Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

4 maj 2015 | 11:00

Vilken superhjälte har håvat in mest pengar?

Nu när "Avengers: Age of Ultron" håvar in deg likt aldrig förr kan det vara intressant att se vilken serietidnings-franchise som egentligen är störst av dem alla.
Serietidningarna anfaller! Nästan. Sedan tidigt 2000-tal har filmer baserade på superhjältar spottats ut på löpande band, med rätt blandat resultat, men hungern hos publiken verkar aldrig vilja avta. Vilken franchise är då störst? Daredevil? Eller kanske Elektra? Nej, riktigt så galen är ju inte världen (bevare oss väl). Det är välbekanta namn i topp på listan över mest inkomstbringande filmer baserade på serietidningar, men kanske inte i den ordning vi trott!

Med fem filmer under bältet leder nätsvingaren ligan, och även om"Spider-Man 3" var horribel så drog den in stadigt med cash på biografer runt om i världen. Första filmen i Sam Raimis serie, "Spider-Man" med Tobey Maguire, var 2002 års mest inkomstbringande film och hela fyra av de fem hittills släppta "Spider-Man"-rullarna ligger på plats tolv eller bättre på listan över mest inkomstbringande filmer någonsin. Nästan 4 miljarder dollar har de spelat in tillsammans, minsann.

2. Batman
Sedan Tim Burtons "Batman" från år 1989 har det släppts åtta filmer om den mörke riddaren. Christopher Nolans varianter har varit de mest framgångsrika, och "The Dark Knight Rises" spelade in mer än 1 miljard dollar världen över. Trots detta räcker det "bara" till en andraplats. Totalt 3,8 miljarder dollar har Läderlapps-filmerna flaxat in.

3. X-Men
Strax norr om 3 miljarder dollar har de sju X-Men-filmerna lyckats skrapa ihop tillsammans. Jag hoppas på ett uppsving i kvalitet efter den något svagare "Days of Future Past", då "First Class" verkligen var... första klass.

4. Iron Man
Ex-knarkaren Downey Jr.  tog ordentlig revansch och är fenomenal i rollen som Tony Stark vilket tillsammans med starka filmer (...) räcker till en fjärdeplats på listan. Alexander älskar trean, tvåan är värdelös, och ettan är riktigt, riktigt bra. Något för alla alltså! Imponerande placering just med tanke på att det bara rör sig om tre filmer.

5. Avengers
Första filmen drog ensamt in 1,5 miljarder dollar och om "Avengers: Age of Ultron" kommer i närheten av det (vilket den med all säkerhet kommer att göra, och mer) betyder det att Avengers kommer klättra på listan. Förstaplatsen till och med? Ja, det är nog inte omöjligt med flera filmer i den otroligt populära serien på gång.

Det var topp fem mest inkomstbringande serietidnings-film-serier (?) det! Någon placering som förvånar dig? Undrar du var "Fantomen" har tagit vägen kanske? 

Kommentera gärna nedan!

| 4 maj 2015 11:00 |