Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

22 mars 2021 | 14:00

5 anledningar till att se "The Walking Dead"-skaparens nya tv-serie

MovieZine har snackat med manusförfattaren och den legendariske serieskaparen Robert Kirkman, om hans nya Amazon Prime Video-serie "Invincible".
Det finns nog inte särskilt många tv-tittare som inte har hört talas om någon av Robert Kirkmans många skapelser. AMC:s "The Walking Dead" har blivit ett helt eget universum av olika tv-serier, tv-spel och ett gäng kommande långfilmer... allt baserat på Kirkmans comics med samma namn.
 
Under åren har vi även kunnat se "Outcast" få nytt liv som tv-serie hos Cinemax, men nu har det alltså äntligen blivit dags för en av Kirkmans mest hyllade skapelser att adapteras. Sedan några år tillbaka så har Kirkman nämligen slutit ett avtal med Amazon Studios att skapa nytt original-innehåll åt streamingtjänsten Amazon Prime Video.
 
Först ut blir den animerade versionen av hans brutala och världsomspännande superhjälte-berättelse, om tonåringen Mark "Invincible" Grayson. Handlingen utspelar sig i en version av vår värld som kryllar av mängder av superhjältar, men där den starkaste av alla är Omni-Man (J.K. Simmons)... en utomjording med Superman-aktiga superkrafter. Mark (Steven Yeun) är Omni-Mans son - och vi tittare släpps in i berättelsen i samma veva som han äntligen får sina krafter.
 
Men om du tror dig veta var handlingen kommer att ta oss, baserat på vad som brukar hända i den här typen av superhjälte-berättelser... så finns det en anledning till att just "Invincible" brukar kallas för den bästa superhjälte-berättelsen av alla. MovieZine har inför premiären fått ett snack med Kirkman, där han berättar varför vi alla måste ge den brutala tv-serien en chans.
 

1. Varför animering är bättre än live action.

 
Manusförfattaren och serieskaparen Robert Kirkman ligger även bakom "The Walking Dead".
 
Dina "Outcast" och "The Walking Dead"-comics har redan adapterats till live action-serier. Vad blir fördelen när ni nu tar comic-versionen av "Invincible" och gör en animerad tv-adaption av den, snarare än en live action-version?
 
- Animeringen låter oss hålla det väldigt nära originalet, vilket är väldigt spännande för mig. Det här är en serie som har en cast på tusentals karaktärer och en serie som har en otroligt hög omfattning och skala. Den vore nästintill omöjligt att få till i en live action-serie. Åtminstone med ett rimligt schema och en budget som ska vara möjlig att hålla sig inom. Bara det faktumet i sig tycker jag motiverar beslutet att göra den här serien animerad, men sen tycker jag att "Invincible" är riktigt häftig också... och fungerar bäst i animerad form. 
 
- Det är också viktigt att man inte förringar att det här även kommer att särskilja oss, från alla andra live action-serier som råkar ha superhjältar i sig just nu. "Invincible" kommer att stå ut ur mängden och vara lite annorlunda. Förhoppningsvis, tack vare att den är animerad, kommer vi att kunna tillgodose en mycket bredare och större skala kring vad som är möjligt att visa på skärmen. Något som till och med kan nå samma galna nivåer som de allra mest mega-påkostade Marvel-filmernas spektakel, fast i avsnitt efter avsnitt.
 

2. Tv-serien är som ett andra och bättre utkast av samma hyllade berättelse.

 
 
Comics-läsarna lär ganska snabbt märka att det finns vissa förändringar i början av tv-serien, i jämförelse med originalet. Ser du tv-serien som en andra chans att gå tillbaka och göra förändringar på saker du önskar att ni hade gjort i dina comics, nu när du vet exakt var berättelsen är påväg och kommer att sluta?
 
- Ja, jag ser faktiskt på tv-serien som ett andra utkast av comic-versionen. Jag tycker att vi fick till ett lite tajtare berättande när vi hade hållit på ett tag med originalet. Vi växte upp och utvecklades tillsammans under åren vi skapade den berättelsen... och med mer och mer erfarenhet, så blir man helt enkelt [förhoppningsvis] naturligt bättre. När vi nu fick chansen att adaptera "Invincible" till en tv-serie, så gav det oss även chansen att verkligen gå tillbaka och se på inledningen med nya och mer erfarna ögon. För att se om det fanns vissa saker vi kunde förbättra, utveckla... eller förminska, om vi tyckte att något tog upp mer plats än det behövde. 
 
