Deliver Us from Evil 2014

Skräck Thriller
USA
118 MIN
Engelska
Deliver Us from Evil poster

Synopsis

New York-polisen Ralph Sarchie (Eric Bana) undersöker en rad obehagliga och oförklarliga brott, samtidigt som han kämpar med en del personliga problem. Han slår sig samman med en okonventionell präst och exorcist (Édgar Ramírez), för att bekämpa de skrämmande demoner som terroriserar staden. 
Ditt betyg
2.8 av 308 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Deliver Us from Evil
Biopremiär
2 juli 2014
DVD-premiär
29 december 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

1 juli 2014 | 23:11

Illavarslande mysterium

Scott Derrickson tar ett par skopor polisthriller och toppar med några nypor rysare och bakar ihop en hyfsat spännande historia om The Doorsnynnande demoner. Utförandet är förvisso klanderfritt och rådande stämning hela vägen behagligt skrämmande, men tyvärr saknas ett stabilt driv i berättandet, varför tempot emellanåt känns rätt trevande.
En kvinna kastar sitt tvååriga barn in till lejonen på ett zoo varefter hon försvinner in bland buskarna. Polismannen Ralph Sarchie är övertygad om att kvinnan lider av uppenbar psykisk störning, men blir konfunderad när han får se filmen från djurparkens videoövervakning. När sedan en präst konfronterar honom med sina egna misstankar om att kvinnan i fråga är besatt av onda andar tar utredning plötsligt helt ny riktning.

Derrickson ("Sinister") växlar skickligt mellan konventioner från skräckfilmsgenren och en mer traditionell polisthriller och resultatet är bitvis riktigt otäckt som ett par gånger bildligt talat skrämmer skiten ur mig. 


Inspirerad av verkliga händelser (som så ofta när det kommer till liknande filmer om besatthet och andeutdrivning) är ”Deliver Us From Evil” baserad på en bok av verklighetens Sarchie. Det märks på ett positivt sätt framförallt i ambitionen att beskriva karaktärerna och presentera deras inbördes relationer, men i slutändan uppstår tyvärr ett problem med det spretiga manuset när det blir dags att knyta ihop alla delar till en övertygande helhet. 

Eric Bana övertygar i huvudrollen och jag tror på hans plågade kriminalare som försöker få familjelivet att gå ihop samtidigt som jobbet sliter på hans själ. Sarchies partner spelas av en lika pålitlig Joel McHale och deras samspel är mycket bra. Dock är inte den bohemiske prästen Mendoza i Edgar Ramirez gestaltning riktigt lika trovärdig och då han dessutom otacksamt nog har fått filmens mest högtravande repliker på sin lott blir det nästan påfrestande ett par gånger, även om han till sist sköter sig i de mer kritiska andeutdrivande-scenerna. 


Inte helt förvånande är det ganska tunt på den kvinnliga fronten och de två ytterligheter vi väldigt flyktigt får bekanta oss med är dels den gudfruktiga hustrun och modern (som spelas av en inte alltför nyanserad Olivia Munn) och så hon den andra, demonbesatta varianten som kastar sitt barn till lejonen. Ingen av dessa får egentligen det utrymmet som jag tycker historien har plats för och faktiskt hade haft fördel av, vilket är synd.

Fotot är hur som helst snyggt och väldigt följsamt och förstärker de regnigt pessimistiska och mörka miljöerna och den krypande känslan av illavarslande mysterium. Men trots att blandningen av kriminaldrama och rysare är ett ganska fräscht grepp och fungerar i det stora hela väldigt bra känns det någonstans halvvägs att skaparna själva närmast tvivlar på sitt eget koncept, alternativt att något gått slött till i klipprummet. Väl många sökta skrämselscener och ett stressat slut ger beklagligt nog en lätt konstruerad eftersmak till en i övrigt fungerande thriller.


”Deliver Us From Evil” överraskar kanske inte direkt, fast den skräms ändå och är framförallt en väldigt snygg och effektiv spänningsfilm som trots sina brister absolut är värd att ses. 
| 1 juli 2014 23:11 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Den här filmen hade en riktigt bra idé. Väldigt intressant, men filmen föll igenom på så många sätt. Det kändes nästan som om dom behövde göra fler filmer. Alla klagar på jump scares, men personligen så tycker jag om jump scares, jag blir sjukt rädd och rycker till. Känner mig rätt så levande även om det känns som om hjärtat skadas. Det fanns alldeles för många lösa trådar och väldigt många frågor som inte blev svarade på. Skådesspeleriet är för det mesta väldigt bra och jag uppskattade ljudet i filmen. Jävligt tråkigt att dom inte riktigt tänkte efter när dom gjorde filmen för det hade kunnat bli en sjukt bra film.
Läs mer