Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 juni 2016 | 15:00

Experter spår en biosommar av floppar

Det ser mörkt ut för ”Independence Day: Återkomsten”, ”Legenden om Tarzan” och ”Stora vänliga jätten”.
Biosommaren 2016 kan bli en kostsam väckarklocka för Hollywood, som pumpar in allt mer pengar i allt mer plastiga blockbusters. Experter som Variety talat med menar att helgens nya biopremiärer i USA kommer få svårt att dra in några större summor.

Äventyrsfilmen ”Legenden om Tarzan” med Alexander Skarsgård gick på 180 miljoner dollar, och tippas tjäna in runt 35 miljoner under sin premiärhelg på amerikanska biodukar. 

Steven Spielbergs saga ”SVJ - Stora vänliga jätten” kostade 140 miljoner dollar att producera, men beräknas dra in bara 30 miljoner dollar under helgen. Filmskaparen bakom kioskvältarna ”Jurassic Park” och ”Indiana Jones” är helt enkelt inte längre samma publikmagnet som förr.

- Det är märkligt att en Spielberg-film ses som en underdog på bio, säger Shawn Robbins från BoxOffice.com.Det här är inte de första besvikelserna på amerikanska Box Office i sommar.

När ”Independence Day: Återkomsten” hade sin USA-premiär i helgen landade intäkterna på 40 miljoner dollar. Mediokert med tanke på att Roland Emmerichs katastroffilm kostade någonstans mellan 160-200 miljoner att spela in. När den rullar ut i världen under de kommande veckor kommer vi få se om filmen trots allt kan bli en biosuccé, men alla negativa recensioner talar emot det. 

Under gårdagens premiär på biografen Rigoletto i Stockholm såg jag den tillsammans med en knappt halvfull salong. Här kan man snacka om oönskad uppföljare.En annan flopp på amerikanska biografer var ”Warcraft: The Beginning”, som hittills bara spelat in 44 miljoner dollar i USA. Fantasyfilmen har dock lyckats betydligt bättre utomlands, och totalt tjänat in 413 miljoner dollar hittills - vilket gör den till den mest framgångsrika spelfilmatiseringen någonsin. Frågan är om det räcker för den utlovade tvåan.

Eric Handler, en analytiker som Variety talat med, frågar sig det vi alla undrar:

- Behöver vi verkligen se några av de uppföljare och franchiser som vi ser? Behövde vi verkligen en ny ”Independence Day” eller en ny ”Tarzan”-film?Men det finns också ljuspunkter på bio i sommar. Pixars uppföljare ”Hitta Doris” - onödig eller ej - drar storpublik. Den animerade filmen blev den snabbaste någonsin att nå 300 miljoner dollar i intäkter och ligger stadigt etta på amerikanska Box Office.
| 30 juni 2016 15:00 |