Film

Skribent

MovieZine.se

22 december 2011 | 23:01

Årets bästa filmer enligt Viktor Jerner

Vår nyaste recensent Viktor Jerner har förälskat sig i Terrence Malicks "The Tree of Life". Här är hans 10 favoritfilmer från 2011.

Viktor hälsar: "Jag har ännu inte sett allt som jag hoppas på i år (bland andra har jag ”Shame”, ”Carnage” och ”The Descendants” kvar) men just nu ser det ut så här:"

1. The Tree of Life

Mästaren Terrence Malick levererar något utsökt som vi aldrig sett tidigare och förmodligen aldrig kommer att få se igen. Fullständigt mindblowing.

2. Tinker Tailor Soldier Spy

En visuellt fulländad film som hittar kärnan i John le Carrés komplexa bok och utvecklar den till något alldeles fantastiskt. Gary Oldman är bländande i huvudrollen.

3. Martha Marcy May Marlene

Sean Durkins långfilmsdebut är ett stenhårt slag i magen och otippade Elizabeth Olsen gör en monumental prestation. 

4. Contagion

En skräckinjagande, kall och välspelad film där manusförfattaren Scott Z. Burns och regissören Steven Soderbergh visar att de befinner sig i filmvärldens toppskikt.

5. The Beaver

Mel Gibson är fullständigt hjärtskärande i en gripande film som inte borde fungera, men gör det på alla sätt. 

6. The Guard

Precis som storebrorsan Martin har John Michael McDonagh ett sylvasst sinne för kolsvart humor, något man märker väl när Brendan Gleeson häver ur sig sina briljanta repliker. Irländsk briljans. 

7. The Sunset Limited

Samuel L. Jackson och Tommy Lee Jones håller en 90 minuter lång dialog i TV-adaptionen av Cormac McCarthys mästerliga pjäs. 

8. Hanna

Regissören Joe Wright går från kostymdrama till en tokspännande och annorlunda thriller med Saoirse Ronan och Cate Blanchett i fläckfria roller. Känns som en härlig Grimm-saga.  

9. Beginners

Ett fint, speciellt och välcastat indie-drama där Ewan McGregor, Melanie Laurent och Christopher Plummer verkligen visar vad de går för.

10. The Skin I Live In

Antonio Banderas gör sitt livs roll i Almodóvars svidande snygga och genre-utmanande film med en twist på slutet som kommer att förgöra dig.

Ser mest fram emot under 2012:

1. Cogan’s Trade

Andrew Dominik har gjort en av mina absoluta favoritfilmer – "Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford" – och återvänder nästa år med en Brad Pitt-ledd gangsterfilm, förväntar mig stordåd.

2. Gravity

Jag kan inte ens greppa att vi om drygt ett år kommer att få en ny SciFi-film (enligt uppgifter producerad med revolutionerande teknologi) signerad Alfonso Cuarón, denna gång med George Clooney och Sandra Bullock i huvudrollerna som astronauter i livsfara. 

3. The Place Beyond the Pines

Derek Cianfrance som regisserade "Blue Valentine" gör återigen ett drama med Ryan Gosling i spetsen, här spelar han en motorcykelförare som börjar råna banker för att försörja sin fru och deras nyfödda son. 

| 22 december 2011 23:01 |