Film

Skribent

Mats Karlsson

18 januari 2011 | 23:30

Äventyrsgalningens filmer under 2011

I del tre av vår filmguide tipsar vi om filmer för äventyrsgalningen som dyker upp på bioreportoaren under 2011.

Actiondåren och dramastollen har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som äventyrsgalningen inte får missa under det späckade filmåret 2011. Nej, sävlighet och tristess är inte ingredienserna i denna äventyrsstinna filmlista.

Äventyrsgalningen - Du vet innerst inne att du sannerligen befinner dig på fel plats. Din rätta plats är någonstans i Karibien för att slåss vid Jack Sparrows sida och massakrera alla uppkäftiga pirater. Lugn och ro kan du inte ens stava till. Nej, ju mer händelserika strapatser, desto bättre. Här är filmerna som äventyrsgalningen inte får missa under 2011.

Tomorrow When the War Began - 8 april

Något så ovanligt som en australiensk film som kategoriseras som en äventyrsrulle. Den kretsar kring åtta vänner i high school vars lugna småstadsliv bryts upp mot en plötslig invasion. Nej, det lär nog inte vara aboriginerna som invaderar.

Season of the Witch - 15 april

Nicolas Cage äntrar äventyrsgenren igen efter den mindre lyckade "Trollkarlens lärling". Denna gång utspelas äventyrshistorien i 1300-talets pestdrabbade Europa där riddaren Lavey har fått i uppdrag att transportera flickan som påstås vara den skyldige till pestepedemin.

Thor - 29 april

Enda äventyrsfilmen med svensk anknytning, men så handlar det också om vår egen åskgud Thor. Förpassad av sin far Odin hamnar han på Jorden där han får utkämpa monster som hotar Jorden.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides - 18 maj

Säga vad man vill om Pirates-filmerna, men de lyckas alltid att få till en bra rollbesättning. I fjärde filmen har de shanghajat Ian McShane och Penélope Cruz samt den eminenta regissören Rob Marshall. Nu gäller det bara att se till att storyn om ungdomens källa håller.

Monte Carlo - 1 juli

Det räcka att läsa titeln så vaknar både äventyrsådran och spelbegäret hos vem som helst. Under en drömsemester i Paris misstas två vänner för rika arvtagerskor som leder dem till Monte Carlo där de får uppleva sådant som vi andra får fortsätta drömma om.

Harry Potter och dödsrelikerna: Del 2 - 15 juli

Sagan om Harry Potter tar slut i sommar och frågan är hur länge Warner Bros ska behöva gå i terapi efter denna kännbara ekonomiska förlust? David Yates regisserar avslutningen som ryktas bli något oförglömligt med dödsfall och andra otrevliga saker. Spännande värre, i alla fall för oss som inte har läst böckerna.

Captain America - 12 augusti

Det mest amerikanska förutom Super Bowl är faktiskt seriehjälten Captain America. Steve Rogers genomgår ett experiment kallat Operation Rebirth där resultatet blir en supersoldat med en perfekt kropp. Han antar namnet Captain America och blir en förkämpe för frihet och rättvisa. Skepticismen är hög tack vare Joe Johnston, men någon gång ska han väl ändå få till det?

The Three Musketeers - 14 oktober

Den välkända berättelsen om de tre musketörerna ska tas till bioduken av Paul W.S. Anderson. Ett riktigt klassiskt matinéäventyr som bärs på axlarna av de eminenta skådisarna Christoph Waltz, och Mads Mikkelsen. Ja, självklart har Anderson castat sin fru Milla Jovovich, fattas bara.

Tintin: Enhörningens hemlighet - 26 oktober

Steven Spielberg tacklar Hergés klassiska seriehälte Tintin där han tar hjälp av datorn för att slippa reda på skådisarna med rätt utseende. Det här mina damer och herrar kan bli hur episkt som helst. Vadå taggad? Nja, något kanske!

Your Highness - 25 juni

Enda filmen i denna lista som inte kategoriseras som äventyr. Men denna film stinker äventyr, så självfallet ska den med i listan! Synopsin skvallrar om djärva resor och vunna hjärtan och vad mer kan en äventyrsgalning begära? James Franco dyker även upp här (ett hektiskt år för den gode Franco), men vi får inte glömma Natalie Portman som spelar en flyktig krigare med farlig agenda.

The Rum Diary - 23 september

Depp nöjer sig inte med en äventyrsfilm, utan insisterar att vara med i två stycken. Filmen baseras på Hunter S. Thompsons bok som handlar om en journalist (spelad av Johnny Depp) som jobbar på en tidningsredaktion i Karibien. Ja, Karibien igen.

Conan the Barbarian - oktober

I Cannes visade man upp en tidig trailer för denna film, men trots det får vi vänta till sena hösten innan vi får se slutresultatet. Jason Momoa tacklar Schwarzeneggers gamla roll och om han kan vara lika tuff som den forne guvernören återstår att se.

Rise of the Apes - 30 november

1968 fick vi höra det odödliga citatet: You damn dirty ape! Nu är det dags att förnya bekantskapen med de intelligenta aporna i Rupert Wyatts tappning. Meriterande skådisar som Brian Cox, John Lithgow, Andy Serkis och James Franco ska ge nytt blod i denna klassiska filmserie.

Mästerkatten - 25 december

Helt otroligt, men jag hittade faktiskt en animerad äventyrsfilm. Varför denna rädsla för att skriva ihop sagolika äventyr till animationsbolagen? Detta är i vilket fall som helst en spin-off av karaktären i "Shrek". Håller den som egen film? Ja, varför inte. Sämre saker har hänt. Typ som att låta Uwe Boll regissera film...

| 18 januari 2011 23:30 |