Tomorrow, When the War Began (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I "Tomorrow, When The War Began" följer vi åtta high school-vänner vars lugna småstadsliv våldsamt bryts upp av en plötslig invasion. Avskärmade från sina vänner och familj måste dessa extraordinära ungdomar lära sig att fly från, överleva och slå tillbaks mot de fientliga militära styrkorna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TOMORROW, WHEN THE WAR BEGAN

Tonårssåpa i påhittat krig
Krigsfilmer kommer och går men actionbaserade sådana med tonåringar i huvudrollerna och påhittade strider som bakgrund är något nytt. Dessvärre är det långt ifrån en fullträff även om det är ambitiöst och välgjort.

I en australiensk småstad bestämmer sig åtta ungdomar för att slå följe en helg för att campa i ett avlägset skogsparti. När de återvänder till byn finner de sina hus tomma och familjer spårlöst försvunna. De upptäcker att staden invaderats och tagits över en armé från okänt land. De lyckas rymma och gömma sig men inser att enda sättet att överleva är att försöka slå tillbaka.

Tänk en våldsam "Fem på nya äventyr" i pubertetsåldern. Här kombineras vilt sockersöt tonårssåpa med våldsam action. Man har knappast lyckats undvika stereotyper även om de flesta karaktärer har något att tillföra historien. Det lärs läxor, byggs självförtroende, utvecklas känslor och alla får en nyttig dos av livet och verkligheten.

Vi har huvudrollstjejen med huvudet på skaft, hennes kaxiga grekiska kusin, den kärlekskranka bästisen, bästisens sportiga machokille, den tysta asiatiske killen, rika tjejen mån om att frisyren ligger rätt, etc. Intriger, tjafs och kärlekshistorier är hyfsat diskret inlagda likt valfri TV-serie på dagtid. Det är kriget sätter igång som det börjar hända saker.

Att utsätta dessa knappt färdigvuxna, pubertetsförvirrade barn för ett krig med grymma generaler, hopskockning av folkmassor, eldstrider, jakter med stora, jäktande lampor och allt vad det innebär är en spännande idé och ger en annorlunda, nyanserad variation i jämförelse med de vanligtvis testosteronstinna machogubbarna man brukar få se i den här typen av thrillers.

Dessvärre är, trots ambitiösa skådespelarinsatser, så känns karaktärernas reaktioner inte särskilt trovärdiga. Medan känslor odlas och flyger högt i luften inom kärleks- och vänskapsterritoriet så sopas oroligheter inför familj och framtid lite inför mattan. Filmen lägger krutet på jakt- och spionscener likt en actionthriller men det är inte tillräckligt för att undkomma bristen på genuina känslor.

Med nästan enbart oslipade tonårsskådespelare i rollerna blir det dessutom en aning ojämnt. De gör sitt bästa men har fått mer utrymme och dialog (inte alltid bra sådan heller...) än vad de klarar av. Stundtals bränner det till, i vissa intensiva actionsekvenser och känslomässiga dramatiska ögonblick men lika ofta känns det lite väl simpelt och tafatt. Som i en "Fem..."-bok.

Sammanfattningsvis saknar filmen en ordentlig målgrupp då filmens karaktärer och deras intriger lär tilltala en jämnårig eller yngre publik men krigsscenariot är, som oftast, för våldsamt och otäckt för att passa unga. Det är ett ambitiöst hantverk och inte utan sina fördelar men försöket att kombinera olika, illa passande genrer håller tyvärr inte.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
20356-0
Första gången jag kom över boken "Imorgon när kriget kom" och läste den såldes jag direkt. Jag läste hela serien och har samlat böckerna under året. Även de engelska som fyller ut mer fakta än den svenska boken. Helt enkelt en fantastisk bok serie.

Jag blev faktiskt överlycklig och hjärtkrossad då jag hörde att boken skulle bli film. Överlycklig för jag ville se om mina fantasier om alla karaktärer och platser i mitt huvud skulle stämma. Hjärtkrossad då jag vet att "boken är bättre"

Filmen i sig tar upp första & andra delen av bokserien men skippar vad jag tycker en del stora story-byggande biten. Men man kan inte heller ta med varenda detalj. 

Skådespelarna i filmen blir gerilla soldater snabbt efter de fattat att Australien blivit invaderat av ett Asiatiskt land.

Jag blev besviken på filmen, men jag ger den inga 2/5. Följer oftast bara min egna känsla av hur filmen berörde mig då jag såg den. 
Så mitt råd; Läs boken om ni är en bokmänniska.

Ps. Det sägs att det ska komma en del 2. Jag gissar att jag är den enda som är hype för den. Den går fortfarande att rädda... även om jag tvekar.

Egon Henrysson
Jedi.Smilla
Men vaf*n hände med slutet!?? :O PRUTTSLUT!
användaren borttagen
Denna film är inget att bli upprörd över!Såg den för ett bra tag sedan.Den ÄR en uppdaterad "Red Dawn".En gång för länge sedan när jorden såg annorlunda ut gillade jag "Red Dawn".Den här filmen är typ en svag 2:a!So what!Det som är skrämmande är en remake på "Red Dawn"För FAN!Där har ni något att gnälla över!
Visa fler (17)

Veckans populära filmer

Visa fler