Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

20 februari 2022 | 09:00

7 hyllade tv-serier som snart kommer att avslutas

Det händer inte ofta, men ibland är distributörerna vänliga nog att låta tv-skaparna veta i god tid att den kommande säsongen blir seriens sista.
Vi har väl alla varit med om att en tv-serie man verkligen gillat plötsligt tagit slut, med en riktigt störande cliffhanger som ens sista minne av serien. Det var väl visserligen värre förr, när tv-bolagen ofta lade ned tv-serier mitt i säsongerna bara på grund av tittarsiffrorna... men serier som "The OA" och "Mindhunter" har ju dessvärre avslutats på minst sagt retsamma sätt även nu på senare år. 
 
I dagens streamingvärld kan det däremot vara värt att låta en series skapare få veta lång tid i förväg att tiden är kommen, så den sista säsongen verkligen kan knyta ihop säcken på ett så tillfredställande sätt som möjligt. Det slutar visserligen inte alltid bra då heller (jag tittar på dig "Bloodline"), men det är utan tvekan bäst när seriens skapare och distributören verkar vara eniga om att tiden är kommen. 
 
Här nedan har jag samlat ihop en lista på sju hyllade tv-serier, som går just ett sådant planerat slut till mötes. Där vi tittare dessutom möttes av beskedet kring tre av dessa titlars kommande slut så sent som under den här senaste veckan. Men förhoppningsvis betyder detta att serierna åtminstone får värdiga avslut - och nu får du även chansen att ställa in dig mentalt på de kommande avsluten.
 

"Atlanta" (2016-2022) FX/Disney+

 
 
Donald Glovers "Atlanta" är möjligtvis inte en serie som passar alla, men med sina 22 Emmynomineringar på bara två säsonger så har komedin onekligen hyllats en hel del. Personligen håller jag den som en av mina favoritserier, där avsnitt som "Teddy Perkins", "B.A.N." och "Woods" aldrig förlorar i styrka. Faktumet att man aldrig vet vad som kommer att hända är en av seriens största styrkor, utöver att vi alltid kommer att få se antingen Glover själv, Brian Tyree Henry, Zazie Beetz eller LaKeith Stanfield i ett gäng välspelade scener.
 
 
Efter snart fyra års väntan har det äntligen blivit dags att få ta del av fortsättningen, premiären av den tredje säsongen släpps den 24 mars på FX i USA (det är lite oklart vad som gäller i Sverige då tidigare säsonger visats på Fox Sverige som nu försvunnit och är den del av Disney+/Star). Inför detta har FX bekräftat att den fjärde säsongen som redan är inspelad och klar kommer att bli seriens sista - och att premiären av den kommer att gå av stapeln redan nu till hösten.
 

"Better Call Saul" (2015-2022) AMC/Netflix

 
 
Vi visste visserligen redan från början att prequelserien "Better Call Saul" skulle hinna ikapp "Breaking Bad" förr eller senare... och nu under sommaren har vi tyvärr kommit fram till slutet. Vi vet ju redan att Jimmy "Saul Goodman" McGill kommer att överleva den sista säsongen, men frågan är vad som egentligen kommer att hända med alla andra karaktärer vi fått lära känna under snart sex säsonger - och som aldrig dök upp under "Breaking Bad"-säsongerna.
 
Det återstår även att se om "Better Call Saul" kommer att låta oss följa Jimmy/Saul i tidslinjen som utspelar sig efter "Breaking Bad" och möjligtvis även knyta ihop serien med händelserna i långfilmen "El Camino: A Breaking Bad Movie". Den första delen av den sista "Better Call Saul"-säsongen släpps den 19 april och de allra sista avsnitten börjar sändas 12 juli.
 

"Better Things" (2016-2022) - FX/HBO Max

 
 
Sedan 2016 har vi genom tv-serien "Better Things" fått följa den ensamstående mamman och skådespelerskan Sam Fox och hennes tre döttrars liv i Kalifornien. Serien är skapad av Pamela Adlon, som själv har arbetat inom film och tv-världen i hela sitt liv, och liknar egentligen ingen annan tv-serie. Mer än att möjligtvis serier som "Atlanta" och "Dave" också har ett upplägg där man aldrig vet vad varje nytt avsnitt kommer att handla om, mer än att huvudkaraktären i serien lär dyka upp någon gång under avsnittet i alla fall...
 
