Aquaman 2018

Aquaman poster

Synopsis

I "Aquaman" får vi följa halvmänniskan och halvatlanten Arthur Curry på hans livs resa – en resa som inte bara tvingar honom att möta sitt sanna jag, utan också upptäcka om han är värdig det han föddes till… en kung.
Ditt betyg
3.0 av 225 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

12 december 2018 | 16:45

Aquaman tar sig vatten över huvudet

Aquamans första solofilm är ett våghalsigt äventyr som siktar högt, men ofta trampar vatten och i slutändan inte blir mer än ett ljummet magplask.
En hade sannerligen velat sitta som en fluga på väggen i mötesrummet när planerna om att föra serietidningskaraktären Aquaman till vita duken. Den blonda och saltstänkta mannen som kan tala med fiskar har ofta humoriserats för sina bristfälliga krafter och pojkaktiga uppsyn. Kanske var det därför man tog in den bredaxlade och burdusa Jason Momoa att axla manteln och därmed sudda bort stämpeln av Aquaman som Justice Leagues egna Ringo Starr.

I sin första solofilm får vi se hur den unge atlanteanen tampas med sitt kval att känna sig hemma varken hos folket på ytan med hans fyrvaktare till far, eller världen under vattnet där hans mor en gång härskade. Men när han blir uppmanad av prinsessan Mera att omfamna sin tillhörighet till den fallna staden och stoppa ett krig mellan de två världarna är det upp till Aquaman att bevisa vad som verkligen utgör en hjälte.

”Aquaman” är befriande nog helt frånkopplad det övriga filmuniversumet från DC Comics och Warner Bros. och gör praktiskt taget inga referenser till tidigare eller framtida filmer. Det är som en egen liten sandlåda – eller snarare akvarium, för att göra en mer relevant liknelse – där regissören James Wan har fått leka runt. Och leka runt har han sannerligen fått göra. ”Aquaman” bjuder på ett våghalsigt äventyr med fantasifulla undervattensvärldar och explosiv action. Wan har utan tvivel siktat högt, men tyvärr tar han sig ofta vatten över huvudet.

”Aquaman” är såväl tonmässigt som visuellt oerhört spretig. Emotionellt träffande scener med en förträfflig Nicole Kidman som den före detta Atlantis-drottningen Atlanna blandas med dråpliga oneliners som framförs med krystande plågsamhet. Spektakulära undervattenscenerier med ljuvligt designade varelser blandas med scener som ser ut att kunna vara hämtade ur en svensk julkalender. Framför allt sticker Amber Heards skrattretande röda peruk i ögonen som en sjöborre i foten.

Dock får James Wan användning av sin bakgrund inom skräckgenren för en skrämmande sekvens i The Trench, som tillhör en av filmens häftigaste sekvenser. På det stora hela imponeras man dock sällan av ”Aquaman” och det som fastnar är det negativa aspekterna. Wan har gett sig ut på djupt vatten, men för att parafrasera en vattenburen filmklassiker så hade han behövt en större båt.

En annan betydande faktor för filmens dippande kvalité är faktiskt hjälten själv. Även om Jason Momoa är en frisk fläkt gentemot resten av samtidens manliga superhjältar, som domineras av vita snubbar som heter Chris, så skiner han inte direkt med någon vidare karisma. Rockerdude-stilen blev tröttsam redan efter hans inhopp i ”Batman v Superman: Dawn of Justice” och man blir inte direkt omvänd här. Momoa har definitivt fysiken och pondusen att spela den våghalsiga hjälten, men tyvärr haltar såväl skådespeleriet som den komiska tajmingen emellanåt.

I dagens superhjältefilmklimat, som började trampa vatten för länge sedan, är det svårt att sticka ut – och även om ”Aquaman” stundtals bjuder på en del innovativa idéer så är den i övrigt så pass generisk och halvdan att den fort faller i glömska. Det märks att man försökt få till samma typ av manér som i Marvels ”Guardians of the Galaxy”-filmer, med sin färgglada och mångfacetterade värld, eller ”Thor: Ragnarök”, med sin slagkraftiga humor och syntscore. Men ”Aquaman” saknar både hjärta och finess för att nå samma kvalité och succé. ”Aquaman” är inget lågvattenmärke för DC och Warner Bros. (jag tittar på dig ”Suicide Squad”) men i slutändan känns den mest som ett tafatt magplask.
| 12 december 2018 16:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (11)
4
Så jäkla dålig är den väl inte? Visst är det ingen Oscarvinnare eller en storklassiker av samma kaliber som The Dark Knight eller Avengers men den bjuder på skön underhållning och är visuellt makalös. James Wan är också är jäkel på action och de scenerna med en drönare som flyger mellan actionscenerna är annorlunda men läckra. 4/5 för mig.
Läs mer
2
Underhållande i korta stunder. Men tur att jag inte såg den på bio, eftersom jag mestadels skrattade åt hur urbota fånigt man försöker göra Aquaman till en storartad hjälte.
Läs mer
4
Jag fattar inte varför moviezine ger filmer jag gillar dåligt betyg och vice versa. Jag tycker att den här filmen var bra! Jag hade låga förväntningar så därför översteg filmen mina förväntningar hela tiden. Javisst var den lite töntig och barnslig, men det är något POSITIVT!!! Inte en enda sliskig sexscen så långt ögat kunde se, bara det en njutning. Jag är kristen och ingen större idiot (i alla fall inte när det kommer till symbolik i filmer) så jag fattar att det här är anti-Gud-film. De talar om gudar och härslare på jorden och hejsan svejsan, i en scen raseras till och med ett kyrktorn (precis som i wonder woman). Men jag kan ändå tycka att såna här filmer är bra, trots att Nicole Kidman har så mycket botox att man knappt kan se hennes ansikte röra sig.
Läs mer
Visa fler