CANNES 2016

Skribent

MovieZine

10 maj 2016 | 16:30

9 filmer vi ser fram emot i Cannes 2016

Nu är det dags igen: MovieZine är på plats på världens mest prestigefyllda filmfestival.
Årets upplaga av filmfestivalen i Cannes har en fantastisk lineup. En uppsjö av nya filmer i diverse varierande genrer från världens alla kontinenter samsas om utrymmet och åskådarnas uppmärksamhet under 12 härliga majdagar. Det finns flera som redan fångat vårt intresse. Innan vi packar väskorna och åker mot Frankrike summerar MovieZines filmskribenter vad vi har att se fram emot.Vår recensent Jonna Vanhatalo ser fram emot nytt från Nicolas Winding Refn och Chan-Wook Park.


- Den kanske mest spännande filmen i år ”The Neon Demon” av Nicolas Winding Refn. Dansken har tidigare gjort briljanta ”Drive” och senare den inte lika upphöjda ”Only God Forgives” som trots massiv kritik från många håll enligt mig ändå är ett fantastiskt stycke filmkonst. Av trailern och klippen vi hittills fått se väntar en färgsprakande och synnerligen intensiv upplevelse som jag längtar efter att ta del av.

- ”The Handmaiden” är Sydkoreanske regissören Chan-Wook Parks senaste film och handlar om en ung kvinna som flyttar in hos ett par och sedan hamnar i en härva av mord och lögner. Parks är mannen bakom bland annat den poetiskt våldsamma hämndtrilogin ”Hämnarens resa”, ”Old Boy” och ”Lady Vengeance”. På sin repertoar har han flera andra imponerande verk varför mina förväntningar på ”The Handmaiden” är enormt höga.

- Viggo Mortensen spelar pappan i det redan rosade dramat ”Captain Fantastic” som handlar om en annorlunda familj som upptäcker världen för första gången. Filmen är regisserad av Matt Ross och förutom Mortensen får vi bland annat se den alltid sevärda Kathryn Hahn samt den väldigt lovande unge skådespelaren George MacKay i två av rollerna. Av trailern att döma kan vi vänta oss både skratt och tårar i en härligt salig blandning och i alla fall jag är mer än redo.

Large c5016a7db87252a83b1f49add8e2200d  88982775 jesse

Chefredaktör Alexander Dunerfors kommer kolla in skräck, actionkomedi och såklart Woody Allens nya.


- Woody Allen är en stor favorit. Ojämn, jodå, men jag är alltid lika nyfiken när en ny film ska släppas. I vanlig ordning vet vi väldigt lite om hans nya film mer än att "Café Society" utspelar sig i 1930-talets Hollywood. Kristen Stewart och Jesse Eisenberg leder detta romantiska drama, som får äran att inleda vår festivalupplevelse i år. 

- Shane Black har skrivit manus till "Dödligt vapen", regisserat "Kiss Kiss Bang Bang" och "Iron Man 3". Här finns alltså all anledning att tro på ännu en fartfylld och underhållande actionkomedi när han släpper lös "The Nice Guys" i Cannes. Russell Crowe och Ryan Gosling har huvudrollerna i denna deckare i 70-talsmiljö.

- Sist men inte minst har jag "The Transfiguration" på min radar. Efter att jag missade snackisen "It Follows" för två år sen håller jag ett extra öga på skräckisar som premiärvisas i Cannes. Jag vet absolut ingenting om den här, regissören och manusförfattaren Michael O'Shea har inte gjort något innan, så det kan ju gå precis hur som helst. Men har vi en ny klassiker framför oss kan jag säga: "Jag var där!"Erik Dalström, MovieZines fotograf och reporter, är nyfiken på Xavier Dolan och Jeff Nichols i år.


- Sedan jag såg debuten "Jag dödade min mamma" på Stockholm Filmfestival för några år sedan har jag alltid älskat hans filmer. Han har ett unikt sätt att skapa film på, både visuellt och känslomässigt. Jag pratar givetvis om Cannes-veteranen Xavier Dolan som nu är tillbaka med sin sjätte långfilm "It's Only The End Of The World". Med namn som Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel och Gaspard Ulliel bådar det gott inför hans nya film. Men min största fundering - hur ska han lyckas överträffa sitt senaste mästerverk "Mommy"? Snart får vi se om han lyckats!
 
- Efter filmer som "Take Shelter" och "Mud" har Jeff Nichols verkligen satt sitt namn på filmkartan. Han har förmågan att skapa stämningar och karaktärer som känns autentiska, i filmer som både underhåller och berör, utan att det blir till överdrift. Hans senaste film "Loving" handlar om ett par som 1958 gifter sig och döms till fängelse på grund av deras olika hudfärger. Det låter som ett väldigt starkt drama jag inte tänker missa.
 
- Steven Spielberg har alltid varit min stora barndomsidol då det var han som fick mig att börja älska film. Med klassiker som "E.T.", "Hajen" och "Jurassic Park" har han satt sina spår. Nu är han tillbaka med "SVJ - Stora vänliga jätten" som bygger på Roald Dahls barnbok som jag ofta läste som liten. Mina förhoppningar är att han förvaltat den fina historien och lyckats få till samma stämning som med "E.T.", då har vi ytterligare en filmpärla i Spielberg-samlingen.

Cannes Filmfestival pågår mellan 11-22 maj. I år bevakar vi festivalen tillsammans med Bioklubben. Följ rapporteringen här på MovieZine, på SF.se och i våra sociala medier!
| 10 maj 2016 16:30 |