Film

Skribent

Mats Karlsson

13 januari 2014 | 20:01

Filmer för skräckfreaket under 2014

Den som är ute efter riktiga skräckupplevelser på biografen har en hel del rysare att se fram emot under 2014. MovieZine guidar dig igenom det otäcka utbudet.

Sci-fi-nörden har redan fått sitt och nu är det dags för skräckfreaket att krypa fram och sätta tänderna i denna skräckinjagande lista. Obs, varning utfärdas för personer med dåligt hjärta.

Skräckfreaket - Det finns ingen annan genre som lyckas få dina sinnen på helspänn som skräckgenren. Ju mer blod, våld och hot, desto bättre. Skulle du dessutom under filmvisningen få känningar av en annalkande hjärtattack, ser du endast det som en riktigt skön och efterlängtad bonus.

Här är skräckfilmerna du inte får missa under 2014.

Only Lovers Left Alive - 14 februari

Jim Jarmusch ("Broken Flowers") prövar lyckan I skräckgenren med en vampyrkärlekshistoria. Handlingen kretsar kring Adam (Tom Hiddleston) som återförenas med sin älskarinna Eve (Tilda Swinton). Deras romans sätts på prov av Eves okontrollerbara lillasyster (Mia Wasikowska).

The Complex - på DVD 19 februari

Japaner älskar skräck och Hideo Nakata (The Ring 2") är inget undantag. Historien kretsar kring studenten Asuka som flyttar med sin familj till ett lägenhetskomplex, men redan första natten börjar hon höra konstiga ljud från grannen. Atsuko Maeda och Hiroki Narimiya spelar huvudrollerna.

I, Frankenstein - 28 februari

Stuart Beattle ("Tomorrow When the War Began") tar det klassiska filmmonstret Frankensteins monster och stoppar honom i ett flera hundra år gammalt krig mellan två odödliga klaner. Bill Nighy, Aaron Eckhart och författaren själv, Kevin Grevioux syns i rollistan.

Devil's Due - 28 mars

Två av "V/H/S"-regissörerna slår sina påsar ihop och berättar historien om ett nygift par som efter en mystisk natt inte kommer ihåg något från deras bröllopsresa. Mannen (Zach Gilford) märker snart att frun (Allison Miller) börjar bete sig väldigt underligt.

Stalled - på DVD 23 april

Christian James indiefilm som är en korsning av "Evil Dead" och "Phone Booth". Handlingen kretsar kring en vaktmästare som blir instängd på en toalett med en toalettkö med bitsugna zombies. I rollerna ser vi Dan Palmer, Antonia Bernath och Mark Holden.

American Burger - 15 maj

Långfilmsdebutanterna Johan Bromander och Bonita Drake slår sina kloka huvuden ihop och gör en riktigt nördig film. Några amerikanska tonåringar åker till Europa, där de hittar ett märkligt hamburgerstånd som säljer 100% amerikanska hamburgare. I rolelrna ser vi Fredrik Hiller, Ben Thornton och Gabriel Freilich.

The Purge 2 - 27 juni

James DeMonaco som regisserade första filmen fick mersmak och beslöt sig för att återvända till registolen. Vad uppföljaren kommer att handla om är n så länge okänt, men helt osannolikt är det inte att det kommer utspelas i ett hus med illvilliga människor i masker hotar dem. Zach Gilford, Frank Grillo och Michael K. Williams ser vi i rollistan.

Dracula Untold - 3 oktober

Gary Shore gör här långfilmsdebut och tar chansen att berätta om den ökände Draculas ursprung och den sanna historien om prins Vlad.  Luke Evans, Dominic Cooper och Samantha Barks ser vi i rollerna.

Paranormal Activity 5 - 24 oktober

Gregory Plotkins försök i "Paranormal Activity"-franchisen skulle ha kommit redan förra året, men sköts fram ett år. Vad denna femte del ska handla om är fortfarande inte avslöjat, men räkna med att det blir paranormala aktiviteter även denna gång.

A Haunted House 2 - 2014

Det som funkar en gång borde rimligtvis funka två gånger. Det är den devisen Marlon Wayans jobbar efter. Precis som i första filmen utspelas handlingen i ett hus som får oväntat besök. Michael Tiddes regisserar även uppföljaren och i rollerna ser vi återigen Marlon Wayans och Dave Sheridan.

