Skribent

Mats Karlsson

11 januari 2012 | 19:30

Filmer för barnfamiljerna under 2012

Nu blir det sagor, prinsessor, talande djur, muppar, pirater och äventyr för hela familjen. Vi kollar närmare på årets biopremiärer för barn i alla åldrar.

Actiondåren, sci-fi-fantasten och komedifånen har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som ingen i familjen får missa under det späckade filmåret 2012. Ta med farmor, moster, kusinen och resten av familjen och gå till bion och njut av popcornen och den unisont utvalda filmen.

Mästerkatten - 3 feb

En av de mer omtyckta karaktärerna från "Shrek"-filmerna får här en egen film som är en riktig skrävlarhistoria. Det är DreamWorks Animation som har producerat och Chris Miller har regisserat.

Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen - 10 feb

Uppföljaren till "Prinsessan Lillifee" och nu får prinsessan besök av en enhörning i sin dröm som ber henne ta hand om sin dotter Lisa. Danny Saucedo och Amy Diamond gör de svenska rösterna.

Isdraken - 24 feb

Ett storslaget svenskt äventyr om 11-åriga Mick, en överlevare som letar efter en plats han kalla för sitt hem. Filmen regisseras av Martin Högdal och i rollerna ser vi Philip Olsson och Malin Morgan.

Journey to the Mysterious Island - 29 februari

Dwayne "The Rock" Johnson ger sig ut på en resa han sent kommer att glömma. Tillsammans med sin plastson Sean och en helikopterpilot och hans dotter beger de sig till en mystisk oupptäckt ö. Filmen regisseras av Brad Peyton.

We Bought a Zoo - 9 mars

Cameron Crowe äntrar den humoristiska genren om en man som bestämmer sig för att köpa ett zoo, enbart för att han är övertygad att det är den nystart han behöver för att komma över sin sorg. Matt Damon och Scarlett Johansson spelar huvudrollerna.

Hugo Cabret - 16 mars

Vem kunde ana att Martin Scorsese som har mestadels ägnat sig åt allt annat än barnvänliga filmer skulle ta mod till sig och göra historien om en föräldralös pojke som bor på tågstation i Paris. Hur harn har lyckats med sin bedrift får vi snart se på biograferna.

Mupparna - 16 mars

Jim Hensons klassiska dockor gör ett kärt återbesök till bioduken. Miss Piggy, Kermit och alla deras vänner måste sätta ihop en föreställning för att rädda den gamla teatern. I registolen hittar vi James Bobin.

Lorax - 23 mars

En filmatisering av Dr Seuss klassiska saga om en skogsvarelse som sprider hoppets kraft. Danny DeVito ger rösten åt skogsvarelsen i originalversion och filmen regisseras av trion Chris Renaud, Cinco Paul och Ken Daurio.

Piraterna! - 30 mars

Pirater på film brukar fungera bra och därför har Sony Pictures Animation gjort en familjevänlig historia om ett gäng pirater som tävlar om den eftertraktade Årets Pirat-Trofén. Filmen regisseras av Peter Lord och Jeff Newitt.

Ice Age 4: Jorden skakar loss - 4 juli

Det kan hända mycket oväntat under istiden och det får sannerligen ekorren Scrat erfara. I det fjärde äventyret får vi se om Scrat kommer få tag i den olycksaliga nöten eller om han får gå hungrig ett tag till. I filmen drabbar en jordbävning våra vänner.

Madagaskar 3 - 3 aug

Djurkompisarna Alex, Marty, Gloria och Melman är tillbaka för en tredje gång och nu har de verkligen bestämt sig. De ska ta sig tillbaka till New York, kosta vad det kosta vill. De färdas genom Europa med hjälp av en täckmantel som en kringresande cirkus, självklart i sann Madagaskar-stil.

Modig - 24 augusti

Animationskungarna Pixar presenterar ett nytt spännande äventyr som handlar om den skotska prinsessan Merida. Hon trotsar sina föräldrar genom att intressera sig för bågskytte, men råkar sätta kungariket i fara. I registolen sitter Mark Andrews.

Frankenweenie - 5 okt

Tim Burton och familjefilm har alltid varit synonymt, även om hans filmer har udda historier och denna film är verkligen inget undantag. Filmen bygger på hans tidigare kortfilm om Viktor som gör ett vetenskapligt experiment med att återuppliva sin älskade hund Sparky, men något går dessvärre snett.

Asterix och britterna - 19 okt

De galliska slagskämparna Asterix och Obelix är tillbaka för att göra livet surt för britterna. Filmen regisseras av Laurent Tirard och i rollerna som Asterix och Obelix ser vi Edouard Baer och Gérard Depardieu.

Hotel Transylvania - 19 okt

En annorlunda och mindre blodig historia om Dracula som driver ett spa långt ifrån människornas värld. Dracula blir lite för överbeskyddande när en pojke dyker upp och faller för hans dotter. Adam Sandler och Miley Cyrus hörs i den engelska versionen.

Lilla Anna och Långa Farbrorn - 26 okt

Inger och Lasse Sandbergs omtyckta barnböcker om Anna och Långa Farbrorn kommer till bio även i år. Förra året fick vi se "Var inte rädd Långa Farbrorn" där de kollade på film om Lilla spöket Laban och nu väntar nya upplevelser för Anna och Långa Farbrorn.

ParaNorman - 26 okt

Produktionsbolaget Laika Entertainment som gjorde den hyllade och älskade "Coralines hemlighet" är tillbaka med ett nytt stop motion-äventyr. Filmen regisseras av Sam Fell och Chris Butler och utspelar sig i en stad som är belägrad av zombies. Den enda som kan kommunicera med dem är Norman, som har förmågan att tala med de döda.

Rise of the Guardians - 30 nov

Regissörsduon William Joyce och Peter Ramsey samlar de fem mest osannolika hjältarna, Påskharen, Tandfén, Sandman, Jack Frost och sist men inte minst Jultomten. De måste stoppa Boogeyman från att störta Jorden ner i ett evigt mörker. Jude Law och Hugh Jackman gör två av rösterna.

Hitta Nemo - 25 dec

En av de största Pixar-klassikerna kommer återigen på bio och i 3D. Andrew Stanton och Lee Unkrich gjorde filmen för nio år sedan och är fortfarande en av de mest älskade Pixar-filmerna.

Ronal Barbaren - 2012

Pixar och DreamWorks får nu skarp konkurrens i animeringsvärlden av norska Einstein Film. De har gjort en mer barnvänligare glimten-i-ögat-variant av Conan som heter Ronal Barbaren som utlovar "babes och ballar för hela familjen".

King of the Elves - 2012

En filmatisering av Philip K. Dicks enda historia i fantasygenren som handlar om en vanlig man, bosatt i Mississippi Delta. Han blir utsedd av alverfolket att bli deras nya kung. 

| 11 januari 2012 19:30 |