Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 december 2019 | 11:00

2010-talets tio bästa svenska filmer framröstade

29 filmkritiker har korat årtiondets bästa svenska filmer. Finns dina favoriter med på listan?
Filmtidskriften FLM levererar idag listan på årtiondets bästa svenska filmer.
 
Här har undertecknad, tillsammans med 28 andra filmkritiker, fått rösta fram 2010-talets svenska favoriter. I topp hittar vi Gabriela Pichlers "Äta sova dö" (regissören är den enda med två filmer på topplistan). Hälften av regissörerna är kvinnor och hälften män, och listan har plats för både publikfavoriter och stora festivalvinnare.
 
Genremässigt sträcker det sig från samhällskritiska draman och thrillers, till spirande romantik och Oscarsnominerad fantasy.

1. Äta sova dö (Gabriela Pichler, 2012)
 
Småortsdrama som följer 21-åriga Rasa (Nermina Lukac) när hon och hennes vänner förlorat sina jobb. Vinnare av fyra Guldbaggar, inklusive Bästa film och Bästa regi.
 
2. Återträffen (Anna Odell, 2013)
 
Anna Odells uppmärksammade, experimentella dokumentär som berättar om klassträffen hon aldrig besökte. Odell tar itu med barndomens mobbare på sitt egna, kreativa vis. Vann Guldbaggar för Bästa film och Bästa manus.
 
3. Sameblod (Amanda Kernell, 2016)
 
Regissören och manusförfattaren Amanda Kernells gör nedstamp i en historia kopplad till sameförtryck, och gör upp med Sveriges mörka förflutna. Vinnare av 4 Guldbaggar inklusive publikens pris.
 
4. Amatörer (Gabriela Pichler, 2018)
 
Pichler riktar åter kameran mot de unga på landsbygden i komedin "Amatörer", med manus av Jonas Hassen Khemiri. Vinnare av Bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival.
 
5. Tjuvheder (Peter Grönlund, 2015)
 
Starkt drama om vänskapen bland utstötta i Stockholms undre liv. Malin Levanon briljerar i huvudrollen som narkomanen Minna, och vann en av filmens fem Guldbaggepriser.
 
6. Gräns (Ali Abbasi, 2018)
 
Fantasysagan som bygger på John AJvide Lindqvists skräckroman har tagit världen med storm. Vinnare i Cannes (Un Certain Regard Award) och nominerad till Oscar för Bästa smink.
 
7. And Then We Danced (Levan Akin, 2019)
 
Det nyaste bidraget på listan är dansdramat om kärlek och fördomar i konservativa Georgien. "And Then We Danced" är Sveriges Oscarsbidrag.
 
8. Play (Ruben Östlund, 2011)
 
Östlund följde upp den omtalade debuten "De ofrivilliga" med "Play", en lika autentisk som obekväm skildring av svenskt beteende. Filmen vann Guldbaggar för Bästa regi och Bästa foto.
 
9. Call Girl (Mikael Marcimain, 2012)
 
Marcimains dramathriller skildrar 70-talets bordellhärva, en skandal med kopplingar till toppskiktet av svenska politiker. Nominerad till 10 Guldbaggar varav den vann fyra, bland annat för Bästa foto (Hoyte van Hoytema).
 
10. Till det som är vackert (Lisa Langseth, 2010)
 
Storslaget genombrott för både regissören Lisa Langseth och skådespelerskan Alicia Vikander, som sedan dess fått en blomstrande Hollywood-karriär. Här såg vi henne förföra en gift dirigent, spelad av Samuel Fröler.
 

Se också: De 30 mest sedda svenska filmerna under 2010-talet

 
Vilka svenska filmer blev era favoriter under 2010-talet? Kommentera nedan.
| 11 december 2019 11:00 |