Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

10 juni 2018 | 13:45

MovieZine möter Brian Tyree Henry - en av årets bästa skådespelare

Den Emmy och Tonynominerade skådespelaren Brian Tyree Henry, är mitt uppe i sitt karriärsmässigt mest framgångsrika år hittills.
Brian Tyree Henry är utan tvekan en av våra bästa skådespelare just nu - och lyckligtvis börjar det faktumet sakta men säkert att sprida sig i film, tv och teater-världen. Han stod ifjol Emmynominerad för sitt gästskådespel i "This is Us" - och hade lika gärna kunnat vara nominerad även i kategorin bästa biroll, för sin insats i "Atlantas" första säsong.
 
I år dyker han, vid sidan av "Atlanta", även upp i hela fem långfilmer; Drew Pearces "Hotel Artemis", Barry Jenkins "If Beale Street Could Talk", Steve McQueens "Widows", Yann Demanges "White Boy Rick" och så lånar han ut rösten till "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Det går även att se Brian i den hyllade pjäsen "Lobby Hero", en insats som har resulterat i en Tonynominering (som avgörs inatt).
 
Brian Tyree Henry och Chris Evans i Kenneth Lonergans-pjäsen "Lobby Hero".
 
Om några veckor är det dags att kungöra årets Emmynomineringar och han är nu favorittippad, inte bara att knipa en nominering, utan att vinna i kategorin för bästa biroll för sin insats i "Atlantas" andra säsong. Två av säsongens avsnitt  ("Barbershop" och "Woods") fokuserade helt och hållet på Brian, vars karaktär Alfred 'Paper Boi' Miles praktiskt taget vuxit varm som den Donald Glover-skapade seriens huvudkaraktär.
 
Jag fick för en tid sedan chansen att prata med en hett eftertraktad Brian - och försökte göra det bästa möjliga av min korta tid med honom. Det finns givetvis otroligt mycket att prata med honom om. Men efter hans fantastiska prestation i avsnittet "Woods" (från den andra säsongen av "Atlanta") visste jag att det var där jag var tvungen att börja.
 
En ingång som visar sig bli början på ett varmt samtal om kärleken till familjen; sorgen över att ha förlorat sin mamma, familjekänslan i "Atlanta"-produktionen och lyckan över att ha fått arbeta sida vid sida med den självvalda brorsan och nära vännen Sterling K. Brown, i kommande "Hotel Artemis".
 
 
Först av allt, "Woods" är utan tvekan ett av mina favoritavsnitt på tv i år! Givetvis helt och hållet tack vare ditt skådespel, Stefani Robinsons manus och Hiro Murais regi. Det utspelar sig under årsdagen av Alfreds mammas död, med en fin dedikering till din egen mamma i slutet av avsnittet. Visste du att de tänkte avsluta avsnittet så?
 
- De frågade mig om jag var okej med att de dedikerade avsnittet till min mamma efter att vi var klara, när de höll på med efterarbetet och redigeringen av avsnittet. En fråga som verkligen golvade mig, jag kan knappt prata om det... jag började faktiskt gråta över hur fin gest det var av dem att avsluta avsnittet så. Samtidigt var det svårt för mig att avgöra om jag ville blotta den delen av mitt eget liv, min egen sorg, på det sättet.
 
Brians mamma dog, i en bilolycka, samma dag som inspelningarna av den första säsongen av "Atlanta" avslutades. Rollen som Alfred har på många sätt blivit hans stora genombrott som skådespelare. Med roller i en rad kommande långfilmer, surr om en ytterligare Emmynominering för sina insatser på tv och en Tonynominering för sin hyllade prestation i teateruppsättningen av "Lobby Hero" på Broadway. Det går minst sagt bra nu.
 
Brian Tyree Henry i det fantastiska "Atlanta"-avsnittet "Woods".
 
Upptagen med allt jobbande, har det helt enkelt inte funnits så mycket tid över för Brian att sörja sin mammas plötsliga bortgång - och inte heller någon möjlighet för honom att dela glädjen över sina framgångar med henne. Att återvända till inspelningarna av den andra säsongen av "Atlanta" var, av förståeliga skäl, därför inte helt enkelt.
 
- Jag tror att Stefani [Robinson], som skrev avsnittet, verkligen förstod vad jag gick igenom under den här tiden. Sorgen över att ha förlorat min mamma. Att hon sedan skrev det här avsnittet ("Woods"), där Alfred på olika sätt får hantera sorgen över att ha förlorat sin mamma, gjorde på sätt och vis att jag äntligen fick tid att verkligen göra det samma. Det var lite läskigt, men väldigt nyttigt för mig. Det är en av de svåraste sakerna jag har gjort, både proffesionellt och privat.
 
Ett helt fantastiskt avsnitt, med mycket djup - tack för att du delade med så mycket av dig själv i din prestation.
 
