Asterix & Obelix och britterna 2012

Äventyr Komedi
Frankrike
110 MIN
Franska
Asterix & Obelix och britterna poster

Synopsis

Romarriket står på sin höjd och Caesars lust till erövring gör att han blickar mot gränserna till en mystisk ö som kallas Britannia. Invasionen går enligt planerna men Fixfax berättar för britternas drottning Cordelia om den lilla byn i Gallien som är känd för sitt envisa motstånd mot romarna. Nu måste den starke gallen Asterix och hans rundmagade vän Obelix ta sig över den brittiska kanalen och hjälpa Fixfax att kämpa mot Julius Caesar och en armé av argsinta romare.
Ditt betyg
2.1 av 55 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté
Biopremiär
9 november 2012
DVD-premiär
27 mars 2013
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

8 november 2012 | 00:45

Dom är inte idealister, producenterna

Smack! Biff! Pow! Det är ljudet av Obelix som klår upp ett gäng romerska legionärer. Det är lustigt nog också ljudet av min begynnande migrän efter att ha varit vittne till "Asterix & Obelix och britterna".

Två byten av huvudrollsinnehavare utslaget på fyra icke-tecknade filmatiseringar under de senaste tretton åren. Det enda som är konsekvent i Asterix-filmserien är Gerard Depardieu som den godhjärtade och debile Obelix, samt en successivt nedåtgående kvalitet. I denna installation, som säkert inte kommer att vara den sista, far gallerna till Britannia för att hjälpa drottningen mot en romersk invasion. Ett par, tre halvkul poänger om historiska kuriositeter och nationella egenheter - de passionslösa britterna har ännu inne upptäckt tebladet utan dricker istället upphettat vatten med socker och grädde, Caesar hälsar sina kollegor med en obligatorisk orgie - förmår inte dölja det faktum att filmerna inte ens spelar samma sport som de klassiska seriealbumen när det gäller detaljrikedom och noggrannhet.

Skulle jag plocka upp ett Asterix-album vid femtio års ålder skulle jag fortfarande ha det mysigt. Att som vuxen vistas i en biosalong som visar "Asterix & Obelix och britterna" får en däremot att åldras i förtid. Catherine Deneuve underutnyttjas kraftigt som Britannias drottning, och det är man å hennes vägnar tacksam för. Annars finns här inte många ljusglimtar för den som efterlyser något annat än buskishumor av den allra mest rudimentära sorten.

Då ska också sägas att man hade valt att visa den svenskdubbade versionen på pressvisningen. När det gäller animerade filmer brukar förlusten av originalröster i regel betyda ett betygspoäng mindre; vid live-action, när allas läppar hamnar i ohjälplig osynk med vad som sägs, blir skadan oftast än större. Allan Svensson och Suzanne Reuter med flera håller inte igen med sina tolkningar och kan knappast klandras för beslutet att låta filmkaraktärerna tala med engelsk brytning, men smått olidligt blir det likaväl. Kanske stör det inte filmens tilltänkta barnpublik, men det lär däremot den plastiga finishen på rekvisita och specialeffekter göra.

Gå hem och läs ett Asterix-album och se om "Repulsion" istället.

| 8 november 2012 00:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Asterix & Obelix och britterna