Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

7 juli 2019 | 09:00

Vi bjuder på årets mest underhållande "Stranger Things"-intervju

Joe Keery: "Om ingen kommer fram och ber om att få tugga på vårt hår efter den här intervjun, så blir vi riktigt besvikna!"
MovieZine åkte i samband med "Stranger Things"-premiären ned till Paris för att hänga och snacka om den nya säsongen, med skådespelarna Joe Keery, Finn Wolfhard och Natalia Dyer.
 
Våra samtal delades upp i två omgångar, och här nedan följer hela vår första intervju med de två glada och skämtsamma skådespelarna Joe och Finn. Redan igår släppte vi en kort del av intervjun, där de berättade hur seriens skapare Matt och Ross Duffer hade låst in skådespelarna i burar för att undvika spoilers innan premiären.
 
Resten av intervjun är minst lika sarkastisk, skämtsam och underhållande. Redan innan den börjar hör jag Joe gapskratta ute i korridoren åt något Finn berättade för honom. När de kommer in i det lilla hotellrummet, där jag sitter och väntar, så skiner de båda upp som den starka Paris-solen utanför fönstret bakom mig. De är redo att underhålla.
 
Om du inte har hunnit se färdigt den tredje säsongen, läs vidare på egen risk.
 
 
"Stranger Things" är världskänd för sin 80-tals nostalgi, men vad tror ni lockar de yngre tittarna som aldrig upplevde den tiden?
 
Joe: Vi levde inte under 80-talet så det enda vi har att använda som referenser till den tiden är vår egen serie, några filmer och musik...
 
Finn: ... och våra föräldrar!
 
Joe: Ja. För dem som levde under den tiden kan jag förstå att man får en nostalgisk känsla av att titta på "Stranger Things". Men jag tror att för alla oss som inte gjorde det så är det nog mer av en "det var en enklare tid"-känsla som man gillar, så är det i alla fall för mig.
 
På vilket sätt var 80-talet en enklare tid?
 
Finn: Man behövde exempelvis inte bevisa för världen att man fortfarande lever, via Instagram och alla andra sociala medier, varje dag.
 
Joe: Exakt! Inga mobiltelefoner eller Instagram - en enklare tid.
 
Hade ni hellre velat slå igenom på 80-talet - utan kraven från sociala medier?
 
Joe: Nej, då hade jag ju varit en pytteliten bebis, hur skulle det ha sett ut? Haha, jo men varför inte? Jag tror det hade varit ganska skönt!
 
Finn: Det hade nog varit ganska skönt. Samtidigt är vår bransch ganska bra just nu. Jag har fått höra så mycket skit från producenter och äldre skådespelare om hur det brukade vara förr under inspelningarna... bara en sån grej som att det nu finns tydliga regler för hur mycket en barnskådespelare får jobba under en dag, är en stor positiv skillnad för oss.
 
Joe: Ja och sen är jag säker på att när vi är framme vid år 2040, kommer någon annan sitta och prata om hur enkelt man hade det på 10-talet. Till skillnad från alla nya virtuella hjälmar...
 
Finn: ... och fisktelefoner...
 
Joe: ... haha ja, och krångliga fisktelefoner. Men, satt man inte på 80-talet och var nostalgisk över det "enkla 50-talet" också? Vi tycker nog jämt att allt blir så mycket svårare hela tiden, att det som kom före därför blir lätt att bli nostalgisk över.
 
 
Sant! "Stranger Things" är en av världens mest populära tv-serier. Jag kan tänka mig att det är väldigt kul att vara en del av något som är älskat av så många - men har det gjort att ni stött på några riktigt galna fans?
 
Finn: Det har väl inte varit så mycket "galna" fans... men det händer faktiskt ganska ofta att folk följer efter mig - riktigt länge. Gör inte det! Ingen har kommit fram och typ bett om att få tugga på mitt hår eller något sånt "galet" däremot... eller, folk brukar i och för sig komma fram och be om att få röra mitt hår!
 