- Tack! Jag ville ta vara på möjligheten att verkligen få läka den delen av mig själv. Du vet, det finns inget lätt sätt att hantera sorg på. Ingen manual för hur man lättast ska ta sig an den. Särskilt inte att försöka balansera en slags inre sorg, samtidigt som allt i min karriär började att lossna och allt jag kämpat för att uppnå plötsligt fanns där framför mig. Även där kunde jag relatera till Alfred, vars rappar-persona 'Paper Boi' plötsligt når stor framgång inom sitt område.
 
Brian Tyree Henry behöver klippa sig, i "Atlanta"-avsnittet "Barbershop".
 
Den andra säsongen av "Atlanta" fördjupar även relationen mellan Alfred och hans kusin, Earn Marks, som spelas av seriens skapare Donald Glover. Earn lyckas, när 'Paper Boi' slår igenom med sin första singel, övertyga Alfred att låta honom bli hans manager. Earn är en hemlös småbarnspappa, som försöker skrapa ihop tillräckligt med pengar för att kunna försörja sin dotter (som bor med sin mamma). Alfreds och Earns förhållande blir därför minst sagt komplicerat, när det visar sig att Earn inte riktigt lyckas leverera som manager.
 
Samtidigt betyder blodsbandet till Earn allt för Alfred, berättar Brian för mig. Han vet att Earn alltid kommer att finnas där för honom, och att han alltid har Alfreds bästa i åtanke - så länge han kan försörja sin dotter samtidigt. Därför tror inte Brian att vi tittare bör oroa oss för att hans och Donalds karaktärer kommer att glida isär under kommande säsonger. Oavsett vad som händer med deras proffesionella relation, kommer Alfred alltid att se till att Earn kan ta hand om sin dotter.
 
Brian Tyree Henry som Alfred 'Paper Boi' Miles och Donald Glover som Earn Marks i "Atlanta".
 
Du delar väldigt många scener med Donald Glover, som både är seriens skapare, manusförfattare, producent och ibland även regissör. Hur fungerar det att arbeta tillsammans med Donald framför kameran?
 
- Donald är som en del av min egen familj. Han har verkligen funnits där på alla sätt för mig, och det är aldrig några konstigheter att arbeta med honom. Vi bryr oss om varandra och alla involverade är måna om att få ut det bästa möjliga ur varje scen. Det här är fortfarande nytt för oss, du vet... vi visste inte hur "Atlanta" skulle tas emot. Det är ingen vanlig serie. Den kunde lika gärna ha blivit en tittarmässig katastrof, men vi har alla helhjärtat arbetat in våra själar i den - och för oss är den allt.
 
- När det kommer till Donald så är det bara så han fungerar, han sitter på alla stolar i produktionen. Han är ett geni och en naturbegåvning. Samtidigt har han omgivit sig av en produktion där vi alla kan frodas, inspirera och hjälpa varandra att bli bättre. 
 
Sterling K. Brown och Brian Tyree Henry i "Hotel Artemis".
 
Om vi fortsätter på familjetemat. Skådespelarkollegan, och bästa kompisen, Sterling K. Brown har varit lite av en självvald brorsa till dig sedan drygt tio år tillbaka. Hur träffades ni från första början - och hur har det varit att spela "riktiga" bröder i den kommande filmen "Hotel Artemis" tillsammans?
 
- Sterling och jag har varit riktigt nära vänner i elva år nu, han är som den brorsa jag aldrig fick. Vi träffades på Sundance Theater Lab redan 2007, och fann varandra direkt. Vi har stöttat varandra genom våra karriärer, jag är hans största fan! När den här filmen dök upp, fanns det ingen tvekan om saken - vi var tvugna att göra den tillsammans.
 
- Jag har alltid velat spela mot honom, vi har varit med i samma projekt flera gånger tidigare - men aldrig fått göra scener tillsammans på det här sättet. Sen att få hänga med legendarer som Jodie Foster och Jeff Goldblum i samma scener, helt sjukt. Det känns fortfarande som att hela filminspelningen bara var en enda lång dröm för mig. En fantastisk upplevelse!
 
 
Den första säsongen av "Atlanta" går att se på Viaplay, medan den andra fortfarande rullar på FOX Sverige. Serien förnyades dessutom nyligen med en tredje säsong av FX. "Hotel Artemis" går upp på bio här i Sverige den 20 juli, "Spider-Man: Into the Spider-Verse" den 21 december och "White Boy Rick" den 1 februari 2019. "If Beale Street Could Talk" och "Widows", dyker båda upp i USA under året, men det är i nuläget oklart när de får svensk release.
 
Vilken film eller tv-serie ser du mest fram emot av Brians kommande produktioner? Kommentera gärna nedan!
| 10 juni 2018 13:45 |