ta ännu mer avstånd i en särskild fråga. Här är frågan Star wars episod 1-3 och George Lucas totala nedgång som framgångsrik regissör till pengamjölkande samvetslös kapitalst som helt verkar ha glömt sina rötter.

Det är inte en fråga om personlig åsikt. Tryckfrihet i all ära. Men nonsens kommer alltid vara nonsens och moviezines på senare tid allt upphöjda rykte svartas definitivt ned av sådana snedsteg.
Visa fler (16)

Veckans populära filmer

Visa fler