Joe: Det händer mig jämt också, fans kommer fram och frågar om de får röra mitt hår! Men jag kan nog inte komma på något värre än det.
 
Är det en utmaning till fansen?
 
Finn: Haha, ja!
 
Joe: Om ingen kommer fram och ber om att få tugga på vårt hår efter den här intervjun, så blir vi riktigt besvikna!
 
 
Jag ska göra vad jag kan för att sprida budskapet. Det har varit väldigt mycket hysch-hysch kring vad den nya säsongen av "Stranger Things" skulle handla om. Hur många manus har självförstörts efter första läsningen under produktionen?
 
Finn: Dufferbröderna höll oss inlåsta i burar fram till premiären, inte ens våra familjer visste var vi hade tagit vägen! Det är inte förrän nu precis efter att säsongen har släppts som vi har fått komma ut ur deras föräldrars källare.
 
Joe: Ja, det var sex långa månader där i källaren. Haha, nej riktigt så illa har det väl kanske inte varit... men manus har definitvt bränts. På riktigt alltså.
 
Finn: Ja, så fort man lärde sig en sida av manuset utantill så körde dem det genom en såndär dokumentförstörare... men sen ville man inte att någon skulle börja rota i högen av papper och börja pussla ihop dem...
 
Joe: Så vi eldade upp manusen! Men jag vet inte om det är så konstigt egentligen. Det mest påtagliga för oss under inspelningarna var att vi var tvungna att ha på oss morgonrockar över våra kostymer ifall vi skulle röra oss någonstans där vi kunde bli sedda. 
 
Finn: Haha, och jag hade bara en vanlig polotröja eller skjorta under den, så jag vet inte riktigt vad det var man ville dölja där?
 
 
Det var lite värre på kostymfronten för din del Joe...
 
Finn: Ahoy, haha!
 
Joe: Haha, gillade du inte min seglarkostym? Nej men Finn rockade bara morgonrocken så jävla hårt, så det var säkert därför han också fick gå runt med en sån på sig... och nu när säsongen är ute till slut, så får jag äntligen visa upp mig i min fina kostym också!
 
Precis - och nu när säsongen väl är ute kan vi kanske snacka lite mer specifikt om det som händer i den. Vad tyckte ni om slutet på säsongen när ni läste manuset för första gången?
 
Finn: Jag tyckte verkligen om det, "Stranger Things" slutar som vanligt med en riktigt grym cliffhanger. Det är väl egentligen inte någon spoiler heller, men det är ju också första gången vi har använt oss av en bonusscen sådär efter eftertexterna.
 
Det för mig givetvis in på frågan om vem ni tror att "amerikanen" [i eftertexterna] är?
 
Joe: Haha, vem vet... det kanske är jag, kanske Finn? Eller du - är du med i nästa säsong? Nej? Det är nog bara Dufferbröderna som sitter på det svaret just nu.
 
8c94dd58e6341fc98e89e7de3f8a7783 stranger things season3 9
 
Ni har båda fått till en riktigt grym kemi i två olika relationer i serien. Steve och Dustin samt Eleven och Mike...
 
Finn: ... båda romantiska!
 
Joe: Hahaha!
 
Haha, ja eller båda är åtminstone kärleksfulla. Det känns som att Dufferbröderna märkte av att det fanns något som gjorde att just dessa karaktärer skulle passa bra ihop redan under slutet av den första säsongen, och pusslade ihop er under den andra - för att nu under den tredje verkligen få blomma ut. Märkte ni själv av att vissa karaktärer passade bättre ihop?
 
Joe: Jag tror att du har helt rätt där faktiskt, det som är så bra med "bröderna" [både Joe och Finn refererar löpande till Matt och Ross Duffer som "the brothers"]. Även fast de kanske har en plan för hur de har tänkt sig sin historia, så är de alltid snabba med att se små detaljer och ändra på dem för att det känns bättre. De där små ändringarna i stunden kan däremot få stora konsekvenser längre fram.
 
