Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 juni 2016 | 19:00

Ouch… Så sågas ”Independence Day: Återkomsten”

Låter som ännu en ”katastroffilm” från Roland Emmerich.
”Independence Day” från 1996 är en film full av nostalgi för många av oss. Så det är inte konstigt att uppföljaren hör till sommarens mest efterlängtade filmer.

Men som fallet ofta är med förväntningar, och uppföljare, så blir man lätt besviken. När filmen gick upp i England och USA häromdagen var kritikerna allt annat än roade. Enligt Rotten Tomatoes är bara 34% av recensionerna positiva - här är några av de värsta sågningarna…

Entertainment Weekly sätter betyget F:

”Vad? Varför? Vem? När? Hur? Jag förstår att vi har att göra med mordgalna rymdmonster här, men ”Återkomsten” är överhuvudtaget inte logisk någonstans. Jag kan hantera nonsens om det åtminstone finns spektakel som håller oss underhållna och distraherade. Istället får vi en film vars humor går ut på att låta Liam Hemsworth kissa på ett alten-rymdskepp samtidigt som han ger det fingret. Vilket, på sätt och vis, är precis vad ”Independence Day” gör med sin publik.””Det där var väl onödigt”, summerar Richard Roeper från Chicago Sun-Times, och fortsätter med att lista några autentiska repliker från filmen (spoilerfritt):

“Yaaaah!”
“Nobody else dies today!”
“Aaaargh!”
“They got me!”
“Yeeeeaaaaaah!”
“Is that an alien space gun?”
“Grrraaaaaaahhhh!”
“I’m not saving the world. I’m saving YOU.”
“AAAAAAAAHHHH!”New York Times kritiker saknar någon med samma charm som Will Smith bidrog med i första filmen, och tycker att:

”Har du sett en katastroffilm så har du sett dem alla. Särskilt om de är regisserade av Roland Emmerich.”

TIME hade svårt att hålla sig vakna under filmens massförstörelse:

”Man kan förlåta ”Independence Day: Återkomsten” för att den är löjlig. Det var föregångaren också. Men man kan inte förlåta den för att vara så tråkig. Allt är så storslaget att det inte har någon vikt eller betydelse.”

Screen Rant ser en liten ljuspunkt i Jeff Goldblum och Bill Pullman:

”Independence Day: Återkomsten är b-films-CGI-katastrof-mayhem som enbart lyfts, minimalt, av några få favoritkaraktärer som kommer tillbaka.”Las Vegas Weekly nöjer sig med 2/5 i betyg:

”Tjugo år senare kommer uppföljaren i en tid då var och varannan Hollywoodfilm är ett enormt epos om hur världen går under. Den är inte samma storslagna upplevelse som föregångaren var. Istället är det ännu ett plottrigt, högljutt CGI-fyllt monster med en handling som mest banar vägen för nästa uppföljare.”

Los Angeles Times upplyser oss om att:

”Det är genial förströelse för de utan krav. Mindre av en uppföljare, mer av en andlig remake av ”Independence Day” från 1996, den här absurda filmen är både svår att ta seriöst, eller seriöst ogilla.”

Brittiska Empire är undantaget som bekräftar regeln. Deras recensent sätter 4/5 i betyg med lovord som:

”Filmen är lika spektakulär som man kunde väntat sig av en uppföljare till 1996 års katastroffilm, och lika underhållande ostig. Du kommer gilla den tillräckligt mycket för att inte ens sakna Will Smith.”


Är publiken lika missnöjda? Det låter så. Enligt Rotten Tomatoes röstade 43% att de ”gillar filmen”. På IMDb ligger snittbetyget för närvarande på låga 5.9 av 10.

MovieZines recension kommer under måndagen. ”Independence Day: Återkomsten” har svensk biopremiär på onsdag.
| 25 juni 2016 19:00 |