En oväntad vänskap (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den franska megasuccén som berör människor över hela världen och som listas som en av världens bästa komedier.

Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Phillip som blivit förlamad efter en drakflygningsolycka. Driss är till en början väldigt tveksam till jobbet och Phillips vänner har starka invändningar mot hans val av assistent. Men de två har mycket att lära av varandra.

Driss otroliga energi och livsglädje smittar snart av sig på Phillip och Phillip lär Driss en hel del om vett och etikett. Tillsammans upptäcker de nya saker i livet och en oväntad och stark vänskap växer fram mellan två individer som på ytan inte verkar ha någonting gemensamt.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
4.1 av 991 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: EN OVäNTAD VäNSKAP

En film att bli glad av
Verklighetsbaserade dramer blir ofta tunga och melankoliska medan feelgood-filmer lätt blir billigt publikfrieri. I franska "Intouchables" resulterar kombinationen i en visserligen förutsägbar men finstämd och upplyftande kompisfilm.

I amerikansk Hollywood-film har vi sett verkliga personer som entusiastiska baseballtränare, homosexuella politiker och glamorösa filmstjärnor porträtterats på vita duken. Intressant onekligen men i Europa, och främst Frankrike, har man en tendens att gräva fram desto mer fängslande och gripande livsöden. Som här, där ett levande möte mellan två olika människor skildras genom en klassisk kulturkrock.

Driss (Omar Sy) är svart, kriminell och äldsta sonen i en fattig familj i ghettot. I och med att han slängs ut av sin mamma så får han motvilligt jobbet som personlig assistent åt den förmögna men ensamma Philippe (François Cluzet). Driss lite klumpiga men rättframma sätt uppskattas först inte av folk i Philippes närhet men snart blir de två nära vänner och lär sig viktiga läxor i livet av varandra. Samtidigt som Philippe fruktar en blind date med en kvinnlig brevvän så försöker Driss skaka vett i sin lillebror som hamnat i fel gäng.

Ja, det är knappast en historia man aldrig sett förut. Hade filmen (som hyllats och prisbelönats världen över) inte byggt på riktiga personer hade jag stört mig på en viss brist i originalitet. Men det är feelgood som funkar, mycket tack vare två sympatiska huvudkaraktärer och karismatiska skådespelare. Veteranen Cluzet är pålitligt trygg och stabil som den grubblande mentorn men det är främst Sy (som tidigare setts i Jean-Pierre Jeuntes underskattade "Micmacs" på svensk bio) som lyfter filmen.

Han tar en ganska stereotypiskt upplagd roll, som röker gräs och raggar på söta assistenter, och förvandlar honom till en härligt avslappnad kille av kött och blod som skrattar högt åt sina opassande skämt och lyssnar på 70-talsdisco. Trots den otippade vänskapen i filmen så känns det aldrig otroligt eller större än livet - det är ett jordnära och varmt drama med ett klassiskt men likväl vackert budskap.

Det kan tyckas att det är en ganska konventionell Askungesaga (vi återfinner t.o.m. badkarsscenen från "Pretty Woman") och jag hade önskat lite mer nyanser i storyn (något som ofta är ett problem med verklighetsbaserad film). Men å andra sidan undviker man skickligt de värsta klyschorna och vi slipper något inställsamt fyrverkeri i upplösningen. Det är en gripande och roande film om en genuin vänskap mellan två genuina människor - och man blir glad av den. En lyckad feelgood-film.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Björn
Smått underbar. 4/5!
jozzana
Blev varm i kroppen och våt om kinden
Fermen
Den här filmen knockade mig totalt. Underbar och varm feel good film. Ett mästerverk!
Visa fler (54)

Veckans populära filmer

Visa fler