The Purge: Anarchy 2014

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
103 MIN
Engelska
The Purge: Anarchy poster

Synopsis

"The Purge" visade oss vad som sker under den Stora rensningen, en kväll varje år då alla brott görs lagliga med målet att hålla kriminaliteten låg resten av tiden. Uppföljaren tar oss åter till denna dystopiska framtid och en ny natt då till och med mord är tillåtna. Med polisen och sjukvården ur spel återstår bara en brutal form av självreglering för medborgarna, som inte behöver vara rädda för några följder för sina handlingar.
Ditt betyg
3.0 av 582 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

24 juli 2014 | 19:00

Spännande, samhällskritisk thriller

Medan första "The Purge" var en besvikelse trots spännande koncept så vågar uppföljaren ta ut svängarna mer och utveckla samhällskritiken. Aningen ojämnt blir det men fortfarande en ovanligt sevärd uppföljare som rör sig utanför skräckfilmens klyschor.

"The Purge" var en av fjolårets största besvikelser inom skräckgenren. Inte bara för att den liksom de flesta rysare var en ganska halvdan film utan för att den misslyckades med att leva upp till ett spännande upplägg. Handlingen utspelas inom en hyfsat snar framtid där man kraftigt reducerat såväl arbetslöshet som brottslighet genom att införa en dag om året där alla brott - inklusive mord - är tillåtna.

Självfallet resulterar det i att folk på denna dag, The Purge, flippar ur till den grad att de iklädda läskiga masker börjar lemlästa oskyldiga människor på gatan, och i första filmen Ethan Hawkes stackars överklassfamilj. Tyvärr irrade filmen bort sig från svidande samhällskritik till en sedvanlig kurragömmalek med tröttsamt tveksamt karaktärsbeteende.

Lyckligtvis har man till uppföljarens fördel gått en annorlunda väg och ovanligt nog lyckas del två finna sig överlägsen originalet, även om vi kanske inte höjer den till samma nivå som "Gudfadern del II". Filmen fungerar utmärkt utan att ha sett första filmen eftersom den fokuserar på själva temat snarare än enskilda karaktärer.

En av de största tillgångarna är att man nu riktar ljuset mot folk i underklassen och miljonprojekt snarare än rika, vita människor i jättevillor. Man bryr sig lite mer om en fattig, ensamstående mamma och hennes tonårsdotter i ghettot, speciellt när de utnyttjas av både sadistiska psykopater och hänsynslöst överklassfolk för deras morbida aggressioner.

Här finns även den starka, tystlåtna främlingen med hämnd i sikte samt ett vitt, heterosexuellt medelklasspar som är med mest för att... ja, det behövs väl alltid ett vitt, heterosexuellt medelklasspar? Det blir lite mer spännande när denna omaka grupp ger sig ut i natten i jakt på skydd då det inte är självklart vilka som klarar sig eller inte, speciellt med tanke på att de spelas av relativt okända skådespelare.

Även samhällskritiken har utvecklats och täcker tydligt inspirerad av flera 1970- och 80-talsklassiker (men även äldre film som "The Most Dangerous Game") både girighet, klasspolitik och ekonomiska klyftor. Det är laddat, ofta obehagligt och intensivt.

Samtidigt är den aningen ojämn, vilket gäller både skådespeleri, tempo och dialog. Rollfigurerna är ganska tunna och vissa repliker sticker i öronen. När Michael K. Williams dyker upp som spottfräsande, helgalen medborgarrättsaktivist blir det farligt nära parodi. Filmen är klart spretigare än sin förlaga, vilket även är till dess fördel - den vågar ta ut svängarna mer, röra sig utanför skräckfilmsklichéer och blir därmed en förvånansvärt sevärd thriller som kanske säger mer om samhället (och framtiden?) än vad vi är villiga att erkänna...

| 24 juli 2014 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
om ni vill se min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=jZvd9DRQnh4 The Purge är dagen på året då allting är tillåtet. Man får mörda, stjäla och mer eller mindre göra vad man vill under 12 timmar. Under de här 12 timmarna får vi följa 5 personer som ofrivilligt hamnat i farligheternas centrum och gör allt för att klara sig på stadens gator… Den här filmen var snäppet vassare än den första filmen. Jag kommer verkligen ihåg den första filmen som bara hette ”The Purge”. Som så många andra filmer med ett till synes lysande tema så började den bra, för att sedan spåra ur totalt. Nu var det trots ”Urspårningen dags att se uppföljaren och jag blev verkligen positivt överraskad! I ”The Purge:Anarchy” har man bytt upplägg helt om jag jämför med den första filmen. Istället för att centrera handlingen runt en familj så valde de nu att fokusera på olika individer, med olika bakgrund som på grund av olika anledningar hamnat i utsatta situationer under ”rensningsnatten”: Detta kändes som en kul lösning för att man på grund av detta lyckades få in fler typer av karaktärer i filmen. Sen så var det väldigt glädjande att sätten som de blev ”strandsatta” på (eller som gjorde att de hamnade på gatan) också kändes trovärdiga, om jag tänker tillbaks på den första filmen så var det just vissa beslut i början av filmen som INTE kändes trovärdiga alls. Sen så gillade jag även att den här uppföljaren tog upp ”The Purge” på en samhällsnivå och inte bara individnivå som i första filmen. ”I the Purge:Anarchy” skildras på olika vis hur olika samhällsgrupper/Regeringen utnyttjar/undviker denna väldigt konstiga högtidsdag. Jag gick och såg den här filmen för att jag gillar temat och jag fick ändå så pass blodad tand av den första filmen att jag ville se fortsättningen. Samtidigt så var inte mina förväntningar så höga, så även om det låter som att jag låvordar den här filmen så räcker det bara till 3 starka G:n. Det var som vanligt ett par moment i slutet av den här filmen som man skulle kunnat skippa som kändes överdrivna och överspelade. Men på det stora hela var ”The Purge: Anarchy” klart bättre än den första filmen.
Läs mer