Film

Skribent

Alexander Dunerfors

8 juli 2012 | 11:01

De största biosuccéerna hittills under 2012

Här är filmerna som spelat in mest pengar världen över under det första halvåret.

Det är en salig blandning av uppföljare, romanhjältinnor, animerade zebror och superhjältar som lockar när världens biopublik får välja - men även en liten fransk feelgood-film har letat sig in på listan. 

Här är årets mest sedda biofilmer hittills världen över:

1. The Avengers

En dunderhit utan dess like, kan man väl kalla Joss Whedons Marvel-film utan att överdriva. Inte bara årets mest sedda och inkomstbringande film världen över, "The Avengers" har lyckats hamna 3:a bland tidernas mest framgångsrika biofilmer någonsin. Det, du! 

2. The Hunger Games

Underskatta inte tonårsflickor och deras hunger efter nya kärleksromanhistorier på vita duken. Katniss Everdeens äventyr i Hungerspelen fyllde gapet mellan "Breaking Dawn"-filmerna med mer än önskvärt resultat.

3. Men In Black III

Inget slår ju ett beprövat koncept på bio, säga vad man vill om Barry Sonnenfelds del tre i den här serien, alienjägaren Will Smith har inte mist sin appeal på världens biopublik.

4. Madagaskar 3

Detsamma gäller för djuren från New Yorks zoo, som aldrig verkar kunna hitta hem. Med flera veckor kvar till den svenska biopremiären har de redan erövrat planeten.

5. En oväntad vänskap

Det känns lika otroligt som historien filmen bygger på. Men det här lilla söta feelgood-dramat, som mest bara visats i Europa, har blivit en sådan smällsuccé främst i hemlandet Frankrike att den platsar utan problem på den här listan. 

6. Titanic 3D

Att vi har sett den förr verkar inte hindra någon från att åter rusa till biografen, när den magiska berättelsen om Jack och Roses tragiska öde går upp igen - i 3D. Femton år gamla "Titanic" är för övrigt fortfarande tidernas näst mest inkomstbringande film, så allt det här är bara kaffepengar till 20th Century Fox. James Cameron skrattar hela vägen till banken.

7. Snow White and the Huntsman

Sagan om Snövit går fortfarande bra på biograferna, och har hittills dragit in 337 miljoner dollar världen över - ungefär det dubbla mot konkurrenten "Spegel, spegel". 

8. Journey To The Mysterious Island

Josh Hutcherson, det är läge att be någon om en löneförhöjning. 

9. Lorax

Dr. Seuss är kanske inget folkkärt namn när du kommer utanför USA men animerat fluff går alltid hem. I Sverige är det "Mästerkatten" som drar in de stora slantarna, världen i övrigt verkar falla mer för den runda skogsvarelsen Lorax.

10. Wrath of the Titans

Kom igen, "Prometheus" på 11:e plats, vi vet att du klarar av att kliva förbi den här stinkbomben till film. Kämpa, Ridley!

Sommaren har bara börjat och många efterlängtade filmer ligger ännu framför oss. Jag räknar iallafall med att se både "The Amazing Spider-Man", "The Dark Knight Rises" och "Hobbit" på den här listan innan året är slut.

Vilken film tror du blir årets mest sedda? Kommentera nedan.

Läs också: 

Årets bästa filmer hittills

Årets mest sedda filmer i Sverige

| 8 juli 2012 11:01 |