Film

Skribent

Mats Karlsson

7 mars 2013 | 11:01

Filmbolagen spelar högt spel

Högbudgetproduktionerna blir fler och fler för varje år och därmed ökar chanserna till brakförluster.

Dyra mainstream-filmer har blivit en del av vår vardag, men nackdelen är dessvärre att chanserna för stora förluster ökar radikalt. Filmer som har en budget på 200 miljoner dollar eller mer såg vi sällan till innan James Camerons "Titanic" dök upp på biograferna 1997. Det tog sex år innan vi fick få se nästa 200 miljoner-projekt, som blev "Terminator 3: Rise of the Machines".

Efter det har det dock blivit allt vanligare med dyrbara produktioner, men alla blir tyvärr inte biosuccéer. De senaste åren har vi sett bakslag som "Battleship", "Prince of Persia", "John Carter" och nu senast "Jack the Giant Slayer".

2009 producerades fem filmer med en budget på 200 miljoner dollar. Året därpå blev det sex filmer och förra året hela åtta filmer. I år hittar vi åtta filmer med en budget på 200 miljoner dollar. Det är en farlig utveckling, då konsekvenserna kan bli förödande för de filmbolag som inte lyckas. DreamWorks råkade illa ut med "De fem legenderna" som resulterade i att man fick säga upp 350 personer. Även Disney hade varit illa ute med den uteblivna succén för "John Carter", men räddades av att "The Avengers" blev årets stora biosuccé.

Ser vi till årets högbudgetproduktioner är de inga givna biosuccéer, förutom de två filmerna som är uppföljare ("Iron Man 3" och "Hobbit: Smaugs ödemark") och har starka varumärken att luta sig emot. Det kan bli ett tufft år för de filmbolag som har filmerna i farozonen. Det kan vara läge att gå tillbaka tio år i tiden och låta 200 miljoner-projekten bli unika igen, eller så löper man stor risk att det slutar med en stor praktsmäll.

| 7 mars 2013 11:01 |