8c94dd58e6341fc98e89e7de3f8a7783 stranger things season3 9
 
Din karaktär var väl dessutom mer av den första säsongens "bad guy", vilket verkligen inte är fallet nu efter att du parades ihop med Gaten Matarazzos karaktär Dustin.
 
Joe: Exakt, min karaktär var väl egentligen tänkt att vara som Billy [spelad av Dacre Montgomery]. Det var i alla fall så Steve var tänkt att vara i de första manusen jag fick läsa.
 
Finn: Bröderna skriver ju på manusen till de kommande avsnitten samtidigt som vi spelar in de färdigskrivna. Plötsligt stod både Steves och Dustins historier stilla under mitten av den andra säsongen och man visste inte riktigt vad man skulle göra med dem, man försökte hitta någon gemensam nämnare...
 
Joe: Tjejproblem! Boom [ropar Joe medan han slår handflatan i bordet]...
 
Finn: Haha, exakt! Sen minns jag inte ens hur många olika scenarier de pratade om till hur Dustin och Steve skulle träffas. Länge var tanken att de skulle börja snacka vid någon stor brasa på en camping. Men ingen hade nog väntat sig hur bra de faktiskt skulle passa ihop!
 
Joe: Gaten är som en vis gammal gubbe, fast i ett barns kropp. Han är som Henry Winkler, men som Henry Winkler är nu. Jag älskar honom!
 
Finns det någon scen eller del av den nya säsongen som ni verkligen har längtat efter att folk ska få se er i?
 
Finn: Allt!
 
Nej, det där är fusk! Ni måste välja något specifikt.
 
Joe: Jag har verkligen längtat efter att folk ska få se Steve tillsammans med Robin, det är alltid kul att se hur fansen tar emot en ny karaktär och jag hade verkligen så otroligt roligt tillsammans med Maya [Hawke] under inspelningarna.
 
8c94dd58e6341fc98e89e7de3f8a7783 stranger things season3 9
 
Och Finn, du hånglade en hel del - jag förstår att du såg fram emot att få visa upp det?
 
Finn: Haha, du känner mig! Nej, men jag har tyckt att det ska bli roligt att få visa upp en lite roligare sida av Mike den här säsongen.
 
Joe: Jag tar tillbaka allt jag sade om mig och Maya, det roligaste på hela säsongen är när Finn skriker på sin mamma.
 
[Både Joe och Finn skriker samtidigt rakt ut, en perfekt imitation av "mamma"-scenen ur säsongen och brister sedan ut i skratt]
 
Joe: Haha, vi pratade faktiskt lite om det tidigare. Hur man inte tänker på hur mycket av seriens berättande som ligger på Finns axlar. Det är väldigt ofta han som får leverera lite längre monologer som driver handlingen framåt på olika sätt. Det är en talang i sig att lyckas med det. Det har varit kul att få se hur hans karaktär utvecklats åt ett mer komiskt håll under inspelningarna.
 
Finn: Ja, det var skönt att få göra något lite annorlunda den här säsongen. Inte vara helt gravallvarlig hela tiden! Även fast säsongen i sig nog är den mörkaste hittills.
 
Finn: Innan vi avslutar måste jag bara hinna få med min favoritsidohistoria under den nya säsongen! Det är tveklöst faktumet att Dustin helt plötsligt ska ha den här supervackra sångrösten, utan att det hade nämnts alls tidigare - jag blev så otroligt lycklig när jag läste i manuset att Gaten skulle få sjunga!
 
 
Där var tyvärr vår tid med Joe och Finn slut. Det råder verkligen ingen tvekan om att det finns en slags oslagbar kemi även mellan dem två, om det blir en fjärde säsong så får vi hoppas att de får fler scener tillsammans! Håll även utkik efter vår intervju med Natalia Dyer som dimper ned här på MovieZine inom en snar framtid.
 

Läs också: De 11 mest efterlängtade tv-premiärerna under juli

 
Har du hunnit se klart den tredje säsongen ännu? Vilken del gillade du bäst? Kommentera gärna nedan!
| 7 juli 2019 09:00 |