Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 september 2017 | 16:30

”Avatar”-uppföljarna blir tidernas dyraste filmprojekt

Kolla in den första bilden från inspelningen av ”The Avatar Sequels”!
Vi har väntat sedan 2009, men snart är det dags att återvända till Pandora och James Camerons fantastiska sci-fi-värld. I måndags började inspelningen av mastodont-projektet - som tydligen går under namnet ”The Avatar Sequels”.

Entertainment Weekly avslöjar att Jake Sullys och Neytiris kärleksbarn kommer att introduceras i ”Avatar 2”. Producent Jon Landau kommenterar:

- Vi har aldrig haft det här ungdomliga elementet förut, det bidrar med en ny slags energi till filmen. De representerar Pandoras nya generation och spelar en viktig roll - inte bara i tvåan men genom alla filmerna.

På bilden nedan syns några av skådespelarna som spelar Sullys barn, tillsammans med barnen från en annan Na’vi-klan.
 
 
Projektet är, inte oväntat, den dyraste filminspelningen någonsin. Deadline rapporterar om en budget norr om 1 miljard dollar. Cameron sparar säkert några cent på att filma alla fyra uppföljarna samtidigt. En ordentlig Hollywood-blockbuster kan idag kosta över 300 miljoner dollar.
 
Regissören har tidigare sagt i en intervju att det inte handlar om att filma "back-to-back":
 
- Det är snarare en enda stor produktion, som när man gör en miniserie. På måndag kan jag spela in en scen från film 4, och på tisdag en scen från film 1. Vi jobbar oss igenom en åtta timmars berättelse. Det blir förmodligen min största utmaning någonsin. Det är som att filma alla tre ”Gudfadern”-filmerna samtidigt.

Eller som att spela in alla tre ”Sagan om Ringen”-filmerna samtidigt? Peter Jackson är den som kommit närmast ett sådant jättejobb, men ingen har hittills försökt med fyra filmer på en gång. Ett riskfyllt projekt, fast James Camerons filmer brukar å andra sidan ge utdelning. ”Titanic” och första ”Avatar” är fortfarande de två filmer som dragit in mest pengar genom tiderna.
 
 
"Avatar 2" inleder den nya filmserien i december 2020.
| 27 september 2017 16:30 |