Clown - 2014

Relativt okände Jon Watts regisserar och desto mer kände Elo Roth producerar denna skräckhistoria. En pappa hittar en clowndräkt till sin sons födelsedagskalas, men upptäcker snart att det vilar en förbannelse över dräkten, den som bär dräkten förvandlas till en mördare. Peter Stormare har en av rollerna.

Deliver Us From Evil - 2014

Scott Derrickson som senast gav oss "Sinister" är tillbaka med en historia som baseras på boken "Beware the Night". Handlingen kretsar kring New York-polisen Ralph Sarchie (Eric Bana) och en präst (Edgar Ramirez), vars specialitet är exorcism. Tillsammans försöker de få bukt med de paranormala aktiviteter som terroriserar staden.

Död snö 2 - 2014

Tommy Wirkola som gjorde den första filmen, som numera har nått kultstatus gör den efterlängtade uppföljaren. Även denna gång får vi se vad ett gäng nazistzombies kan ställa till med. Nu är de tillbaka för att slutföra sina bisarra uppdrag. I rollerna ser vi Martin Starr, Derek Mears och Amrita Acharia.

Horns - 2014

Den franske skräckregissören Alexandre Aja ("Switchblade Romance") är tillbaka och denna gång är det en filmatisering av Joe Hills (Stephen Kings son) välkända bok. Historien handlar om en kille (Daniel Radcliffe) som efter en bakfylla och minneslucka upptäcker att han har fått horn i pannan.

Jessabelle - 2014

"Saw 3D"-regissören har lämnat Jigsaw och har gått vidare med en ny blodig historia. Denna gång kretsar handlingen kring en tjej (Sara Snook) som försöker återhämta sig efter en tragisk olycka, men får oväntad kontakt med sin mamma som har varit död i många år.

Nurse 3-D - 2014

Douglas Aarniokoski ("The Day") gör filmen om en en hängiven sjuksköterska med en udda bisyssla. På nätterna använder hon sin sexualitet för att locka otrogna män till brutala öden. Paz de la Huerta spelar rollen som den sexiga sjuksköterskan.

Sharknado 2 - 2014

Förra årets stora skräcksnackis ska givetvis ha en uppföljare. I första filmen var det Los Angeles som fick ta hand om hajar som sveptes upp av en tornado. Denna gång är det Manhattan som får göra sitt bästa för att värja sig mot de attackerande hajarna.

The Toxic Avenger - 2014

Michael Herz och Lloyd Kaufman kultklassiker får en nyversion som än så länge är regissörslös, men handlingen kretsar även denna gång kring en nörd som efter ett dopp i giftigt kemiskt avfall förvandlas till Toxic Avenger.

Tusk - 2014

Kevin Smith har skrivit en skräckinjagande historia om en ung kille som försöker hitta sin försvunna vän i Kanadas skogar. Han får hjälp av den förvunna killens flickvän och tillsammans försöker de komma på vad som har hänt honom.

Wolf Creek 2 -2014

Greg McLean regisserade den första filmen och gör även uppföljaren. Den australienska ödemarken blir återigen skräckens plats, när seriemördaren Mick Taylor (John Jarratt) siktat in sig på ett nytt byte, en omedveten turist.  

The Woman in Black: Angel of Death - 2014

Hammer Films lyckade göra första filmen till en succé, så en uppföljare var således given. Nu utspelas handlingen på samma ställe 0 år senare, när kvinnan i svart dyker upp igen för att hitta nya offer. Tom Harper regisserar och i rollistan hittar vi Helen McCrory, Jeremy Irvine och Adrian Rawlins. 

Zon 261 - 2014

Fredrik Hiller gör slag i saken och gör zombiefilm i Sverige. Handlingen utspelas i Landskrona som befinner sig i karantän. Medan viruset sprider sig explosionsartat har några människor barrikaderat sig i citadellet. I rollerna ser vi Per Ragnar, Rafael Edholm och Jonas Malmsjö.

MovieZines fem heta skräcktips:

Horns

Död snö 2

Stalled

Wolf Creek 2

Jessabelle

| 13 januari 2014 20:01 |