Tomorrow, When the War Began 2010

Action Äventyr Drama
Australien
104 MIN
Engelska
Tomorrow, When the War Began poster

Synopsis

I "Tomorrow, When The War Began" följer vi åtta high school-vänner vars lugna småstadsliv våldsamt bryts upp av en plötslig invasion. Avskärmade från sina vänner och familj måste dessa extraordinära ungdomar lära sig att fly från, överleva och slå tillbaks mot de fientliga militära styrkorna.
Ditt betyg
2.8 av 175 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tomorrow, When the War Began
Biopremiär
8 april 2011
DVD-premiär
7 september 2011
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

5 april 2011 | 17:06

Tonårssåpa i påhittat krig

Krigsfilmer kommer och går men actionbaserade sådana med tonåringar i huvudrollerna och påhittade strider som bakgrund är något nytt. Dessvärre är det långt ifrån en fullträff även om det är ambitiöst och välgjort.

I en australiensk småstad bestämmer sig åtta ungdomar för att slå följe en helg för att campa i ett avlägset skogsparti. När de återvänder till byn finner de sina hus tomma och familjer spårlöst försvunna. De upptäcker att staden invaderats och tagits över en armé från okänt land. De lyckas rymma och gömma sig men inser att enda sättet att överleva är att försöka slå tillbaka.

Tänk en våldsam "Fem på nya äventyr" i pubertetsåldern. Här kombineras vilt sockersöt tonårssåpa med våldsam action. Man har knappast lyckats undvika stereotyper även om de flesta karaktärer har något att tillföra historien. Det lärs läxor, byggs självförtroende, utvecklas känslor och alla får en nyttig dos av livet och verkligheten.

Vi har huvudrollstjejen med huvudet på skaft, hennes kaxiga grekiska kusin, den kärlekskranka bästisen, bästisens sportiga machokille, den tysta asiatiske killen, rika tjejen mån om att frisyren ligger rätt, etc. Intriger, tjafs och kärlekshistorier är hyfsat diskret inlagda likt valfri TV-serie på dagtid. Det är kriget sätter igång som det börjar hända saker.

Att utsätta dessa knappt färdigvuxna, pubertetsförvirrade barn för ett krig med grymma generaler, hopskockning av folkmassor, eldstrider, jakter med stora, jäktande lampor och allt vad det innebär är en spännande idé och ger en annorlunda, nyanserad variation i jämförelse med de vanligtvis testosteronstinna machogubbarna man brukar få se i den här typen av thrillers.

Dessvärre är, trots ambitiösa skådespelarinsatser, så känns karaktärernas reaktioner inte särskilt trovärdiga. Medan känslor odlas och flyger högt i luften inom kärleks- och vänskapsterritoriet så sopas oroligheter inför familj och framtid lite inför mattan. Filmen lägger krutet på jakt- och spionscener likt en actionthriller men det är inte tillräckligt för att undkomma bristen på genuina känslor.

Med nästan enbart oslipade tonårsskådespelare i rollerna blir det dessutom en aning ojämnt. De gör sitt bästa men har fått mer utrymme och dialog (inte alltid bra sådan heller...) än vad de klarar av. Stundtals bränner det till, i vissa intensiva actionsekvenser och känslomässiga dramatiska ögonblick men lika ofta känns det lite väl simpelt och tafatt. Som i en "Fem..."-bok.

Sammanfattningsvis saknar filmen en ordentlig målgrupp då filmens karaktärer och deras intriger lär tilltala en jämnårig eller yngre publik men krigsscenariot är, som oftast, för våldsamt och otäckt för att passa unga. Det är ett ambitiöst hantverk och inte utan sina fördelar men försöket att kombinera olika, illa passande genrer håller tyvärr inte.

| 5 april 2011 17:06 |