Isdraken 2012

Äventyr Familj
Sverige
Svenska
Isdraken poster

Synopsis

"Isdraken" är ett storslaget äventyr som handlar om Mick, en 11-årig överlevare och hans resa för att hitta en plats i livet han kan kalla sitt hem. Mick, som är 11 år, är en lite udda kille med stora öron och livlig fantasi. Han hatar hundar, men älskar hårdrock, sin brorsa och valar.

En dag kommer två personer från sociala myndigheterna och säger att Mick måste flytta till sin faster i Norrland. När Mick kommer dit vill han först bara åka därifrån, men sakta finner han sig till rätta. Han blir kär för första gången, jobbar i en kattfabrik och lyckas bli vän med bröderna Bengt och Bertil som inte pratat med varandra på 30 år. Men Micks äventyr fortsätter då myndigheterna beslutar sig för att flytta Mick igen och han bestämmer sig för att rymma på en Isdrake.
Ditt betyg
2.5 av 33 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Info

Originaltitel
Isdraken
Biopremiär
24 februari 2012
DVD-premiär
25 juli 2012
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Ålder
11 år

Recensent

Alexander Dunerfors

18 februari 2012 | 22:01

Gjort med passion för en förbisedd genre

#GIFF 2012 - Svensk barnfilm, eller snarare bristen på den, har varit ett omdebatterad ämne under hösten. Jag minns själv inte när jag senast såg en, som dessutom haft vett att vara bra. När det mesta utbudet för unga består av hysteriska, amerikanska, tredimensionella storfilmer kommer "Isdraken" som ett välkommet avbrott.

Det mesta utspelar sig i kallaste Norrland, i det lilla samhället som Gud glömde. Hit kommer Mik, 11 år, och det är högst motvilligt. Pappan är alkis och brorsan, egentligen snällast i världen, rånade en butik och satte sig själv i ungdomsfängelse. Så Mik ska tas om hand av en galen tant som samlar på döda människors böcker, och som också råkar vara hans faster.

Mik längtar hem till storstan men har inget annat val än att bita ihop och gilla läget. Kanske är den söta tjejen i hans nya klass, hon som kan martial arts och kidnappar katter, inte så farlig att lära känna trots allt. Hasse Alfredsons hesa sagofarbror-stämma ramar in det hela med kuriosa om valarnas liv, hur de kan känna sig vilsna ibland och söka efter sitt hem, en klar metafor för Miks blandade känslor i den nya miljön.

Martin Högdahls ambitioner med första långfilmen var att hippa till genren, och det lyckas han med rätt fint. Snygga bilder, specialeffekter och snabba klipp gör det lilla extra för filmens stil, den blir roligare att se både för den yngre och äldre publiken - även om några av de pålagda ljudeffekterna bäst hade lämnats utanför. Tempot är högt, som dagens kids vill ha det, och några av scenerna hinner aldrig landa innan man stressar vidare. Som van filmtittare misstänker jag att en hel del har fått ryka i klipprummet. En petitess å andra sidan som den egentliga målgruppen för "Isdraken" inte lär notera, och som regissören med sannolikhet förbättrar till nästa gång. Att han är en skicklig historieberättare för barn råder det ingen tvekan om.

Men det riktiga fyndet här är Philip Olsson, som den coola huvudpersonen som älskar hårdrock, har en något morbid passion för zombiefilm, och är emellanåt ensammast i världen. Han stjäl varje scen han är med i, och han är med i de allra flesta. Även övriga roller är bra castade med många duktiga nykomlingar, som kan agera (inte alltid en självklarhet i filmer för barn) och framför allt har en fantastisk kemi ihop.

Det finns gott om passion här, för familjegenren och för filmkonsten. En mer än godkänd debutfilm.

| 18 februari 2012 22:01 |