Madagaskar 3 2012

Familj Animerat
USA
93 MIN
Engelska
Madagaskar 3 poster

Synopsis

Alex, Marty, Gloria och Melman kämpar fortfarande för att ta sig hem till sitt älskade New York. Kung Julian, Maurice och pingvinerna hänger på för äventyrets skull. Den här gången leder vägen dem genom Europa, där de kommer på den perfekta täckmanteln, en resande cirkus, som de återuppfinner i sann Madagaskarstil.
Ditt betyg
2.9 av 448 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
Biopremiär
1 augusti 2012
DVD-premiär
12 december 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

20 juli 2012 | 17:01

Full fart framåt en tredje gång

Den förrymda zookvartetten med vänner är tillbaka för ett tredje och sista (?) äventyr där de på flykt undan en sadistisk jägare slår följe med en kringresande cirkus. Full fart framåt med högt tempo, slapstick och skruvade karaktärer – inget revolutionerande men de mindre lär ha skoj.

Lejonet Alex och hans gäng - zebran Marty, flodhästen Gloria och giraffen Melman - har försökt ta sig tillbaka till Central Park Zoo i två filmer nu och fortsätter här sin resa från Afrika till New York. När de plockar upp sina piloter pingvinerna i Monte Carlo får de den sluga djurjägaren och trofésamlaren Chantel DuBois efter sig. Alex & co hoppar på tåget med en avdankad cirkus som de snart gör sig vänner med och hjälper till att rusta upp.

Det bästa med en sådan här film är att den inte tar sig själv på för stort allvar. Filmmakarna vet att de inte gör nästa "Citizen Kane" utan en tredje del i en harmlöst roande, animerad barnfilmsserie. Visst har de tidigare två filmerna visat prov, liksom många animerade barnfilmer i dagens era, på smart humor och kul referenser som passar vuxna likväl som barn. Här är det lite mer av samma sort och i stort sett vad man förväntar sig.

Man har klipskt nog insett att det inte finns alltför mycket mer att hämta ur filmens fyra huvudkaraktärer och man presenterar en rad nya djur med både charm och personlighet, medan "stjärnorna" mest fungerar som storyns kugghjul. En cirkus är självfallet en given men fungerande idé att hitta nya figurer - vi får en barsk tiger (originalröst Bryan Cranston), en näsvis jaguar (Jessica Chastain) och en korkad leopardsäl (Martin Short). Även kung Julian (Sacha Baron Cohen) får mer utrymme då han förälskar sig i en söt men temperamentsfull björn.

Den som stjäl showen är dock franska Chantel, en utsökt, effektiv skurk som fullkomligt dryper av ondska och platsar lätt bland klassiska, kvinnliga bovar som Rosa Klebb i "Agent 007 ser rött" och häxan i "Trollkarlen från Oz". Att hon begåvats med ett fantastiskt kroppsspråk och en strålande Frances McDormands röst gör inte saken sämre. Personliga favoritscenen är utan tvekan när hon brister ut i Edith Piafs "Non je ne regrette rien" även om jag snabbt tar de råbarkade cirkusvalparna (en med Vinnie Jones röst!) till mitt hjärta.

Precis som i övriga filmer är det högt tempo, ett lättsmält budskap på slutet, relaterbara karaktärer, charm såväl som flams och slapstick såväl som smarta skämt. Finalen bjuder på häftig action, härliga färger och stundom imponerande 3D-effekter. Väntar man sig något mer sofistikerat bör man kan titta vidare men man bör främst komma ihåg att de här filmerna ursprungligen är menade för barn - och målgruppen lär ha stormkul.

| 20 juli 2012 17:01 |