Season of the Witch 2010
Season of the Witch poster
Synopsis
Finns det en ondska värre än helvetet? Korsridderna Behmen och Felson återvänder från orientens stridsfält, bara för att finna att deras hem har ödelags av en ny fiende, pesten. En ung, kvinna anklagas för att vara häxa och ligga bakom sjukdomen.

Motvilligt åtar sig de båda korsriddarna uppgiften att föra henne till ett fjärran kloster där hon ska renas från helvetets ondska. Men de verkliga farorna gömmer sig inte bakom häxburens galler, utan i den pestplågade världen utanför!
Ditt betyg
2.0 av 177 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
Info
Originaltitel
Season of the Witch
DVD-premiär
29 juni 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Längd
Recensent
29 juni 2011 | 01:25

Säsongen är över

Av någon oklar orsak, missförstånd eller felläsning, hade jag fått för mig att "Season of the Witch" innefattade tidsresor. Det gör den inte. Den erbjuder dock ett tillfälle att önska tidsresor verkligen var möjliga, ty jag skulle vilja åka tillbaka till innan inspelningens inledande dag och tala regissör Dominic Sena till rätta.

Även Nicolas Cage skulle behöva ett snack, fast där handlar det mer om att övergripande samtal om hur han väljer sina filmer. Jag älskar Cage, tycker han är en fenomenal skådespelare i rätt roller, men han har tyvärr en enastående förmåga att väl helt åt helskotta fel film. Nu är "Season of the Witch" inte det sämsta Cage har gjort, dock fortfarande jäkligt långt från att vinna en Oscar. Hela filmen, från manus till resten, är fyllt att goda intentioner och något slags potential, och dras effektivt ner av dåliga beslut. Av inkompetens bakom kameran.

Cage och alltid underbara Ron Perlman spelar skitduktiga korsriddare på väg tillbaka från sitt korsfarande (även känt som "ren slakt") när de snubblar över pesten. Det visar sig finnas en tro att den här pesten är en häxas verk och de båda riddarna, ej övertygade om hennes skuld, går med på att föra henne till ett kloster där man genom ett genomföra en ritual hoppas få ett slut på pesten. Med sig får de ett mindre sällskap och det blir en färd fylld av faror.

Historien utspelas på trettonhundratalet och det finns en tydligen önskan att föra modernt actionfilmstänkande till denna medeltida miljö, och det i sig är ett hedervärt tänk, jag gillar absolut när man blandar sådant som inte förväntas höra ihop, testar någonting nytt. Problemet här är förstås utförandet, framför allt att Dominic Sena ("Gone in 60 Seconds", "Swordfish") inte är en kompetent regissör, han lyckas aldrig kombinera det gamla med det nya. Att få få stilarna fungera ihop. Det skär sig rejält.

Personregin, till exempel, är många gånger skrattretande och, känner jag, ett typiskt exempel på vad som är fel. Cage och Perlmans grabbiga kamratskap är överdriven, de tillåts ta i alldeles för hårt, och flera andra karaktärer är trist stereotypa för den typ av resande rulle det är. Kvalitén på specialeffekterna, de dataanimerade odjuren, är väl egentligen mer en följd av låg budget, men en bra regissör hade löst det på ett bättre sett, hade vetat att något inte per automatik blir bättre bara för att det är gjort i dator.

Och vem bär ansvaret för Nic Cages frisyr den här gången? Som för tankarna till Mikael Persbrandts hår i svenska kalkonen "Tre solar", vilket om något bör vara ett ypperligt bevis på dåligt omdöme.

Om det finns något gott att säga om "Season of the Witch", är det att den inte är långtråkig. Vissa actionsekvenser känns trots sin malplacering hyggliga och det är en tacksamt kort film (inte många minuter över de 90). Det ger inte automatiskt ett bra tempo men det betyder färre transportsträckor och kortare döda stunder.

Plus Ron Perlman. Man kan trots allt aldrig gå fel med Ron Perlman.

Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Season of the Witch
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu