Film

Skribent

MovieZine.se

23 december 2011 | 12:15

Årets bästa filmer enligt Alexander Dunerfors

Nu har turen kommit till chefredaktör Dunerfors att avslöja vilka filmer som fick honom att ramla av biostolen under 2011.

1. Sucker Punch

Vad finns det mer att säga? Jag är en sucker för tjejer som slåss, för visuella effekter och alla versioner av låten "Sweet Dreams". Zack Snyders film är inte bara omöjlig att stoppa i ett genrefack, den är också min häftigaste bioupplevelse i år. Kalla det en guilty pleasure men jag fullkomligt älskar den!

2. Drive

Jag hann fånga Refns lågmälda thriller långt före hajpen var ett faktum, och kunde bli överraskad helt utan förväntningar. Allt från musiken till förarhandskarna sitter som ett smäck. En blivande klassiker.

3. Bridesmaids

Ännu en av årets största överraskningar. Kristen Wiig med härliga haggor i släptåg bjuder på humor i överflöd. Tänk om "Baksmällan"-grabbarna kunde lära sig något. 

4. Falling Overnight

En månad efter Stockholms Filmfestival är det här filmen jag minns bäst. Kärlek vid första ögonkastet har sällan skildrats såhär ärligt och fint. Tomten, jag önskar mig en svensk release under 2012!

5. Black Swan

Traditionsenligt invigde jag det nya året 2011 med en av alla Oscarssnackisar. Natalie Portmans prestation och Aronofskys kusliga dramathriller har inte riktigt lämnat mig sen dess.

6. Hugo Cabret

Jag är glad att jag hann se den innan jul (som den ska ses), och att Scorsese dessutom är en av de få som kan kan göra familjefilm som verkligen förtrollar, gammal som ung. Som bonus ger han en lektion i filmhistoria som lätt hade kunnat bli en egen lika fängslande film i sig.

7. Hanna

Underbarnet Saoirse Ronan som tonårig lönnmördare. Behöver jag verkligen fortsätta?

8. The Girl with the Dragon Tattoo

En, enligt alla källor, fantastisk roman och en av, enligt undertecknad, världens bästa thrillermakare kan ju bara inte slå fel. Och på tal om brudar som kickar röv - Rooney Mara, var har du gömt dig i hela mitt liv?

9. Försvunnen

Efter åratal av trötta snutfilmer kom det plötsligt inte en, utan två, nordiska thrillers i absolut världsklass. Den första är en sylvass skogsrysare av två filmälskande svenska debutanter…

10. Huvudjägarna

…den andra en mer namnkunnig, men lika tät och ovanligt underhållande historia som fått hela Hollywood att vända blicken mot våra kära grannar i Norge. Mer sånt!

Under 2012 ser jag mest fram emot:

1. Snow White and the Huntsman

Inte för att Kristen Stewart ligger högt på min favoritlista, utan för att varenda bildruta jag sett av den här filmen ser fullkomligt sanslöst snygg ut. Om det så är ett 90-minuters bildcollage av speglar som krossas i slowmotion, blir jag nöjd.

2. Flimmer

Det förhandsvisades lite klipp för press häromveckan, och ni som saknat Kjell Bergqvist i bästa Ulf Malmros/Mäklarna-klass - ja, när Bergqvist helt enkelt är som bäst - ska hålla ögonen på den här.

3. Dark Shadows

Det blev en jämn fight mellan årets blockbusters här på tredjeplatsen, kan jag lova. Men efter lång överläggning får såväl superhjältar som hobbitar och deras håriga fötter ta ett steg tillbaka, för Tim Burtons än så länge väldigt anonyma comeback. Kan inte bli annat än mörk och skruvad och alldeles ljuvlig. 

| 23 december 2011 12:15 |