Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 juli 2011 | 14:01

De bästa gäststjärnorna i "Harry Potter"

Vi har plockat fram de bästa gäststjärnorna från hela "Harry Potter"-serien som absolut är värda att lyftas fram.

Trion Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint blev både filmstjärnor och miljonärer på kuppen när de fick huvudrollerna i den enormt framgångsrika fantasyserien. De fick även fint stöd från pålitliga veteraner som Richard Harris som Dumbledore, Michael Gambon (som tog över efter att Harris avled), Maggie Smith som strikta professor McGonagall, Robbie Coltrane som vänliga jätten Hagrid och flera andra. Men vi väl även uppmärksamma de många minnesvärda skådespelare som förgyllt filmerna med längre eller kortare inhopp.

1. Kenneth Branagh som Professor Gilderoy Lockhart i "Hemligheternas kammare".

Den Shakespeare-specialiserade irländaren stal showen helt när han spelade den fåfänge, pompöse och flirtiga författaren och kändisen som för en termin tog över som utlärare av Försvar mot de mörka krafterna på Hogwarts.

2. Emma Thompson som Professor Sybil Trelawney i "Fången från Azkaban".

Den dubbelt Oscarsbelönade britten tog en paus från kostymdramerna och gestaltade den småtokiga spådomslärarinnan i jätteglasögon och yvigt hår.

3. Imelda Staunton som Dolores Umbridge i "Fenixorden".

Den brittiske veteranen dundrade in som den hänsynslösa, stenhårda järnladyn helklädd i rosa matchat med ett påklistrat fejkleende. Hon blev Hogwarts nya lärare i Försvar mot de mörka krafterna och tog så småningom över som fruktad rektor innan hon blev ivägburen av kentaurer.

4. Gary Oldman som Sirius Black I "Fången från Azkaban" och "Den flammande bägaren".

Mannen som spelat Dracula, Lee Harvey Oswald och Beethoven var självfallet det naturliga valet att spela Harry Potters gudfar, felaktigt anklagad för att ha dödat hans föräldrar och med förmågan att förvandla sig till hund.

5. Timothy Spall som Peter Pettigrew/Wormtail i "Fången från Azkaban" och "Den flammande bägaren".

Liksom i många andra filmer så stack Spall ut rejält med sin slemmiga och vidrigt inställsamma förrädaren som spenderade några år som råtta och sedan assisterade Voldemort.

6. John Hurt som Mr. Ollivander i "De vises sten" och "Dödsrelikerna".

Gamla "Elefantmannen" själv var perfekt med sin vänliga, brittiska stämma som den excentriske, småknäppe trollstavstillverkaren som säljer Harry hans första stav.

7. John Cleese som Nearly Headless Nick i "De vises sten" och "Hemligheternas kammare".

Komikern spelade det självbelåtna, transparenta spöket som spenderade dagarna med att sväva omkring och lyfta på huvudet åt folk.

8. Bill Nighy som Minister Rufus Scrimgeour i "Dödsrelikerna: Del 1".

Golden Globe-vinnaren som känns igen som både nazist, rockstjärna och bläckfiskpirat från vita duken fick äran att inleda den näst sista filmen som magiministern som delar ut arvegodsen från Dumbledore till Harry, Ron och Hermione.

9. Julie Christie som Madame Rosmerta i "Fången från Azkaban".

Den erfarne Oscarsvinnaren dök upp som hastigast som ägaren av puben Three Broomsticks i Hogsmeade.

10. Rhys Ifans som Xenophilius Lovegood i "Dödsrelikerna: Del 1".

Ifans, något av en expert på denna typen av knäppa roller, spelade i blond peruk Luna Lovegoods pappa som berättar sagan om de tre bröderna för Harry & co.

Bonusstjärnor

Miranda Richardson som Rita Skeeter i "Den flammande bägaren" och Dawn French som Fet dam i tavla i "Fången från Azkaban".

Richardsons och Frenchs medverkan är extra roligt då de medverkade som Hermoine respektive Harry själv i parodin "Harry Potter and the Secret Chamberbot of Azerbaijan" av French och komikerkollegan Jennifer Saunders (känd från "Helt hysteriskt"), som själv spelade både Ron och J.K. Rowling.

Se den dråpliga parodin här:

| 14 juli 2011 14:01 |