Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 juni 2012 | 12:01

Årets bästa filmer hittills!

MovieZines läsare summerar första halvan av 2012. Här är biofilmerna med högst (och lägst) betyg...

15.000 MovieZine-medlemmar kan inte ha fel! Förra årets mest omtyckta och bäst rejtade filmer blev "Drive" och "Harry Potter och Dödsrelikerna - del 2". Båda hade dock premiär under andra halvåret av 2011, så något säger mig att vi ännu inte sett det här årets allra bästa filmer.

Men, sex månader av 2012 har redan passerat och vi har inget bättre för oss än att sammanfatta ett halvår av skräck, superhjältar, sexberoende - och scouter.

Listan är baserad på filmer som haft biopremiär mellan januari och juni 2012, och fått minst 20 betyg av MovieZines medlemmar.

1. Moonrise Kingdom

Wes Andersons comeback i registolen resulterade i en möjligen ytlig, men definitivt ultracharmig saga om två unga turturduvor på rymmen. Årest bäst betygsatta film hittills!

2. The Avengers

Superhjältarnas stora sammankomst under ledning av Joss Whedon är redan årets mest inkomstbringande film. Men hur står den sig när Spider-Man och Batman släpps loss på biodukarna?

3. The Cabin in the Woods

Joss Whedon - igen! - står också bakom skräckisen som inte liknar något vi tidigare sett. Drew Goddard regisserar bland andra Chris Hemsworth i en film som inte kan förklaras - den måste ses.

4. Tyrannosaur

Paddy Considines smärtsamma debutfilm bjuder åskådaren på gripande skådespeleri i ett brutalt, socialrealistiskt drama.

5. Shame

Den som begav sig till biograferna i januari för att se årets första premiär (eller hann du kanske fånga den redan på Stockholms Filmfestival i höstas?) fick uppleva Michael Fassbender i årets kanske bästa prestation, som en sexmissbrukare tyngd av skam.

6. Take Shelter

Väntan blev lång på biopremiären av Jeff Nichols dramathriller från 2011, men vad är det man brukar säga om den som väntar på nåt gott? 

7. Vi måste prata om Kevin

Den mest omtalade filmen i Cannes 2011 tog även publiken på Göteborg Film Festival med storm. Ezra Miller och Tilda Swinton har sällan varit bättre.

8. Rock of Ages

Hur den här hamnade på listan förstår vi inte riktigt. Tja, man ska väl inte underskatta gamla hederliga rockklassiker eller snart 50-årige Tom Cruises aldrig sinande dragningskraft.

9. En fiende att dö för

Den vassaste svenska filmen hittills i år är en krigsthriller i regi av Peter Dalle. 

10. Hugo Cabret

Martin Scorsese försökte sig på familjefilm i 3D för första gången, och fick en hög med Oscars på kuppen. Det är svårt att värja sig mot charmen i "Hugo Cabret". 

Och de fem sämsta filmerna enligt er är...

1. The Devil Inside

Lågbudgetskräckis som kopierar det mesta vi redan sett på exorcist-tema. Sämst betygsatt hittills i år med 1,7 i snittbetyg.

2. Jack and Jill

Den med Adam Sandler utklädd till högljudd, irriterande kvinna. Behöver vi säga mer? Vilka är ni 37 personer som faktiskt gått och sett den?

3. The Darkest Hour

Trots Joel Kinnamans korta inhopp vill man inget annat än helst glömma denna pinsamt usla invasionsrulle snarast möjligt.

4. Sean Banan inuti Seanfrika

När vi trodde att svensk film inte kunde sjunka något lägre, gjorde Sean Banan sin biodebut.

5. Wrath of the Titans

De lovade oss bättre skådespeleri, de lovade oss bättre effekter! Vi fick en intetsägande effektorgie som om möjligt var ännu sämre än ettan.

Vilka är årets bästa och sämsta filmer hittills, enligt dig? Kommentera nedan!

| 27 juni 2012 12:01 |