Devil's Due 2014

Devil's Due poster

Synopsis

Efter en mystisk natt som de inte minns något av på sin bröllopsresa, inser ett nygift par att frun är gravid. När de under graviditeten videofilmar allt för att kunna visa sitt barn i framtiden, börjar frun bete sig allt mer underligt. Först skyller de båda på nerver, men efterhand som månaderna går blir det tydligt att förändringarna i både hennes kropp och sinne har ett mycket mörkare ursprung...
Ditt betyg
2.0 av 35 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Devil's Due
DVD-premiär
29 oktober 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Längd

Recensent

Nils Karlén

25 oktober 2014 | 08:00

Bra skådespeleri och hyfsat tempo väger inte upp bristen på läskigheter

"Blair Witch Project" har mycket att stå till svars för. Sedan premiären 1999 har den inspirerat mängder med filmer i den så kallade found footage-genren. I en del fall med lyckat restultat, men de allra flesta har varit riktigt dåliga. Den här historien om ett ett ungt par som försöker hantera en märkligt demonisk graviditet sällar sig tyvärr till de senare.
Zack och Samantha är unga, vackra och nygifta. De är paret som har allt och framtiden ligger för deras fötter. Men allt ändras när de åker till Dominikanska Republiken på sin smekmånad. Vad som börjar som en solindränkt och kärleksfylld semester slutar sista kvällen i en festnatt som spårar ur. Dagen efter vaknar paret upp - bakis och utan något som helst minne av vad som egentligen hände kvällen innan. De reser hem till USA och allt är som vanligt. För en tid.

När så Samantha upptäcker att hon är gravid börjar den resa som "Devil's Due" skildrar. Till en början är den spirande familjelyckan total, men ganska snart börjar märkligheterna. Samantha beter sig allt mer konstigt, och när incidenterna hopar sig blir Zach allt mer desperat för att få reda på vad det är som händer med hans unga hustru. Men sanningen kanske är för mycket att stå ut med.

Det är inte konstigt att Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett film jämförts med Polanski-klassikern "Rosemarys baby". Båda handlar om en graviditet som i någon form är övernaturlig, båda har ett ungt vackert par i huvudrollerna och en märklig samling människor runt omkring dem som verkar hysa ett ovanligt intresse för det kommande barnet. Men där Polanski valde att bygga sin spänning med klassiska metoder väljer den moderna regissörsduon att bygga hela filmen på found footage - skakiga hemvideofilmer och övervakningskameror.

Visst skänker det en smula autenticitet till berättelsen, i alla fall till en början. Men ganska snart lämnar konceptet rimlighetens gräns och blir direkt löjligt. När Zach vaknar på natten av läskiga ljud är det första han gör att slå på videokameran och filma med mörkerfilter. Eller varför han väljer att gå omkring och leta efter sin fru i ett mörkt hus endast genom att använda samma mörkerfilter istället för att bara tända ljuset. Det orimliga gör att åskådaren tas ut ur den stundtals riktigt spännande historien och istället fnissar det uppenbara skrämselförsöken av filmmakarna.

Tur då att skådespelarna konsekvent är riktigt bra filmen igenom. Allison Miller som Samanta (tidigare mest känd för roller i tv-serierna "Terra Nova" och "Kings") är övertygande både som en helt normal ung kvinna på väg att bilda familj - och som besatt av något mörkt väsen. Även Zach Gilford fungerar utmärkt som filmens berättare och huvudsakliga protagonist. En stor del av filmen ägnas åt parets rutinmässiga vardagsliv och deras smågnabbande skämt dem emellan känns levande och äkta.

Det finns ett par scener i "Devil's Due" som är genuint spännande och till och med lite småläskiga. Dessvärre är de inte särskilt många och filmen klarar inte riktigt att knyta ihop trådarna till något tillfredsställande slut. Istället tar klyschorna över och det hela urartar i en demonisk standoff, likt så många andra filmer i genren. Det betyder inte att det är en dålig film, bara en undermålig skräckfilm. Som ett par timmars småryslig underhållning duger "Devil's Due" alldeles utmärkt, men när eftertexterna rullar är det inte utan att man tänker att den kunde ha blivit så mycket mer.
| 25 oktober 2014 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Ingen älskar demoner och paranormala skräckfilmer som jag. Men den här filmen var bara allmänt tråkig och dålig. Folk klagar på att det görs för mycket found footage film och att det förstör. Jag håller inte med för den här filmen hade vArit kass utan den handhållna kameran. slådesspeleriet var inget märkvärdigt men inte dåligt. Jag tyckte att effekterna var riktigt kassa och bara fula. Skulle inte rekomendera den här filmen till någon. Skippa den och se något annat istället.
Läs mer