Film

Skribent

Viktor Jerner

30 oktober 2016 | 23:00

5 färska skräckpärlor du kan streama redan idag

Ibland blir man lite less på nyheter om filmer vars biopremiär är tvåsiffrigt med månader bort, så här har du fem titlar som du kan titta på just nu med hjälp av några få musklick.
Med tanke på att det är Halloween-tider tänkte jag att det kan passa fint med just skräckfilmer, för att bygga upp lite härligt ryslig stämning. Därför har jag valt ut en relativt ny film i genren från fem stora svenska streamingtjänster (vissa av filmerna kan ses via flera av dem, givetvis), kolla in nedan: "Hush" (Netflix)


Mike Flanagan - mannen bakom "Oculus" och årets "Ouija: Origin of Evil" - är en skräckregissör man bör ha på sin radar, för hans karriär i genren ser ut att växa exponentiellt just nu. "Hush" är det mest intressanta han har gjort hittills tycker jag, då den är härligt småskalig och hölls hemlig fram tills dess festivalpremiär. Premissen påminner lite om den i Fede Alvarez "Don't Breathe", då den handlar om en dövstum kvinna (Kate Siegel) som får tampas med en psykopat (John Gallagher Jr.) som försöker bryta sig in i hennes stuga på landet. En intensiv katt-och-råtta-lek tar sin början, och spänningen är konstant skyhög. Bara grejen med att se Gallagher Jr. i den här typen av roll gör det hela väldigt obehagligt. Snygg, kreativ och föredömligt rapp (81 minuter). "It Follows" (C More)


Den här har några år på nacken nu, men det känns som att det fortfarande finns alldeles för många som har missat den. Jag tycker personligen att det är en av de mest originella, emotionellt engagerande och välgjorda skräckfilmer som jag har sett på väldigt länge, så ge den en chans! Allt från den unika premissen - hotet i filmen är en sorts sexuellt överförbar sjukdom - och det gedigna skådespeleriet till Disasterpeaces Bernard Herrmann-doftande musik gör den till en väldigt minnesvärd och annorlunda upplevelse. Maika Monroe - som vi tidigare sett i bland annat "The Guest" och "At Any Price" - fortsätter visa att hon är en oändligt talangfull ung skådespelerska och regissören David Robert Mitchell gör det inte direkt lätt för henne. Fantastisk!  "Under the Shadow" (iTunes Movies)


Skräckfilmer som utspelar sig i Iran växer inte direkt på träd, så när den här kritikerälsklingen oväntat dök upp på svenska iTunes Movies kunde jag inte hålla mig särskilt länge. Upplägget med en mamma och hennes barn som hemsöks av någon sorts ond kraft har vi sett tusen gånger tidigare, men 80-talets instabila Teheran ger en fräsch och fascinerande sociopolitisk bakgrund. För även om den är inspelad i Jordanien så känns den väldigt kulturellt rotad i Iran, förmodligen tack vare den iranska regissören Babak Anvari som styr skutan. På sistone har det dykt upp 
en del kritik - som jag verkligen kan hålla med om - mot så kallade "jump scares", men "Under the Shadow" har några av de mest effektiva och skräckinjagande på länge. Riktigt, riktigt otäck. "The Visit" (Viaplay)


Få Hollywood-filmskapare har haft en så volatil och ojämn karriär som M. Night Shyamalan har haft. Han gick ut extremt starkt med "Sjätte sinnet" och "Unbreakable" (så underskattad) för att sedan helt tappa sin publik med filmer som "The Happening", "Lady in the Water" och "The Last Airbender". Nu börjar han sakta men säkert leta sig tillbaka igen med lite lägre budget till förfogande, vilket känns tryggt. Med "The Visit" ger han sig in i found footage-genren och även om han inte direkt revolutionerar den på något sätt så levererar han en stabil film för första gången på över tio år. Kretsar kring två ungdomar som ska bo en kort tid hos sina morföräldrar, och det dröjer inte länge innan vi inser att det är något som inte riktigt stämmer. Peter McRobbie och Deanna Dunagan är fenomenala. "The Conjuring 2" (Plejmo)


James Wan - regissören av kommande
"Aquaman" - kastar sig in i Ed (Patrick Wilson) och Lorraine Warrens (Vera Farmiga) värld fylld av spöken och demoner igen. Den här gången är det den "sanna berättelsen" om poltergeisten i brittiska Enfield som han skildrar, och hur familjen Hodgson tampades med den under smärtsamt lång tid. Wan går här åt ett mer visuellt lekfullt håll - det märks att han har gott om krut i kanonerna - än i den stilrena föregångaren, men det betyder inte att filmen är mindre skrämmande, snarare tvärtom. Han vet verkligen precis vilka knappar man ska trycka på i de mest obekväma av ögonblick, vilket resulterar i en åktur man sent ska glömma. Det är inte en helgjuten film, men den magiska 70-talskänslan väger upp för det. 

Missa inte heller den skara skräckfilmer som jag rekommenderade i en tidigare lista, vissa av dem finns också tillgängliga för streaming vid det här laget.

Tyck till! Vilken av dessa fem filmer tycker du är bäst? Finns det någon annan streaming-aktuell skräckfilm du skulle vilja rekommendera? 

| 30 oktober 2016 23:00 |