Terminator 3: Rise of the Machines 2003

Action Sci-Fi
USA
109 MIN
Engelska
Terminator 3: Rise of the Machines poster

Synopsis

För åtta år sedan försökte ondskans makter skicka en Terminator tillbaka i tiden för att mörda John Connor när han var ett ofarligt barn, eftersom han som vuxen framgångsrikt kommer att leda kampen mot de onda. De goda sände en annan Terminator som stoppade roboten i hans försök att oskadliggöra John. Nu vill de onda maskinerna försöka igen...
Ditt betyg
2.2 av 883 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Maskinerna ger inte upp (fast de borde)

Tolv år efter succén med "Terminator 2: Domedagen" är Arnie tillbaka. En uppföljare var väl oundviklig, fast James Cameron inte höll med och valde klokt nog att hålla sig borta.

Tio år har passerat sedan händelserna i den andra filmen, då John Connor bidrog till att rädda mänskligheten från den massförstörelse Domedagen skulle bringat. Dessa händelser har inte förändrat så mycket.

Sarah Connor är död. John lever som han själv säger "off the grid". Inget hem, inga kreditkort och inget jobb - inget bevis på hans existens. Inget sätt för Skynet att kunna hitta honom, det avancerade datanätverket som en gång i (fram)tiden skickade en robot för att döda honom, och som år 1997 skulle ha startat ett krig mot mänskligheten. Nu är Skynet på väg att köras igång av militären som ser det som en bra och nödvändig försvarsmekanism för USA. Ingen vågar ens drömma om att denna kan slå tillbaka mot de människor som skapade det...

Så en dag kommer T-X ur framtidens skuggor. Skynets mest sofistikerade cyborg hittills. Hon är vacker och dödlig, och hon ska avsluta det jobb T-1000 misslyckades med - att döda John Connor. På hennes dödslista står dessutom Kate Brewster som även hon kommer att spela en viktig roll i motståndsrörelsen, som i framtiden slåss mot maskinerna. Deras enda hopp för att överleva är återigen en Terminator som den som hjälpte honom när han var yngre. Tillsammans måste de vinna över den teknologiskt överlägsna T-X och stoppa hotet från Domedagen som kommer allt närmare... eller uppleva apokalypsen och civilisationens fall.

"T2: Domedagen" var när den kom, och är fortfarande en av mina absoluta favvofilmer i actiongenren. Med sin blandning av coolare karaktärer, banbrytande specialeffekter och "samma gamla" story som nu togs till nya nivåer visade James Cameron världen hur man gör en uppföljare. Ungefär som han gjorde med "Aliens". Kanske var det just därför jag var tveksam till ännu en uppföljare, speciellt som Cameron denna gång valde att avstå - han tyckte hans serie hade fått ett bra avslut i och med tvåan.

Och ja, vad ska man säga. Den nye regissören Jonathan Mostow trampar fullkomligt på Camerons arv, och allt det vi älskade med föregångarna. Resultatet blir inte bara ett hån mot oss som gillar "Terminator"-filmer, det är en spottloska i ansiktet på alla sm överhuvudtaget gillar film.  

"T3" påminner på något sätt om alla dessa "Robocop"-uppföljare som massproducerades på nittiotalet. Allt det vi minns och gillade från "T2" är nu borta: musiken av Brad Fiedel, spänningen och känslan då Connor jagades av T-1000 i början av filmen, de nyskapande effekterna har bytts ut mot några mediokra actionscener. Tuffa Linda Hamilton, kaxige Edward Furlong och coola Robert Patrick har bytts ut mot tre totalt talanglösa ungdomar (visserligen har Claire Danes ett par bra filmer bakom sig, men här är hon stel och onyanserad). Och vem kom ens på tanken att använda sig av en supermodell för rollen som T-X...? 

Med sin längd på 1,40 är "T3" för kort mot vad en anständig actionfilm bör vara. Manuset är otillräckligt och tillför inte historien mycket nytt. Mostow har mest kopierat saker från 1:an och 2:an och trodde väl det skulle räcka. En dålig liten nyhet är humorn, som gör att filmen då och då känns som en parodi. Filmen är nog en rätt okej actionrulle om du inte förväntar dig alltför mycket, men som en del av "Terminator"-trilogin är den klart den sämsta. 

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Terminator 3: Rise of the Machines
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu