Film

Skribent

Gäst

26 augusti 2017 | 18:00

6 av de bästa romantiska komedierna från 2000-talet

Varför är det så svårt att hitta Den Rätta? Kärleksfilmen, alltså? MovieZines gästskribent Evelina Andersson listar sina favoriter från de senaste åren.
Romantiska komedier må mycket väl vara den genre där det samlas mest skräp. De brukar fylla hylla efter hylla i filmbutiker, och tanken brukar slå mig hur tusan många av dessa filmer ens kan ha godkänts av produktionsbolagen.

Ändå är det en filmtyp som många verkar uppskatta, särskilt hos de med svagt intresse för film. Jag kan till viss del ändå förstå det. De kräver inte så mycket av sin tittare, och man kan (i de flesta fall) kolla igenom sitt Instagram-flöde tio gånger om, utan att missa något större i filmen.

Det ska ändå poängteras att när en romantisk komedi väl lyckas, så kan det resultera i en riktigt bra film. Några klassiska exempel är ju den fantastiska ”Pretty Woman”, ”När Harry mötte Sally”, ”Sömnlös i Seattle”, och en av mina absoluta favoriter – ”Herrar föredrar blondiner”. 

Alla dessa har ju nu några år på nacken, och därför tänkte jag nu istället lista sex filmer från 2000-talet som jag tycker är toppenbra. Filmer som faktiskt är värda att strunta i Instagram-flödet för!
 
 
 

6. Hur man blir av med en kille på 10 dagar (2003)

 
Två supersnygga skådespelare (Kate Hudson och Matthew McConaughey) i en story som utspelar sig i toppskiktet av New York. Inte mycket till vardaglig igenkänning, men detta lyckas ändå resultera i en väldigt underhållande film med riktigt härliga scener! Jag tycker att komiken fungerar otroligt bra här, och det är en film som jag ofta rekommenderar till personer med lite filmintresse då den både är superenkel och superbra.
 
 

5. Bridget Jones dagbok (2001)

 
Detta känns som en klassiker inom romantiska komedier, och ingen lista inom kategorin skulle vara komplett utan den. Det är något med den här filmen som träffar så himla rätt. Troligtvis är det berättelsen om den ganska vanliga tjejen som gör så att tittare lätt kan knyta an till filmen – istället för att se någon supersnygg tjej med problem som känns så långt ifrån en själv. "Bridget Jones dagbok" är den första - och bästa - av tre filmer med samma titelkaraktär, men ”Bridget Jones’s Baby” som kom ut hösten 2016 är också en varm rekommendation!
 
 

4. 13 snart 30 (2004)

 
Ojojoj, här har vi en film som jag har uppskattat otroligt mycket ända sedan första gången jag såg den som nioåring. En otroligt härlig film som bjuder på feelgood-känsla utan dess like. Både Jennifer Garner och Mark Ruffalo är kanonbra i huvudrollerna och de utgör tillsammans ett av de filmpar i romantiska komedier som jag gillar bäst.
 
 

3. 50 First Dates (2004)

 
Adam Sandlers filmer har minst sagt en varierande kvalitet. Framförallt de filmer som han har medverkat i på senare tid har varit riktiga bottennapp. Men han hade en period i slutet av 90-talet till början av 2000-talet där han medverkade i riktigt härliga filmer. Det här är ett exempel på en av dem. Jag vet inte hur många gånger jag har sett den här filmen! Bra att sätta på när man är lite småkrasslig, för den ger en sådan härligt glad och varm känsla i hela kroppen.
 
 

2. About Time (2013)

 
Filmen kom ut 2013 och i huvudrollerna ser vi Domhnall Gleeson och Rachel McAdams. Det är en film som bjuder på både skratt- och gråtfest. Jag garanterar dig en varm och fantastiskt mysig komedi som också har en riktigt bra story. Romantiska komedier tenderar att försvinna från ens minne ganska snabbt efter det att man har sett dem. Men detta är en film som jag ofta kommer att tänka på, speciellt när någon frågar efter filmtips – och folk brukar sällan bli besvikna.
 
 

1. Du gör mig galen! (2012)

 
Filmen kom ut 2012 och blev en massiv succé. Den vann bland annat en Oscar för Jennifer Lawrence som briljerar i rollen som den lite smågalna Tiffany. Filmen är helt fenomenal och den visar verkligen att även en romantisk komedi kan lyckas vara mästerlig. Det är en film som är väldigt lätt att tycka om, och jag skulle vilja säga att den passar de allra flesta. Den innehåller lite mer mörker än de andra filmerna som listas här, vilket jag uppskattar väldigt mycket då det ger mer nyanser till filmupplevelsen.
 
Evelina Andersson
 
Vad tycker ni on listan? Vilka är era romantiska filmfavoriter?
| 26 augusti 2017 18:00 |