- Jag tycker faktiskt att det vi har fått ihop nu har samma känsla som comic-versionen, så att alla som har läst den kommer att få med allt man kan tänkas förvänta sig. Men med lite mer drama, tyngd och även en möjlighet att få spendera lite extra tid vid några av de mer betydande händelserna. Jag tycker verkligen att vi har fått till en ännu bättre slutprodukt nu, än vi lyckades med i originalet.
 

3. En av årets mest imponerade uppsättningar av skådespelare.

 
Steven Yeun, J.K. Simmons och Sandra Oh gör rösterna till superhjälte-familjen i "Invincible".
 
Ni har fått till en helt sinnessjukt stark samling av skådespelare, som kommer att låna ut sina röster till dina "Invincible"-karaktärer. Det är bara att gratulera! Finns det någon av dem som du var särskilt peppad på att få arbeta med?
 
- Haha, det kan jag aldrig avslöja. Jag skulle exempelvis aldrig kunna berätta om hur peppad jag har varit på att få arbeta med Walton Goggins och Gillian Jacobs, för då skulle ju någon kunna få för sig att jag har favoriter... du vet, jag gillar Steven Yeun också. Men honom har jag ju arbetat med i en halv evighet nu! 
 
- Skämt åsido. När alla dessa skådespelare kom och spelade in sina dialoger så var det en konstant känsla av "herregud, jag kan inte förstå vad som händer... hur kan jag ha Mark Hamill, Zazie Beetz, Sandra Oh och J.K. Simmons framför mig under en och samma produktion?". Det är verkligen en helt exceptionellt bra cast - och jag är säker på att alla kommer att märka vilken positiv skillnad deras insatser gör för vår serie.
 

4. "The Walking Dead"-serien har introducerat comic-världen för många tittare, nu är det "Invincibles" tur.

 
"The Walking Dead"-skådespelarna Yeun och Lauren Cohan dyker båda upp i "Invincible".
 
"The Walking Dead" har onekligen varit mångas ingång i comic-världen, för tittare som velat lära sig mer om det man föll för på tv. Ser du tv-adaptionerna som ett sätt att introducera det du verkligen brinner för, nämligen comics-världen, för en bredare publik?
 
- Ja, absolut. Helt klart. Jag älskar verkligen comic-formatet som berättarform. Det är där mitt hjärta slår som starkast. Jag fortsätter än idag att skriva och skapa många fler berättelser för just det formatet, eftersom att det är där jag trivs bäst. Faktumet att tv-serier som "The Walking Dead" [och nu förhoppningsvis även "Invincible"] har fått folk att vilja uppleva berättelserna i dess originalform - och har fått in folk i comic book-butiker, vilket bara det är en upplevelse jag tycker att alla borde ha i sitt liv. Det är något som gör mig enormt lycklig, att en ännu bredare publik nu kommer att få chansen att uppleva "Invincible" för första gången. Det är ju en berättelse och karaktärer som jag har burit med mig i nästan 20 år nu. 
 

5. "Invincible" står ut i mängden bland andra superhjälte-produktioner.

 
 
Superhjälteserier har blivit en egen och superpopulär genre, fylld av välgjorda produktioner som "Watchmen", "The Boys" och "WandaVision". Hur kommer "Invincible" att stå ut i mängden, vad kommer att göra att tittarna väljer att komma tillbaka till just er serie i avsnitt efter avsnitt?
 
- "Invincible" har ett bredare universum att utforska än exempelvis "Watchmen" och "The Boys", som båda är helt fantastiska tv-serier - men som också är väldigt mycket mer fokuserade på en väldigt specifik berättelse. Vi har ett avsevärt bredare fokus och många olika karaktärer som är utspridda på väldigt olika ställen. 
 
- Över tid så är jag ganska säker på att "Invincible" kommer att kunna ta oss med på äventyr och berätta historier som hade krävt 20 Marvel-filmer i MCU, för att ens kunna komma i närheten av den skala och variation som vi vill kunna erbjuda i en och samma tv-serie. Vi kommer att utforska alla hörn av vår värld och alla delar av vad det innebär att vara en superhjälte i den. Så, det som särskiljer oss är framför allt möjligheten att kunna göra allt detta.
 
 
De tre första avsnitten av "Invincible" släpps den 26 mars hos Amazon Prime Video, därefter släpps ett nytt avsnitt varje fredag. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta timmeslånga avsnitt.
 

Läs också: Amazon Prime Video vill bli större i Sverige

 
Kommer du att ge "Invincible" en chans hos Amazon Prime Video? Kommentera gärna nedan!
| 22 mars 2021 14:00 |