Film

Skribent

MovieZine.se

21 december 2011 | 11:01

Årets bästa filmer enligt Andreas Samuelson

MovieZines skribenter tycker till om 2011 års filmer. Andreas Samuelson älskar "Drive" men glömmer helst "Green Lantern".

1. Drive

Stämningen, soundtracket, skådespelarna… Allt är prickfritt. Det snyggaste och coolaste på en bioduk sedan ”Pulp Fiction”.

2. Play

Ruben Östlund fångar den unkna, svenska mentaliteten – igen – med läskigt realistiskt drama om vilsna ungdomar och spökande fördomar.

3. Dogtooth

En modern grekisk familjetragedi om människors beteendemönster och vad som händer om man växer upp isolerad från samhället.

4. Blue Valentine

Michelle Williams och Ryan Gosling, två av sin generations bästa skådespelare, porträtterar på både rart och hjärtskärande sätt nyförälskelse och det döende äktenskapet.

5. Bridesmaids

Orättvist stämplad som kvinnlig ”Baksmällan”, denna suveräna komedi förenade ett gäng hejdlöst roliga aktriser i en blivande genreklassiker.

6. The Greatest Movie Ever Sold

”Supersize Me”-regissören Morgan Spurlock synade på sitt sedvanligt fyndiga och charmiga sätt reklamindustrin, produktplacering och dess påverkan på media.

7. Four Lions

Att en brittisk film om muslimska självmordsbombare skulle bli en av årets roligaste satirer var det nog ingen som väntade sig.

8. Martha Marcy May Marlene

Debutanterna Elizabeth Olsen och regissören Sean Durkin förenade kusligt mäktig talang i en befriande lågmäld men desto mer obehaglig sektthriller.

9. Förbjuden kärlek

”Fucking Åmål” med muslimer om man vill vara ensidig. Ett starkt, gripande – och smått kontroversiellt – drama om att växa upp i det iranska samhället om man vill vara rättvis.

10. Super 8

När Steven Spielberg lämnar över stafettpinnen kan det inte gå helt fel. Och detta härliga matinéäventyr bjöd på humor och spänning i bästa ”E.T.”-stil.

Och årets sämsta filmer var...

1. Born to Be a Star

”Min låtsasfru” låg bra till men denna Adam Sandler-producerade smörja var så skrattbefriad att det ekade i biosalongen.

2. Green Lantern

Superhjältefilm när den är som värst: löjlig, tråkig, ironibefriad och helt omedveten om tidigare bidrag i genren. Och med Ryan Reynolds i huvudrollen.

3. World Invasion: Battle Los Angeles

Jättehakan Aaron Eckhart & co springer runt, skjuter aliens och håller överlevnadstal. Det är hela filmen. Lika kul som att kolla på någon spela TV-spel.

| 21 december 2011 11:01 |