 
Av alla serierna på den här listan så har "Better Things"-skaparen däremot uttryckligen sagt att det inte var hennes eget beslut att lägga ned serien, hon hade velat fortsätta. Men redan när jag pratade med henne för två år sedan så var hon lika tydlig med sin förvåning över att ha fått fortsätta med serien så länge som hon har fått. Den femte och sista säsongen börjar att sändas nu den 1 mars. 
 

"Ozark" (2017-2022) - Netflix

 
 
"Ozark" har redan från första stund jämförts med både "Breaking Bad" och "Better Call Saul", men med skillnaden att Marty Byrde (Jason Bateman) redan bröt mot lagen från den första stund vi lärde känna honom. Det samma gällde däremot inte för resten av familjen Byrde, som snabbt tvingades fly till Ozark för att lära sig att tvätta knarkpengar på bästa möjliga sätt.
 
Under de senaste säsongerna är det däremot framför allt Julia Garner (nu aktuell med "Inventing Anna") som bjudit på oslagbart skådespel, vilket även resulterat i två Emmyvinster för henne. "Ozark" har även knipit mängder av andra Emmy- och Golden Globe-nomineringar under åren. Efter att ha släppt den första halvan av den sista säsongen i januari, väntar seriens fans nu på att få ta del av de sista sju avsnitten någon gång senare i år.
 

"Stranger Things" (2016-?) - Netflix

 
 
"Stranger Things" hör till skaran av Netflix gamla originalserier som kom ut under den tiden när streamingjätten fortfarande var såpass "ung" att man aldrig brukade lägga ned sina egna tv-serier. Men i samband med att premiärdatumet inför den fjärde säsongen presenterades, bekräftades det även att den femte säsong har beställts och att den kommer att markera slutet för de unga vännerna i Hawkins.
 
 
Med tanke på hur lång tid det har gått mellan den tredje och fjärde säsongen så kan det möjligtvis fortfarande vara något år kvar innan vi får ta farväl... vem vet, kanske kommer den sista säsongen att utspela sig när gänget stuckit iväg till sina universitetsutbildningar. I slutet av maj (redan i år) får vi i alla fall ta del av den första halvan av den fjärde säsongen.
 

"The Marvelous Mrs. Maisel" (2017-?) - Amazon Prime Video

 
 
Tv-serien som började med att den till synes perfekta tillvaron krossades för Mrs. Maisel, när hennes make bestämde sig för att dra med sekreteraren, mynnade snabbt ut i en oväntad karriär som standup-komiker under 50-talets slut. Rachel Brosnahan och Alex Borstein gör sina livs roller i en av tv-världens snyggaste och roligaste tv-serier på länge.
 
 
Med sina 20 Emmyvinster så har "The Marvelous Mrs. Maisel" onekligen redan omfamnats av branschen. Här i Sverige har serien kanske gått en aning mer obemärkt förbi, eftersom premiären för den första säsongen drog in innan Amazon Prime Video hade hunnit slå igenom ordentligt här. Den fjärde säsongen har precis haft premiär och i samband med detta avslöjade streamingtjänsten att man beställt en femte säsong, som kommer att bli serien sista. Det är däremot oklart exakt när vi kommer att få ta del av den sista säsongen.
 

"The Walking Dead" (2010-2022) AMC/Discovery+

 
 
Den första säsongen av "The Walking Dead" bestod av endast sex avsnitt som släpptes redan för 12 år sedan. Sedan dess har det blivit ett gäng spinoffserier och elva hela säsonger - varav den sista kommer att avverkas nu under 2022. 
 
 
Den sista säsongen, som började sändas redan i höstas, kommer däremot att bestå av hela 24 avsnitt. Så fansen har åtminstone en maxad avslutning att se fram emot. Bland de andra serierna på listan så har "The Walking Dead" möjligtvis inte hyllats lika mycket av tv-kritikerna genom åren, men serien var länge en av de mest populära kabeltv-serierna i USA - och man har faktiskt mer eller mindre prenumererat på Emmynomineringarna för bästa sminkning under de senaste 12 åren, varav två av dessa har vunnits.
 

Läs också: De 60 hetaste nya tv-serierna med premiär under 2022

 
Vilka av tv-serierna med planerade avslut kommer du att sakna mest? Kommentera gärna nedan!
| 20 februari 2022 09:00 |