Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

28 juni 2017 | 13:00

"Avatar"-uppföljarna kommer inte kräva 3D-glasögon

Ny teknik ska göra det möjligt att få 3D-upplevelsen helt utan krångel.
Om det är någon som verkligen gått i bräschen för teknisk innovation inom film så är det onekligen James Cameron. Från de banbrytande effekterna i "Terminator 2", via "Titanic", till "Avatar", så har han hela tiden pressat gränserna för vad som är möjligt att visa på en duk, och samtidigt lyckats med konststycket att få publiken intresserad av hans historier.
 
När "Avatar" kom år 2009 drogs trenden med 3D-film på bio igång på riktigt, och det är fortfarande en seglivad förbannelse som nästan varenda storfilm vill utnyttja. Att upplevelsen ofta blir klart sämre, med mörk bild och suddiga effekter, är lätt att ha överseende med när man kan ta 40 procent extra för biljetten.
 
Nu verkar det dock som att James Cameron vill sätta stopp för galenskapen han en gång startade, genom att låta oss slippa de skrymmande  3D-glasögonen när vi slår oss ned för att kolla in kommande "Avatar 2". Ny teknik ska nämligen möjliggöra film i 3D utan 3D-glasögon, vilket borde betyda ljusare och tydligare bild.
 
Systemet som ligger bakom tekniken beskrivs som "ren laser" (vilket inte låter helt sunt att få in i ögonen, men vem bryr sig) och ska klara av att använda upp till 60 000 lumen för att erbjuda skarpare och ljusare bild än någonsin.
 
För biografer världen över kan det alltså snart bli nödvändigt att återigen byta ut sina projektorer för att husera den här nya tekniken. "Avatar 2" får premiär först år 2020, och inspelningarna drar igång nu i september.
 
Låter 3D-film utan 3D-glasögon som din kopp te? Kommentera gärna nedan.
| 28 juni 2017 13:00 |