The People vs George Lucas 2011

Komedi Dokumentär
USA
92 MIN
Engelska
Franska
The People vs George Lucas poster

Synopsis

När George Lucas släppte specialutgåvorna till den första Star Wars-trilogin och följde upp med tre prequels blev han måltavla för besvikna entusiaster och upprörda bloggare. Många fans vände sig mot honom och han hånades för sin girighet. Filmen tar formen av en rättsprocess där den konfliktfyllda relationen mellan folket och regissören utgör själva fallet.
Ditt betyg
3.1 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

20 november 2010 | 18:07

Filmnördars härliga hatkärlek

Det finns få saker som kan orsaka sådana känslostormar som science fiction och dess lojala fans. Den här dokumentären fokuserar sig på "Star Wars"-serien, dess skapare George Lucas och hur han lyckades vända de fanatiker som avgudade hans verk emot honom. Det är smått bisarrt, smått skrämmande men samtidigt mycket underhållande och ett måste för filmälskare.

George Lucas är inte bara de flesta sciencefictionnördars stora hjälte utan även filmgalningars i allmänhet då han som ung och utstött lyckades med drömmen att slå igenom inom film och skapa inte en utan en hel serie legendariska filmer som tagit en säker plats i filmhistorien. "Stjärnornas krig" var något häftigt, spännande och nyskapande vars mest fanatiska fans sett filmerna hundratals gånger, spelat in egna versioner och spenderat hela årslöner på leksaker från filmerna.

Men när Lucas, som blivit en av filmvärldens mest framgångsrika miljonärer, insåg teknikens utveckling i och med DVD:n bestämde han sig för att fräscha upp de gamla klassikerna och ge ut originalserien i den form han själv tänkt från början, vilket innebar ändringar och nya scener som inte uppskattades av fansen.

Kritiker, filmfolk, komiker men framför allt nördar berättar om det omskakande beslutet (framför allt vägran att släppa filmen i dess originalform, utan ändringar), hur det påverkade dem och andra, och hur kärleken till deras guru övergick i hat och förakt. Det berättas om detaljer, effekter och scener som hade större betydelse än någon kunnat ana och orsakat debatter som t.o.m. skildrats i hemgjorda "fan films".

Inte blev det bättre av att Lucas efterlängtade uppföljare "Star Wars Episod 1 - Phantom Menace" gjorde de flesta besvikna. Det finns inte nog med skällsord för vilken dynga fansen av de gamla filmerna ansåg de nya var. Speciellt hatet mot ökända figuren Jar Jar Binks märks tydligt hos frustrerade, irriterade, förbannade och uppgivna "Star wars"-älskare som vägrar inse att deras stora idol uppgraderat sig med ny teknik och lämnat det hederligt gammelmodiga de växt upp med bakom sig.

"People vs George Lucas" skulle nästan kunnat handla om vilken filmserie eller -franchise som helst om det inte vore för att Lucas själv sticker ut som profil - en affärsman som övergivit det konstnärliga filmskapandet för kommersiell framgång. Fansen känner sig svikna och överkörda men hyser ändå respekt för skaparen av deras älskade favoriter och förvirrad hatkärlek uppstår.

Att dessa människor engagerar sig så pass i detta fenomen är fascinerande om än smått skrämmande. Vissa har en mer sund, distanserad relation till det hela medan andra har fruar/mödrar som klagar på att deras hela ekonomi gått åt till leksaker. Men häri ligger också filmens kärna, den starka kärleken som delas av så många och är svår, nästan omöjligt att värja sig emot. Fansens hemmagjorda filmer - med allt från husdjur, barn, lego och lerfigurer i rollerna - är fantastiska. En personlig favorit är parodin på "Lida" där en George Lucas-kopia tvingas skriva om "Episod 1" av en kvinna som imiterar Kathy Bates kända psykopat.

Vi får även lite filmhistoria på köpet, som den omtalade TV-filmen från en julspecial eller hur Lucas själv på 1980-talet protesterade mot att filmbolag gjorde om och förbättrade äldre filmer (då handlade det om färgläggning).

Tyvärr får vi varken något försvar från filmbolagen (som tackat nej) eller Lucas själv, utan det blir till slut fansen själva som halvt om halvt kryper till korset och erkänner Lucas storhet trots sveken. Det hade blivit en starkare debatt av att få filmfolkets egna perspektiv men det är ändå en härlig och underhållande dokumentär om och för filmnördar.

| 20 november 2010 18:07 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The People vs George Lucas
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu