Deliver Us From Evil (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
New York-polisen Ralph Sarchie (Eric Bana) undersöker en rad obehagliga och oförklarliga brott, samtidigt som han kämpar med en del personliga problem. Han slår sig samman med en okonventionell präst och exorcist (Édgar Ramírez), för att bekämpa de skrämmande demoner som terroriserar staden. 
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DELIVER US FROM EVIL

Illavarslande mysterium
Scott Derrickson tar ett par skopor polisthriller och toppar med några nypor rysare och bakar ihop en hyfsat spännande historia om The Doorsnynnande demoner. Utförandet är förvisso klanderfritt och rådande stämning hela vägen behagligt skrämmande, men tyvärr saknas ett stabilt driv i berättandet, varför tempot emellanåt känns rätt trevande.
En kvinna kastar sitt tvååriga barn in till lejonen på ett zoo varefter hon försvinner in bland buskarna. Polismannen Ralph Sarchie är övertygad om att kvinnan lider av uppenbar psykisk störning, men blir konfunderad när han får se filmen från djurparkens videoövervakning. När sedan en präst konfronterar honom med sina egna misstankar om att kvinnan i fråga är besatt av onda andar tar utredning plötsligt helt ny riktning.

Derrickson ("Sinister") växlar skickligt mellan konventioner från skräckfilmsgenren och en mer traditionell polisthriller och resultatet är bitvis riktigt otäckt som ett par gånger bildligt talat skrämmer skiten ur mig. 


Inspirerad av verkliga händelser (som så ofta när det kommer till liknande filmer om besatthet och andeutdrivning) är ”Deliver Us From Evil” baserad på en bok av verklighetens Sarchie. Det märks på ett positivt sätt framförallt i ambitionen att beskriva karaktärerna och presentera deras inbördes relationer, men i slutändan uppstår tyvärr ett problem med det spretiga manuset när det blir dags att knyta ihop alla delar till en övertygande helhet. 

Eric Bana övertygar i huvudrollen och jag tror på hans plågade kriminalare som försöker få familjelivet att gå ihop samtidigt som jobbet sliter på hans själ. Sarchies partner spelas av en lika pålitlig Joel McHale och deras samspel är mycket bra. Dock är inte den bohemiske prästen Mendoza i Edgar Ramirez gestaltning riktigt lika trovärdig och då han dessutom otacksamt nog har fått filmens mest högtravande repliker på sin lott blir det nästan påfrestande ett par gånger, även om han till sist sköter sig i de mer kritiska andeutdrivande-scenerna. 


Inte helt förvånande är det ganska tunt på den kvinnliga fronten och de två ytterligheter vi väldigt flyktigt får bekanta oss med är dels den gudfruktiga hustrun och modern (som spelas av en inte alltför nyanserad Olivia Munn) och så hon den andra, demonbesatta varianten som kastar sitt barn till lejonen. Ingen av dessa får egentligen det utrymmet som jag tycker historien har plats för och faktiskt hade haft fördel av, vilket är synd.

Fotot är hur som helst snyggt och väldigt följsamt och förstärker de regnigt pessimistiska och mörka miljöerna och den krypande känslan av illavarslande mysterium. Men trots att blandningen av kriminaldrama och rysare är ett ganska fräscht grepp och fungerar i det stora hela väldigt bra känns det någonstans halvvägs att skaparna själva närmast tvivlar på sitt eget koncept, alternativt att något gått slött till i klipprummet. Väl många sökta skrämselscener och ett stressat slut ger beklagligt nog en lätt konstruerad eftersmak till en i övrigt fungerande thriller.


”Deliver Us From Evil” överraskar kanske inte direkt, fast den skräms ändå och är framförallt en väldigt snygg och effektiv spänningsfilm som trots sina brister absolut är värd att ses. 
Senaste kommentarer
MagnusP
Bättre än vad jag förväntade mig! Spännande och lagom läskig utan att kladda på med allt för mycket snusk som många filmer helt och hållet förlitar sig på. Många har pratar om jump-scares men jag tycker faktiskt att de användes måttligt också. Finns många skräckfilmer som missbrukar dem scen tillsammans med höga ljud. Skönt att slippa dem tycker jag.  Deliver us from Evil är mer thriller än skräck och det passade filmen. Stark tre av fem
DCJ
Positivt överraskad måste jag säga. Gillade verkligen stämningen, man var med i filmen hela tiden, inga direkt tråkiga partier. Heller kanske inga direkta överraskningar men en bra film en Fredagskväll. Stark 3:a.
holymakarony
Fantastiskt överraskad!  Filmen litar fullständigt på klassiska "jump -scares " men det görs så snyggt att det blir inget problem för min del.  Spänningen är konstant och stämningen har derrickson fått till otroligt bra.

Däremot så hade handlingen behövts filats på lite och ja kanske lugnat sig lite med hoppa till scenerna.  Vissa scener är redan så obehagliga och spännande redan. 

Hade inga förväntningar men vart helt tagen! 4/5
Visa fler (10)

Veckans populära filmer

Visa fler