Lorax (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Nyversion av Dr. Seuss klassiska saga om en skogsvarelse som tålmodigt sprider hoppets kraft omkring sig. Äventyret följer en pojkes jakt efter det enda som kan få flickan i hans drömmar att älska honom. För att hitta det måste han först upptäcka berättelsen om Lorax, den vresige men ändå charmige varelsen som kämpar för att skydda sin värld.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LORAX

Hysteriskt tempo men platta skämt
"Lorax" är ännu en filmatisering av en Dr. Seuss-bok och ännu en gång utan minnesvärt resultat. Det finns ett genuint men ack så välbekant budskap om att bevara naturen, men filmen dränks i billig humor, hysteriskt tempo och smaklösa musikalnummer.

Dr. Seuss är, för den icke insatte, en populär barnboksförfattare i USA som dock aldrig riktigt slagit igenom här. Hans mer kända verk, som "Grinchen" och "Katten i hatten", har dock uppmärksammats inte minst sagt vare de Hollywood-filmatiseringar de gett upphov till. Tyvärr lämnade båda dessa filmer - hysteriska slapstickfilmer med överspelande Jim Carrey respektive Mike Myers i tung makeup - mycket att önska. Man insåg att animerat var vägen att gå och charmiga "Horton" var ett steg i rätt riktning, om än något lättglömt. "Lorax" saknar dock den betydande charmen.

Titelkaraktären är en söt, liten mustaschprydd figur utsedd att vakta träden i en färgglad skog med roliga djur. Men huvudintrigen kretsar kring en tonårspojke som bor i en stad helt uppbyggd av plast och vars förälskelse i en jämnårig, miljömedveten flicka (självfallet introducerad i slow-motion av standardtyp) driver honom till att hitta det sista levande trädet att ge henne i present. Han letar upp en mystisk gubbe som bor isolerad i en enslig stuga utanför staden, där berättelsen om Lorax och hur alla träden försvann tar sin början.

Dr. Seuss största fans kan förhoppningsvis ana lite av hans anda i den här spexiga rullen - karaktärernas utseenden och de läckra färgerna går helt i hand med Seuss gamla böcker. Tyvärr infinner sig aldrig den rätta stämningen för den här typen av knasig saga. Man verkar mer ha satsat på att efterlikna moderna, animerade filmer och det vräker på med skämt och gags. Det blir dock sällan så roligt som man tänkt det och många, lite väl löjliga skämt faller platt. Även om filmen riktar sig till barn så behöver den inte vara fånig och dum. Och de där knasiga, tokroliga bifigurerna vi ser i alla animerade filmer nu för tiden börjar kännas tjatiga.

Det finns en fin tanke bakom "Lorax" - bevara träden, ta hand om naturen och dess invånare. Problemet är att vi sett det oräkneligt antal gånger, ofta i bättre (och subtilare) filmer som "Wall-E". Här skriver man tittarna på näsan med renodlade repliker och, icke att förglömma, en rad oinspirerade musikalnummer som sätter sig i huvudet på samma sätt som kalkonnummer i Melodifestivalen.

Stackars Lorax då? Han får inte mycket utrymme och är ironiskt nog, trots en karaktärs beskrivning av honom som irriterande, den enda som är någorlunda intressant och uthärdlig. Resten är inte horribelt men för en film med sådant hysteriskt tempo så blir det förvånansvärt utdraget och stundtals tråkigt. En tidsdödare som möjligen lär glädja de allra minsta - det finns ju trots allt fina färger och roliga djur att titta på.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
MovieMagic
Gillar filmens budskap och vision, men i slutändan blir det mest bara platt. 3/5
Dimman
Fin tanke med att låta träden gro, men ack så tråkig, platt och sövande film!
1/5
Marcus
Många verkar ogilla den här, själv tycker jag att den var rätt bra. Jag gillade hela naturbevarande temat och det var härliga färger och former. Fanns ett par roliga karaktärer också. Det blir en trea från mig.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler